Životní osudy na stránkách knih

pondeli uvod
Dnes jsme pro vás do biografických tipů vybrali také dvě audioknihy. Na své si tak přijdou nejenom milovníci čtení, ale i ti, kteří před klasickou knihou dávají přednost zpracování v audioformátu. I to se může hodit, třeba během cesty na dovolenou.

Začneme poslechem. První audiokniha přináší svědectví osobních kuchařů známých osobností, a ne jen tak ledajakých. Co asi rád snídal Fidel Castro? Vyslechněte si výpověď těch, kteří se starali léta o spokojenost vlivných můžu.

Lidé musejí jíst, ať jde o obyčejného člověka, krále či prezidenta. Nebo diktátora. Ani revoluce se nedají dělat s prázdným žaludkem. Witolda Szabłowského napadla otázka, kdo vařil nejhorším diktátorům 20. století, když utlačovali a masakrovali obyvatele vlastních zemí? Co mohou říct o historii lidé, kteří se denně starali o jejich jídelníček? Co měli nejradši Pol Pot, Idi Amin, Milton Obote? Na čem si pochutnávali Fidel Castro, Saddám Husajn či Enver Hodža? A kdo byli lidé, kteří byli diktátorům denně nablízku a snažili se je udržovat jídlem v dobrém rozmaru? Autor vyhledal osobní kuchaře diktátorů, aby vyslechl příběh jejich života a dozvěděl se, co měli pod pokličkami hrnců, když se řešil osud země nebo světa. Ovlivnili svým kuchařským uměním chod dějin? Jejich osudy odpovídají na mnohé otázky, a zároveň tak autor kreslí intimní portréty diktátorů v domácím prostředí. Navíc kuchaři prozrazují recepty na oblíbené pokrmy svých zaměstnavatelů, podle nichž si může uvařit i čtenář. Kniha vyšla s úspěchem zároveň v USA a Polsku a ocitla se ve finále literární soutěže o nejlepší světovou knihu na kulinární téma za rok 2020 (Gourmand World Cookbook Awards).

Jak nakrmit diktátora (audiokniha)

Saddám Husajn, Idi Amin, Enver Hodža, Fidel Castro a Pol Pot očima jejich osobních kuchařů
Autor: Witold Szablowski
Přeložila: Jarmila Horáková
Kolektiv interpertů

ISBN: 8590236115224
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Jak nakrmit diktátora vydalo nakladatelství Radioservis.

Můžete si přehrát jednotlivé ukázky z kapitol.

O autorovi

Witold Szabłowski (* 1980) je polský reportér a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku a politologii na Varšavské univerzitě, pracoval v polské zpravodajské televizní stanici TVN24, v roce 2006 začal působit v redakci deníku Gazeta Wyborcza. Rok strávil v Turecku a ve svých reportážích se postupně orientoval na turecká témata. V roce 2010 vydal svůj knižní debut Vrah z města meruněk, za nějž získal Cenu Beaty Pawlak a nominace na polskou prestižní literární Cenu Nike a na středoevropskou Cenu Angelus. Za své reportáže byl oceněn mnoha dalšími polskými i světovými institucemi. Anglické vydání Vraha z města meruněk je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013. Jeho poslední knihou jsou Tańczące niedźwiedzie (Tančící medvědi; 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Románové zpracování knihy Silvestera Lavríka přináší zajímavý život Margity Czóbelové z přelomu 19. a 20. století. Pokud máte zálibu v historii, bude tato kniha právě pro vás.

Je krátce po válce a spišským Strážkám vládne revoluční národní výbor pod dohledem majora Rudé armády. Ovládá vše, až na místní baronku Margitu Czóbelovou. Mladý komunista Šlauko dostane za úkol ji jako „nájemník“ zámku hlídat a slídit. Baronka lest prokoukne, ale nechá Šlauka sedávat v ateliéru, kde místo krajin maluje portrét Lenina, aby se i ona zapojila do zavádění nových pořádků. Šlauko poslouchá její vzpomínky, pomalu propadá jejímu kouzlu i vlastní hanbě a coby vypravěč pak skládá obraz z osudů lidí známých i neznámých a z dějin kdysi bohaté Spiše propletených s dějinami Evropy. Margita Czóbelová (1891–1972) prožila život plný zvratů. Války, rozpady impérií, revoluce a totalitní režimy jí vzaly skoro všechno, hrdost a humor si ale vzít nenechala. Také se jí podařilo za chránit rodinné obrazy, písemnosti a zámeckou knihovnu. Vše (včetně díla svého strýce, malíře Ladislava Mednyánszkého) odkázala Slovenské národní galerii. Silvester Lavrík na základě barončiných deníků a dalších dokumentů vykreslil barvitý portrét jedné podivuhodné ženy a malého kusu stejně podivu hodné země.

Vydání knihy podpořilo Literárně informační centrum v Bratislavě.

Poslední baronka

Autor: Silvester Lavrík
Přeložil: Jiří Popiolek

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 147×224 mm
ISBN: 978-80-257-3824-5
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Poslední baronka vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To prosluněné mrazivé ráno Andriš sledoval, jak se jeho svěřenkyni daří, opřený o dřevěné zábradlí zvonice. Stála proti vjezdu do zámku a byl z ní dobrý výhled na všechny strany. Tatranské vrcholky v kulisách zasněžených luk dodávaly výjevu až nadpozemsky vznešený pocit. Kůň, jezdec a lyžařka se na jejich pozadí míhali jako loutky z pohádky o Gerdě a Sněhové královně. Viděl ji na norském královském dvoře. Hráli ji u příležitosti návštěvy knížete Hohenlohe. Andriš, syn kováře z nedaleké vesnice, se knížecí návštěvy zúčastnil jen díky tomu, že si ho majitel rozlehlých tatranských lesů vybral na doporučení místního učitele mezi své hajné. Ani ne dva roky nato ho vzal s sebou do Kristiansandu, aby se naučil lyžovat. A pak to naučíš i ostatní, zvedl vysoko ukazovák. Aby uměli ślizgac aspoň tak, jako kdysi jezdil lékárník Cornidesz, zdůrazňoval.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Silvester Lavrík (* 1964) je uznávaný slovenský spisovatel, scenárista, dramatik a textař. Jako dramatik a režisér spolu pracuje nejen se slovenskými, ale i s českými divadly, za své hry získal několik ocenění, kromě jiného Cenu Alfréda Radoka. Za svůj předchozí román Nedělní šachy s Tisem (2016, č. 2019) byl nominován na prestižní slovenskou literární cenu Anasoft Litera a na Cenu René, o níž hlasují studenti, a v roce 2018 získal Cenu Jána Johanidesa, která se uděluje jednou za dva roky. Kniha Poslední baronka (2019) cenu Anasoft Litera vyhrála. Žije a pracuje v Bratislavě a v Bánovcích nad Bebravou.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Druhou audioknihu ocení především milovníci přírody, jakými jsou i hlavní aktéři tohoto příběhu, Raynor a Moth.

Příroda má pro Raynor a jejího manžela Motha odpovědi na všechny otázky. Společně ušli tisíc kilometru po větrném, divokém anglickém pobřeží, a útesy, nebe a křídová půda pod nohama jim teď připadají jako domov.

Moth trpí nevyléčitelnou nemocí, ale v přírodě jako by se mu navzdory lékařským prognózám vracel život. Pod širým nebem, na cestě podél pobřeží oba společně zjistí, že stát se muže cokoli. Po Jihozápadní pobřežní cestě se Raynor s Mothem vracejí k životu mezi čtyřmi stěnami, ale najít ztracený pocit domova a vrátit se k normálu není snadné. Pak se však objeví člověk, který si přečetl jejich příběh, a jeho neuvěřitelná nabídka jim opět změní život.

Bouřlivé ticho (audiokniha)

Autorka: Raynor Winnová
Čte: Dana Černá

Formát: mp3
ISBN: 8594201410154
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Bouřlivé ticho vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

O autorce

Raynor Winnová se po dokončení Jihozápadní pobřežní cesty nadále pravidelně věnuje dálkovým pochodům, píše o přírodě, bezdomovectví a táboření pod širým nebem. Žije v Cornwallu se svým manželem Mothem. Její první kniha Pobřežní cesta, oslava života prodchnutá magickou atmosférou, se stala mezinárodním bestsellerem, umístila se na žebříčku nejprodávanějších knih Sunday Times, získala cenu Christophera Blanda udělovanou Královskou literární společností, byla nominována na Wainwrightovu cenu a cenu Costa Book Award. Její druhá kniha Bouřlivé ticho je nadějí prozářený příběh o návratu domu.

O interpretce

Dana Černá už při studiu na pražské konzervatoři hostovala v divadle v Hradci Králové, po absolutoriu nastoupila do angažmá ve Stredočeském divadle Kladno – Mladá Boleslav. Po rozdělení divadel hrála v letech 1994–1998 v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Do roku 2019 byla členkou pražského Činoherního klubu, kde ztvárnila řadu výrazných postav. Kromě divadla exceluje v dabingu, jejím hlasem promlouvá např. Melanie Griffithová, Meg Ryanová, Uma Thurmanová, Salma Hayeková či Penelope Cruz a dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem. Stále častěji se objevuje i na televizní obrazovce v oblíbených seriálech.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Závěrečný tip jistě zaujme nejednoho fanouška Malého prince. Tentokrát se však jedná o skutečný příběh ženy, která si v malém domku vytvoří osobní útočiště a právě tam najde neobvyklého přítele, lišáka.

Po získání doktorátu z biologie si Catherine Ravenová postavila malou chatu v odlehlém koutu Montany. Tou dobou žila v izolaci nejen fyzické, ale i citové. Domek považovala za útočiště, kde si bude moci oddechnout – mezi lidmi jí totiž nikdy nebylo moc dobře. Jednoho dne si všimla, že na její pozemek každý den odpoledne přichází dost zanedbaný lišák. Jak se navazuje rozhovor s lišákem? Vynesla si ven skládací židli, posadila se k němu co nejblíže a začala mu předčítat Malého prince. Z pozice vědkyně si samozřejmě uvědomovala, že se zvířatům nedají přisuzovat lidské vlastnosti. Jak se ale postupně ukazovala lišákova osobnost a povaha, stali se z nich navzdory jejímu přesvědčení přátelé. Díky němu Catherine pochopila, že pokud zůstaneme spojeni s přírodou, nebudeme nikdy sami. Lišák a já je dojemným a pozoruhodným příběhem přátelství, růstu a vyrovnání se s neodvratnou ztrátou a pochopením, že i taková ztráta může mít v životě svůj smysl. Je to vyprávění o samotě a sounáležitosti a zároveň nadčasový příběh jedné ženy, jejíž propojení s přírodou změní pohled na vše kolem nás – na každý strom, stéblo trávy, květinu nebo třeba lišku.

Lišák a já

Opravdový příběh o přátelství mezi ženou a liškou
Autorka: Catherine Ravenová
Přeložila: Tereza Suchá

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-978-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Lišák a já vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Rozhlédl se po svahu a hledal pěšiny vedoucí k domu. Vyschlým korytem se nedalo projít nehlučně, ale dnes se nepotřebuje skrývat a cesta korytem  znamenala nejméně překážek. Cestou korytem musí překonat velmi větrný hřeben. Hnán větrem se k Round Hill blížil obrovský  mrak. Přikrčil se mezi dvěma kaktusy, které mu sahaly téměř po bradu, a zatajil dech, aby se mu jejich ostny nezapíchly do hrudi. Podívaná na hrnoucí se mrak za to stála. Jakmile mrak narazil do skály, roztrhl se na několik kusů. Přesně podle plánu!

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorovi

Catherine Ravenová získala titul PhD v zoologii a botanice na Státní univerzitě v Montaně. Pracovala jako správkyně v národních parcích Glacier, Mount Rainer, North Cascades, Voyagers a v Yellowstonském národním parku. Publikovala přírodopisná pojednání v časopisech American Scientist, Journal of American Mensa a Montana Magazine. Je členkou americké Mensy a Sigmy Si. Najdete ji v Lišákově údolí, jak vytrhává plevel ze strží.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak nakrmit diktátora (audiokniha)

Szablowski, Witold

Radioservis, 2022

zobrazit info o knizePoslední baronka

Lavrík, Silvester

Argo, 2022

zobrazit info o knizeBouřlivé ticho (audiokniha)

Winnová, Raynor

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeLišák a já

Ravenová, Catherine

Jota, 2022

Napsat komentář