Brána Blízkého východu

Vrah_z_mesta_merunek
Turecko je odjakživa země plná rozporů a kontrastů. Jak hodně se od nás ale liší ve svém přístupu k hraničním otázkám lidství? Vstupte do hry světla a stínů nejstarší trvale osídlené oblasti na světě prostřednictvím následujícího titulu.

Další z řady knih polských literárních reportáží přináší vzrušující vyprávění o životě v zemi rozpolcené mezi Východem a Západem, islámem a islamofobií, načichlé konzervatismem a postmodernou, steskem po Evropě a euroskepsí a přibližuje rozporuplnou tureckou mentalitu, její světlé i stinné stránky, vraždami ze cti počínaje a sexuální revolucí konče. Autor si povídá s lidmi, kteří mu mohou pomoci pochopit zvláštní a znepokojující charakter současného Turecka. Každá reportáž je spojena s konkrétním osudem, každý hrdina má příležitost vyprávět svůj příběh, a i když je to pouze střípek barevného světa, jenž nás přivádí do hlubin Turecka, do srdce národa, který – nakažený evropskostí – ztrácí svůj pravidelný, tradiční rytmus, daří se autorovi dosáhnout ideální rovnováhy mezi nekompromisní novinařinou, důkladnou politickou analýzou a humorným příběhem. Jeho reportáže přinášejí dokonalý vhled do reálií současného Turecka, jeho silných stránek, slabostí či paradoxů.
Vydání publikace bylo podpořeno polským Knižním institutem.

Vrah z města meruněk

Příběhy z Turecka

Autor: Witold Szablowski
Přeložila: Barbora Gregorová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7363-759-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Vrah z města meruněk vydalo nakladatelství Dokořán.

 

Ukázka z knihy

„Všichni nás nenávidí.“ Mustafa si namočí knír v pivu Efez a zkoumavě si prohlíží okolní tváře. Má splín, nejspíš už si neměl dávat třetí pivo. Jenže tak to bohužel chodí, když chce Turek podvést Alláha a trochu se za jeho zády napít. Chápavě tedy přikyvuji a společně s ním se rozhlížím po místnosti.

V jednom rohu se baví skupinka Belgičanů. Právě se vrátili z Araratu. Celý výstup jim trval čtyři dny, teď se fotí na rozloučenou, jsou hluční a tváře mají opálené jako indiánští zvědi.

V protějším rohu, pod mapou okolí, sedí pět prošedivělých mužů v šaravarách s rozkrokem u kolen a popíjejí láhev anýzové rakı. Jeden má na hlavě kouzelnou čepičku s bambulkou.

„Kurdové,“ zašeptá Mustafa, přestože je to na první pohled zřejmé. Jsme v oblasti, kde tvoří tento pětadvacetimilionový národ bez vlastního státu většinu. „Oni nás hrozně nenávidí. Jenom se podívej, co si to sem pověsili.“ (str. 95)

Pokračujte ve čtení ukázky, kterou pro vás nakladatelství přichystalo.

 

Ohlasy na knihu

Szablowski vykresluje sugestivní obraz Turecka. Velkého státu, o kterém, jak se ukazuje, víme jen málo.

– literatura.gildia.pl

Kniha je v popisu úsporná a autor se vyhýbá hodnocení. Nabízí nám obraz lidí a jejich problémů, vyhnul se ale pro Západ tak charakteristickému hodnocení, radám a předkládání řešení. Szabłowski  je mi blízký, protože rozumí pojmu „odlišná“ kultura a tomu, že musí být respektována.

– biblionetka.pl

 

O autorovi

Witold Szabłowski (* 1980) je polský reportér a spisovatel. Vystudoval žurnalistiku a politologii na Varšavské univerzitě, pracoval v polské zpravodajské televizní stanici TVN24, v roce 2006 začal působit v redakci deníku Gazeta Wyborcza. Rok strávil v Turecku a ve svých reportážích se postupně orientoval na turecká témata. V roce 2010 vydal svůj knižní debut Vrah z města meruněk, za nějž získal Cenu Beaty Pawlak a nominace na polskou prestižní literární Cenu Nike a na středoevropskou Cenu Angelus. Za své reportáže byl oceněn mnoha dalšími polskými i světovými institucemi. Anglické vydání Vraha z města meruněk je britským PEN klubem a časopisem World Literature Today považováno za jednu z nejdůležitějších překladových knih roku 2013. Jeho poslední knihou jsou Tańczące niedźwiedzie (Tančící medvědi; 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené. Mezi jeho hlavní autory patří z českých např. Václav Cílek a Ludvík Vaculík, ze zahraničních pak John D. Barrow, Jeremy Clarkson, Michio Kaku, Stephen Hawking, Mario Livio, Simon Schama či Mariusz Szczygieł.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVrah z města meruněk
Příběhy z Turecka

Szablowski, Witold

Dokořán, 2016

Napsat komentář