Odbojové skupiny proti okupaci

vojensti zpravodajci
Jaké byly počátky vojenského odboje? A kteří jednotlivci stojí za odbojovou skupinou, která fungovala pod krycím jménem Tři konšelé? Odborná publikace Milana Vyhlídala přináší odpovědi na tyto otázky a představí čtenářům odboj hned v prvním válečném roce.

Odbojové skupiny stavěné na bývalých příslušnících vojenského zpravodajství tvořily v roce 1939 důležitou část rodící se protinacistické rezistence. Z celého spektra skupin zabývajících se na území protektorátu informační činností se určitým způsobem vymyká odbojová buňka zpravodajských důstojníků Františka Fárka, Antonína Longy a Aloise Čáslavky. Pod krycím jménem Tři konšelé (Konšelé) se ve své práci nabídli přímo exilovému zpravodajskému ústředí a po oživení komunikačních kanálů začali pracovat zcela v intencích jedné z nejvýraznějších osobností našeho vojenského zpravodajství – plukovníka a pozdějšího generála Františka Moravce. Předložená publikace čtenáře seznamuje nejen s činností této odbojové skupiny, ale v obecné rovině také přispívá k prohloubení poznatků o počátcích vojenského odboje v prvním válečném roce 1939.

Vojenští zpravodajci proti nacistické okupaci

Odbojová skupina Tři konšelé
Autor: Milan Vyhlídal

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 155×232 mm
ISBN: 978-80-200-3274-4
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Vojenští zpravodajci proti nacistické okupaci vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Na základě Fárkova příkazu Čáslavka kontaktoval bezprostředně po okupaci exponenta britské zpravodajské služby v Praze mjr. Harolda Gibsona. Ten mu sice přislíbil pomoc při zprostředkování styku s Moravcem, ale celá věc šla bohužel do ztracena. Podle Fárka měl Alois Čáslavka nabýt pocitu, že mu Gibson buď nevěří, nebo má obavy, aby se nějakým způsobem nekompromitoval. Čáslavka ho v následujících dnech v jeho bytě navštívil ještě jednou, ale nadále zůstalo pouze u slibů. O další spojení s ním se pak již nepokoušel.

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Milan Vyhlídal se narodil roku 1985. V roce 2010 vystudoval moderní dějiny na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. V roce 2012 získal zaměstnání v oddělení 3. odboje Archivu bezpečnostních složek v Praze a následně působil na odboru pro válečné veterány na Ministerstvu obrany ČR. Od října 2014 do současnosti pak působí na Katedře teorie vojenství. V roce 2011 zahájil studium doktorského programu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, které úspěšně ukončil v roce 2016. O rok později zde ještě absolvoval rigorózní zkoušku a získal titul PhDr. Ve své činnosti se věnuje především soudobým dějinám s důrazem na problematiku čs. armády, vojenského zpravodajství a protinacistického odboje. V uvedených oblastech také publikuje.

Zdroj informací: Univerzita obrany, Fakulta vojenského leadershipu


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVojenští zpravodajci proti nacistické okupaci
Odbojová skupina Tři konšelé

Vyhlídal, Milan

Academia, 2022

Napsat komentář