Světové vědecké osobnosti obrazem

Bayarri_NewtonEintsteinCuriePasteur
Animované populárně naučné pořady už dávno našly v naší televizi své významné místo. Neméně úspěšnými se staly ve snaze o vzdělání široké veřejnosti i komiksy. Pojďme se slovem i obrazem podívat na čtyři významné osobnosti, které utvářely pohled na náš dnešní svět.

Na počátku září 2021 představilo nakladatelství Grada v rámci edice Bambook čtveřici komiksových titulů: Pasteur – Mikrobiální revoluce, Marie Curie – Neviditelné záření, Newton – Gravitace v akci a Einstein – Kvantové salto. Překlad ze španělského originálu je dílem Kateřiny Brouk.

Čtveřice komiksů, z nichž každý má rozsah lehce přes čtyřicet stran, představuje skvělou příležitost seznámit se s některými z významných vědeckých osobností. Ačkoli je nově vzniklý cyklus „Do školy s komiksy“ teprve na samém počátku, už teď lze prohlásit, že půjde o krok správným směrem. Tyto příspěvky mohou hrdě stát vedle popularizačních projektů České televize jako DějePIC!, Dějiny udatného českého národa nebo celého serveru ČT edu. Na rozdíl od obvyklých, zpravidla velice formálních výčtů objevů a přínosů představovaných vědců, najdeme v každém ze svazků této série i pohled na lidské rozměry titulních postav, a často nejenom jich.

Za grafickou stránkou a celou koncepcí stojí španělský ilustrátor Jordy Bayarri. Po jeho boku se postavil (nebo posadil?) Dani Saljas, který ke kresbám doplnil barvy, a na historickou i vědeckou správnost dohlížela Dr. Tayra Maria Carmen Lanuza-Navarro, PhD. Každý titul obsahuje kromě vlastní příběhové části ještě i blok „Kdo je kdo v … světě“ (s výjimkou Isaaca Newtona), přičemž za tři tečky si dosaďte jméno osobnosti, jíž je konkrétní kniha věnována. Tady si můžete přečíst i základní informace o lidech, kteří titulní postavu na její cestě nějakým způsobem ovlivnili. A samozřejmě se můžete pokochat jejich kreslenou podobiznou. Ve všech čtyřech svazcích pak komiksoví fanoušci objeví i sekci „Skici“, jež ukrývá nákresy, často postupně od nejjednoduššího náčrtu až po finální podobu. U Newtona nahradil Jordy Bayarri sekci „Kdo je kdo…“ rozšířenou formou úseku „Skici“. Navíc tedy najdeme ukázku plánování layoutu komiksu. Posledním spojovacím prvkem všech čtyř titulů je pak závěrečná „Bibliografie“, v níž lze pro každé téma najít několik tipů, kudy se v případě dalšího zájmu vydat. Obecně je těžké jen slovy popsat vizuální dojem z mimořádně zdařilých obrázků, proto na konci této recenze najdete i odkaz na naše nepravidelné Videolistování. Tam si ukážeme vše „na živo“.

Pojďme si ještě v rychlosti představit obsahy jednotlivých knížek.

Einstein – Kvantové salto. Sledujeme cestu malého Alberta a zpočátku i jeho sestry do světa hudby a následně přírodních věd. Dozvíme se, proč se po jisté období stal člověkem bez jakékoli státní příslušnosti. Poznáme jeho ženu. Budeme svědky mnohých z jeho objevů. Potkáme bezpočet známých fyziků a matematiků dvacátého století. A na pozadí vědy budeme přihlížet nástupu nacismu k moci. Nakonec se s Albertem Einsteinem rozloučíme v jeho roli profesora Princetonské univerzity.

Newton – Gravitace v akci. Malého Isaaca poznáme jako zvídavého chemika a mechanika. Už jako dítko dokázal sestrojit třeba vodní hodiny. Budeme ho sledovat při studiích na univerzitě v Cambridge. Rozšíříme si znalosti optiky díky jeho objevům na tomto poli, stejně jako se staneme svědky nekonečných sporů o význam jeho prací. Uvidíme, jak je obviněn z plagiátorství. Zjistíme, jak si Isaac Newton poradil s vedením královské Mincovny v době, kdy se mnozí pokoušeli měnu šidit a degradovat. A budeme svědky jeho pasování do rytířského stavu.

Marie Skłodowská-Curie – Neviditelné záření. Povšimněte si, že oproti našim zvyklostem je nejenom v názvu, ale i v celé knize rodné jméno naší hrdinky uváděno jako první, zatímco ve většině pramenů narazíme na opačné pořadí: Curie-Skłodowská. Proč? Hádám, že uvést rodné příjmení a pak teprve vyvdané by mohla být správnější forma… Podobně jako u obou pánů výše, i tentokrát přihlížíme počátkům Mariiných krůčků ke vzdělání. Přesto je zde významný rozdíl. Nejenom v pohlaví, ale i v politické situaci. A v tomto duchu se nese i celý obsah komiksu. Vše, co se o paní Skłodowské-Curie dozvídáme, máme možnost vidět i z úhlu světové politiky. Mimo to jsme svědky hned dvojnásobného udělení Nobelovy ceny, stejně jako úsilí, s jakým tato vědkyně vybudovala základy pro radioterapii.

Pasteur – Mikrobiální revoluce. Louise Pasteura přivedl zájem o vědu až k profesi univerzitního profesora. Přestože původně mířil hlavně za cílem učit, nedokázal odolat pokušení a věnoval se i experimentování. A tak díky jeho talentu, zarputilosti a vytrvalosti přerostl zájem o prostou chemii až do objevu mikroorganizmů. Tím byly položeny základy oboru, jemuž dnes říkáme klinická mikrobiologie. Budeme svědky začátků a principů očkování. Oč méně soukromého života profesora Pasteura poznáme, o to více jeho vědeckých objevů nám k odhalování zbude. V rukách tohoto génia si ani vražedná vzteklina nemůže být ničím jistá.

Ať už hledáte něco, čím zaujmout své ratolesti, nebo jste sami zvídaví, nebojte se po této čtveřici komiksů sáhnout. Jejich obsahem nebudete v žádném případě zklamáni (těch pár překlepů a přehlédnutých pravopisných chybek jim jistě odpustíme). Atraktivní a chytlavá kresba, zajímavě uspořádané scénáře, obsahově bezchybný text – to všechno jsou předpoklady pro uspokojení téměř každého čtenáře bez ohledu na vzdělání i věk. A kdo ví, třeba právě toto bude ten startovací impuls zrodu nových vědeckých osobností, co říkáte?

Zalistujte si knihami s námi:

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePasteur – Mikrobiální revoluce
Mikrobiální revoluce

Bayarri, Jordi

Grada, 2021

zobrazit info o knizeNewton – Gravitace v akci

Bayarri, Jordi

Grada, 2021

zobrazit info o knizeEinstein – Kvantové salto

Bayarri, Jordi

Grada, 2021

zobrazit info o knizeMarie Curie – Neviditelné záření

Bayarri, Jordi

Grada, 2021

Napsat komentář