Deník sériového vraha jako vodítko k jeho dopadení

napsano_krvi
Útvar ultranásilných trestných činů losangeleské policie se tentokrát pokouší dostat za mříže sériového vraha na základě jeho deníku. Dokáže Robert Hunter zabijáka dopadnout, než stihne zavraždit další oběť?

Autorem detektivního románu Napsáno krví, který vydalo roku 2020 nakladatelství BB/art, je Chris Carter. Chris Carter vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě. Jakožto člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal množství zločinců, včetně sériových a masových vrahů. Tyto své zkušenosti zúročil při psaní detektivních knih. Jeho knižní série Robert Hunter se stala celosvětově populární – kromě recenzované knihy v ní čtenáři naleznou tituly  Jeden za druhýmZlobaJá jsem smrtHovor se smrtíGalerie mrtvýchNoční lovecSochař smrti, Popravčí a Nenávist.

Pátrání po dalším sériovém vrahovi začíná mnohem méně závažným zločinem. Kapsářka Angela, která zrovna v hotelovém baru zapíjí úspěšný lup, se rozhodne vytrestat hrubého návštěvníka. Na první pohled drahá kožená brašna však neskrývá peníze ani drahou elektroniku, ale objemnou černou knihu. Když Angela doma knihu nadepsanou titulem Napsáno krví otevře, zjistí, že její obsah je více než děsivý. Její život je rázem v ohrožení.

Jedenáctá kniha série se od předcházejících dílů odlišuje – obsahuje méně explicitního násilí a je psána ve vážnějším tónu. Považuji za pravděpodobné, že tato změna je způsobena tragédií, kterou autor románu prožil ve svém osobním životě (jednalo se o sebevraždu jeho životní partnerky na konci roku 2019). I přes zmíněnou nešťastnou událost si myslím, že příběhu menší míra násilí prospěla. V tomto kontextu se nabízí porovnání s jiným detektivním románem, který jsem v nedávné době četla. Jedná se o titul Zrcadlový muž od manželské dvojice vystupující pod pseudonymem Lars Kepler. V knize (respektive v celé knižní sérii, do které román patří) naopak dochází ke stupňování násilí, což působí dojmem, že autoři rezignují na jiné způsoby, jak zaujmout čtenáře.

Carter v knize sází spíše než na přehršel brutálních popisů na důkladné zpracování vrahovy psychologie. Ostatně jde o téma, které studoval a kterému se věnoval i profesně – není se tedy co divit, že právě tyto pasáže v příběhu vynikají svou autentičností. Jako další pozitivum titulu Napsáno krví vidím skutečnost, že upozorňuje na problematiku tzv. dark webu a na téma vysloužilých amerických vojáků, kterým není věnována dostatečná sociální péče. Knihu proto doporučuji všem čtenářům, kteří rádi sáhnou po kvalitním detektivním příběhu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNapsáno krví

Carter, Chris

BB/art, 2020

Napsat komentář