Desátý detektivní thriller s Robertem Hunterem

Nenávist
Robert Hunter se v pokračování série detektivních thrillerů setkává se svým někdejším spolužákem ze Stanfordovy univerzity. Jeden jako detektiv, druhý jako sériový vrah – kdo zvítězí v souboji dvou geniálních mozků?

Autorem románu Nenávist, který vydalo roku 2019 nakladatelství BB/art, je Chris Carter, britský spisovatel italského původu. Carter se proslavil jako spisovatel detektivních thrillerů, ve kterých se s krví rozhodně nešetří. Úspěch jeho knih je do jisté míry determinován i tím, že Carter má blízko k sériovým vrahům, kteří jsou hlavními postavami jeho příběhů – sám s mnohými z nich pracoval jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství. Na našem webu si můžete přečíst recenze na některé z jeho u nás vydaných knih, jmenovitě na romány Jeden za druhým, Zloba, Já jsem smrt, Hovor se smrtí, Galerie mrtvých, Noční lovec, Sochař smrti a Popravčí.

Robert Hunter a Lucien Folter se poprvé setkali jako spolubydlící na vysokoškolské koleji. Oba promovali s výbornými výsledky na Stanfordově univerzitě, kde studovali psychologii. Následně se dlouhá léta nesetkali – až o mnoho let později se znovu střetli, tentokrát jako protivníci v souboji o holý život. Robert Hunter jako šéf Útvaru ultranásilných zločinů Losangeleského policejního sboru, Lucien Folter jako nejvýkonnější a nejnebezpečnější sériový vrah, se kterým se FBI kdy střetla. Poté, co byl Folter několik let vězněn na samotce, podařilo se mu dostat na svobodu. Jeho prvním cílem je pomstít se svému dřívějšímu příteli za své uvěznění.

Od jiných Carterových románů se Nenávist odlišuje tím, že totožnost vraha čtenáři i detektiv znají. Tato skutečnost však nemá nejmenší vliv na míru napětí v příběhu, kterou autor dokázal tradičně vyhnat na maximum. Co do děje román navazuje na titul Zloba, kde se odehrál první velký střet mezi Hunterem a Folterem. Carter se rozhodl čtenářům poodhalit více z Hunterova nitra, když jej nechal bojovat s geniálním psychopatem, který zná jeho slabiny a neváhá tuto výhodu využít. Souboj mezi dvěma protivníky je prezentován jako souboj mezi dobrem a zlem, autor se nesnaží vzbuzovat čtenářovy sympatie k antihrdinovi poodkrýváním jeho kladných vlastností (Folter de facto ani žádné nemá). Někomu by toto zjednodušení mohlo vadit, ale myslím, že pouze znásobilo čtenářovy sympatie s Robertem Hunterem.

Nenávist je stejně jako ostatní Carterovy romány plná napětí, násilných scén, dějových zvratů a překvapivých informací o hlavních postavách. Doporučuji ji čtenářům, kteří již četli předcházející autorovy knihy a budou se tak dobře orientovat ve spletitých vztazích mezi Hunterem a Folterem. Znalost děje starších románů sice není pro čtenáře klíčová, nicméně bez ní může zpočátku v ději tápat. Pro úplný zážitek proto doporučuji přečíst si celou sérii – Nenávist je ostatně tak dobře napsaná, že většina čtenářů jistě sáhne i po ostatních Carterových knihách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenávist

Carter, Chris

BB/art, 2019

Napsat komentář