Již po osmé za hranice strachu s Chrisem Carterem

big_hovor-se-smrti-z1H-341853
Chris Carter je mistrem detektivního thrilleru. Z jeho již osmého příběhu s detektivem Hunterem vám bude nejen běhat mráz po zádech, ale budete se bát zvednout příchozí hovor. Protože – co kdyby?

Detektivní thriller Hovor se smrtí vydalo roku 2017 nakladatelství BB/art, které českým čtenářům zprostředkovalo rovněž všechny předchozí díly série s detektivem Hunterem v hlavní roli. Autorem tohoto mistrovského kusu, v rámci detektivního žánru, je původem italský spisovatel Chris Carter. Chris Carter vystudoval psychologii a chování zločinců na Michiganské univerzitě, jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů odsouzených k doživotním trestům. Důvtipnější čtenáři Carterových knih již tuší, odkud pochází jeho skvělá schopnost stvořit realistickou postavu pachatele.

Poznávacím znamením pachatele v knize Hovor se smrtí je způsob, jakým vyhledává své oběti. Činí tak hlavně na sociálních sítích, kde používá sugestivní a výhrůžné zprávy, aby ve svých lidských cílech podnítil strach. První obětí je Karen Wardová. Její přítelkyně Tanya přijme videohovor z Karenina čísla, namísto přátelského tlachání ji však čeká noční můra. Na videu vidí svou kamarádku připoutanou k židli, přičemž jí zkreslený hlas vyhrožuje, že pokud hovor ukončí či přestane sledovat video, bude příště na řadě ona. Zároveň jí vrah položí otázku. Vystresovaná Tanya si však odpověď nevybaví a její přítelkyně je brutálně zavražděna.

Vyšetřování se jako obvykle ujímá dvojice detektivů složená z Roberta Huntera a jeho pravé ruky Carlose Garcii. Jejich úkolem je odhalit sériového vraha, než si vyhledá další oběť, na které by mohl demonstrovat svou moc a náskok před policií. Jako obvykle čeká čtenáře mnoho zvratů, když opakovaně zjišťují, že postava, která je téměř určitě vrahem, vrahem rozhodně není.

Struktura příběhu je podobná jako u předchozích dílů série. Krátké a svižným jazykem psané kapitoly končí větou, která čtenáře navnadí ke čtení další a další kapitoly. Knihu lze bez problémů přečíst během několika hodin, jde tedy o skvělé čtení na pláž nebo na dlouhou cestu na dovolenou. Typicky „carterovsky“ brutální popisy vražd hrají na čtenářovu temnou strunu. Jelikož je kniha již osmým příspěvkem do jedné knižní série, autor se stěží mohl vyhnout jisté šablonovitosti. Při takovém počtu dílů je zároveň velmi těžké hledat nové mechanismy, ukrývající před čtenáři identitu vraha. Mohlo by se tak zdát, že autorovi již nezbývá nic jiného, než vrahovu totožnost „střílet od boku“, aby se vyhnul tomu, že čtenář znalý jeho příběhů pachatele velmi rychle odhalí.

Knihy od Chrise Cartera jsou zárukou kvality a Hovor se smrtí na tomto trendu nic nemění. Čtenáři znalí předchozích dílů série budou potěšeni dalším čtivým a dech beroucím příběhem. Ti, co se s Chrisem Carterem dosud nesetkali, budou možná překvapeni brutalitou jeho románů, pravděpodobně si však i přesto oblíbí poutavé podání a děsivou atmosféru děje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHovor se smrtí

Carter, Chris

BB/art, 2017

Napsat komentář