Opravdu máme osud ve svých rukou?

big_robert-hunter-jeden-za-druhym-2ui-248855
Myslíme si, že máme osud ve svých rukou. Je to pravda, nebo se nelze vyhnout vlivu okolí, který nás může zahnat až za hranici zkázy? Odpověď na tuto otázku předkládá Chris Carter ve svém novém detektivním thrilleru.


Autorem detektivního thrilleru Jeden za druhým, který vydalo nakladatelství BB/art roku 2015 jako již pátý díl série Robert Hunter, je Chris Carter, původem italský spisovatel narozený v Brazílii. Chris Carter vystudoval psychologii a studoval chování zločinců na Michiganské univerzitě. Jako člen týmu soudní psychologie michiganského státního zastupitelství vyslýchal a studoval mnoho zločinců včetně sériových a mnohonásobných vrahů, odsouzených k doživotním trestům. Začátkem 90. let se odstěhoval do Los Angeles, kde strávil deset let jako kytarista v různých glamrockových skupinách. Nyní žije v Londýně a je spisovatelem na plný úvazek. K jeho knihám Dvojitý kříž, Sochař smrti, Popravčí a Noční lovec si můžete na našich stránkách po kliknutí na jejich názvy přečíst recenze.

Detektiv Robert Hunter má opět o práci postaráno. Na losangeleskou policii zavolá anonym, který předá odkaz na webovou stránku. Na ní je živé vysílání z místnosti, kde ve skleněném kvádru sedí spoutaný vyděšený muž. Volající po Hunterovi chce, aby se přímo zúčastnil zločinu tím, že vybere způsob nebožákovy smrti. Po zhlédnutí brutální popravy se specialisté ze Speciální sekce vražd ptají, zdali šlo o nějaký nejapný žert, nebo jestli je vrah opravdu tak nelítostný. Odpověď je zřejmá po nálezu těla oběti.

Hunter a jeho tým ještě ani nestihnou rozjet vyšetřování, když se vrah ozve podruhé. Tentokrát vymění komorní představení za show pro masy. Hlasovat o způsobu smrti má nyní celá veřejnost. Co mají společného zdánlivě nesouvisející oběti? Kdo bude další na řadě? A jaký má vrah motiv k tak hrůzným způsobům exekuce? Před detektivem Hunterem stojí složité pátrání po muži, který je nejen inteligentním taktikem, ale i počítačovým mágem.

I při čtení páté Carterovy knihy zůstane rozum stát nad tím, jak bohatou a temnou fantasii autor má. Poutavý a čtivý styl ve spojení s krátkými kapitolami způsobuje, že čtenář nemůže přestat číst, dokud se nedoví konec napínavého příběhu. A to i přes to, že místy požitek z příběhu ruší nadměrné opakování slov a frází (což může být způsobeno i překladem) a předvídatelnost vyprávění. Co naopak knihu vyzdvihuje nad jiné stejného žánru, je morbidnost vraha a jeho psychologie, což jsou možná věci, u kterých se autor nechal inspirovat při výkonu svého povolání soudního psychologa. Tomu by rovněž nasvědčoval fakt, že postava vraha je nejvypracovanější ze všech aktérů příběhu (ačkoli i ostatní postavy jsou co do charakteristiky perfektně zpracovány).

Titul Jeden za druhým mohu doporučit milovníkům detektivních thrillerů se silným žaludkem, neboť autor nebere na citlivost svých čtenářů velké ohledy (což se zdá být v daném žánru paradoxně spíše výhodou) a všechny zločiny popisuje s velkou detailností a vynalézavostí. Chybou by však bylo myslet si, že krvavé popisy zločinů jsou hlavním „tahákem“, jejž autor na čtenáře má. Zajímavá je i filosofická rovina příběhu, která nutí zamyslet se nad tím, zdali je člověk opravdu jediným pánem svého osudu, kam až může zajít lidská nenávist a do jaké míry má jedinec právo se mstít.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJeden za druhým

Carter, Chris

BB/art, 2015

Napsat komentář