Poraďte si se životem

Komunikace
Dnešní tipy budou maličko poučné, ale i vtipné a užitečné. Dozvíte se díky nim, jak v práci komunikovat s cizinci, jak se stát laskavým a zodpovědným, jak si zodpovědět některé důležité životní otázky a jak jednat, když vás popadne hněv.

Pracujete s lidmi z odlišných kultur a nevíte, jak překonat některé rozdíly? Jak komunikovat, a přitom cizince nechtěně neurazit? Knížka Češi a cizinci od Jana Hebnara vám poradí, jak v podobných situacích jednat.

Češi a cizinci

Jak myslí, řídí a pracují
Autor: Jan Hebnar

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 145.2×206 mm
ISBN: 978-80-271-1027-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Češi a cizinci vydalo nakladatelství Grada.

Pracujete v mezikulturních týmech? Obchodujete s cizinci? Nebo prostě jen chcete vědět, jak komunikovat s člověkem, který pochází z jiné kultury? Zjistit, jak mu něco vytknout a jak ho neurazit? Překonávat rozdíly, které mezi lidmi z odlišných kultur na pracovišti i mimo něj panují, není snadné. Určitě však můžeme pochopit, jak konflikty, které pocházejí z odlišné kultury, v níž byl daný člověk vychován, překonat. Autor na spoustě příkladů ukazuje, proč se lidé z různých koutů světa v pracovních kolektivech, při obchodních jednáních nebo na společenských akcích chovají různě. Zároveň nabízí čtenářům doporučení, jak s nimi co nejlépe jednat jako manažeři, kolegové nebo přátelé v práci i v životě.

 

Jan Hebnar

Mgr. Bc. Jan Hebnar, MBA, je bývalý diplomat působící v Číně. V letech 2013 až 2016 pracoval jako ředitel společnosti Kinex Shanghai – čínské pobočky holdingu HTC (vlastnící i český ZETOR), kterou v roce 2013 založil. Vystudoval právo na PrF MU, mezinárodní vztahy na FSV UK a MBA na Peking University. Zabývá se Asií, asijskou ekonomikou, společností a kulturou, přednáší na vysokých školách v Šanghaji interkulturní management, strategický management a mezinárodní vyjednávání. Je členem dozorčí rady European Chamber in China a šéfredaktorem komunitního občasníku o podnikání v Číně Šanghaj Plus, vydávaného Generálním konzulátem České republiky v Šanghaji. V současné době vede konzultační a obchodní společnost SINOVIA, která se obchodem s Čínou zabývá. Je autorem knihy Stručný manuál úspěšného lenocha.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Pánové, vyhněte se stereotypům, které vám ničí vztahy i duševní pohodu. Staňte se zodpovědnými, ale nezapomeňte brát život s humorem. Jak na to vám ukáže průvodce pro každého muže Býval jsem mizerný s*áč od Johna Kima.

Býval jsem mizerný s*áč

Průvodce smysluplným životem pro každého muže
Autor: John Kim
Přeložila: Veronika Zavřelová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-8111-550-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Býval jsem mizerný s*áč vydalo nakladatelství Noxi.

Kniha, kterou by si měl přečíst každý, muži i ženy. Trefně, s humorem a bez servítky vám tento „nas*ratý terapeut“ ukáže slabá místa ve vašem životě a naučí vás, jak se vyhnout stereotypům, které zhoršují vaše vztahy a vaši životní pohodu. Kniha nabízí 66 krátkých, mírně dráždivých kapitol o mužské povaze, zdraví, vztazích, kariéře, úspěchu, komunikaci a o běžném každodenním životě. Díky autorovým postřehem pochopíte, jako druhá strana vnímá vaše chování, vaše slova a vaše činy, a proč vzniká mezi lidmi tolik nedorozumění. John Kim si totiž na základě vlastních zkušeností a bolestného rozvodu uvědomil, jak moc se liší chování muže od chování chlapce – kterým mnoho mužů zůstává i po překročení dospělosti. Učí, jak se stát zodpovědným, laskavým k lidem, a stále přitom brát život s lehkostí a humorem.

 

Ukázka z knihy

Neschovávejte se
Pamatuji se, kdy jsem viděl poprvé, že muži jsou skutečně zranitelní.
V té době jsem byl ženatý. Můj tchán vezl mě a mou manželku na letiště. Moje tehdejší manželka v autě vyprávěla o tom, jaké těžké chvíle šikany zažila na střední škole. Po vyslechnutí tohoto příběhu se můj tchán rozplakal. Vůbec netušil, že byla šikanovaná. Myslel si, že zážitky ze střední školy má naopak úžasné. Pamatuji si, jak mu slzy stékaly dolů po tvářích a v jeho očích se zračily bolest a empatie. Ale taky jsem viděl, jak se cítila moje ex-manželka. Protože vždycky takový nebýval. Vychovával ji železnou rukou a své emoce držel pod pokličkou. (str. 25)

————————————————

Každý z nás si občas klade náročné otázky: co se sebou? Co se životem? S knížkou Jezuitský návod (téměř) na všechno sice nevyřešíte každý problém, ale získáte několik zajímavých odpovědí.

Jezuitský návod (téměř) na všechno

Autor: James Martin

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 132×190 mm
ISBN: 978-80-7566-198-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Jezuitský návod (téměř) na všechno vydalo Karmelitánské nakladatelství.

V knize známého jezuitského kněze nenajdeme řešení všech problémů, ale můžeme se naučit, jak hledat Boha úplně ve všem. Ignaciánská spiritualita považuje totiž za důležité opravdu všechno: eucharistii, Boží slovo, osobní modlitbu, službu potřebným, utrpení i radost, ale též rodinu, práci, sexualitu, sport, politiku, stejně jako přírodu, výtvarné umění, poezii a hudbu. Autor neobyčejně vtipně a přímočaře promýšlí otázky, které důvěrně známe: Jak zjistit, co mám ve svém životě dělat? Jak mám vědět, kým bych měl být? Jak se správně rozhodovat? Jak žít co nejjednodušeji? Jak být dobrým přítelem? Jak čelit utrpení? Jak být šťastný? Jak najít Boha? Jak se modlit? Jak milovat? Jak žít?

 

James Martin

James Martin, SJ (*1960), americký jezuitský kněz a spisovatel. Narodil se a vyrostl v Pensylvánii, studoval ekonomiku podnikání a pracoval v nadnárodní korporaci General Electric. Rozčarován ze světa velkého byznysu, začal se hlouběji zajímat o křesťanství a roku 1988 vstoupil k jezuitům. Roku 1999 byl vysvěcen na kněze, nyní žije v jezuitské komunitě na Manhattanu. V dubnu 2017 jej papež František jmenoval poradcem vatikánského Sekretariátu pro komunikaci. Je známou tváří televizních pořadů v USA, věnuje se i divadlu s duchovní tématikou. Napsal řadu knih, kromě Jezuitského návodu i další bestsellery, např. My Life with the Saints (2006), Jesus: A pilgrimage (2014) nebo román The Abbey (2015).

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Občas se potýkáme se stresovými situacemi, v nichž nás ovládne hněv nebo frustrace, a pak reagujeme způsobem, kterého ve výsledku litujeme. Řekneme nebo uděláme něco, co vlastně dělat nechceme. Přitom se můžeme naučit reagovat lépe. Dokážeme to s pomocí příručky Nenásilná komunikace v praxi.

Nenásilná komunikace v praxi

Autor: Marshall Rosenberg
Přeložila: Hana Antonínová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1651-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nenásilná komunikace v praxi vydalo nakladatelství Portál.

Čeká vás nepříjemné setkání se šéfem. Právě vám volala učitelka, aby si postěžovala na vaše dospívající dítě. Je večer a pohádali jste se s partnerem. Co uděláte? Všichni se čas od času ocitáme v podobných situacích a až příliš často se uchylujeme ke starým neúčinným vzorcům chování – obhajujeme svoji potřebu mít pravdu, odmítáme opravdu naslouchat, kvůli hněvu nebo frustraci říkáme kruté věci. Jenže lze to i jinak, a právě pro takové situace vytvořil Marshall Rosenberg svou slavnou nenásilnou komunikaci. Kniha je vlastně souborem kratších autorových textů a pokrývá tak širokou škálu témat od řešení konfliktů přes práci s hněvem, s duchovností či s láskou a vztahy až po výchovu dětí. Díky mnoha přepisům rozhovorů čtenář uvidí, jak metoda nenásilné komunikace funguje v praxi.

 

Ukázka z knihy

Chceme-li zvládnout hněv s využitím nenásilné komunikace, musíme si nejdříve uvědomit, že podnět nebo spouštěcí impulz hněvu není jeho příčinou. Jinak řečeno, nerozzlobíme se prostě jen kvůli tomu, co lidé udělají – hlavní příčinou hněvu je něco v nás, co reaguje na jejich činy. V prvním kroku musíme oddělit spouštěcí impulz od příčiny.
Podívejme se na situaci našeho vězně: onoho dne, kdy jsme se soustředili na hněv, se nesmírně rozzlobil na vedení věznice. Byl tedy velice rád, že jsme tam byli a mohli mu pomoci, aby se dokázal se svým hněvem vyrovnat. (str. 156)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg byl americký psycholog, mediátor, autor a učitel, který vytvořil metodu nenásilné komunikace, tj. proces, který podporuje partnerství a pomáhá řešit konflikty ve vztazích a v komunitách. V Portále vyšly jeho knihy Nenásilná komunikace, Co řeknete, změní váš svět a Nenásilná komunikace a moc.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z příruček? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenásilná komunikace v praxi

Rosenberg, Marshall B.

Portál, 2020

zobrazit info o knizeJezuitský návod (téměř) na všechno

Martin, James

Karmelitánské nakladatelství, 2020

zobrazit info o knizeBýval jsem mizerný s*áč
Průvodce smysluplným životem pro každého muže

Kim, John

Noxi, 2020

zobrazit info o knizeČeši a cizinci
Jak myslí, řídí a pracují

Hebnar, Jan

Grada, 2020

Napsat komentář