Život literárního vědce nemusí být nudný

abeceda
Detektivní příběh zasazený do drsné krajiny skotských ostrovů začíná úplně nevinně. Literární vědec a univerzitní učitel Murray Wattson zkoumá smrt svého oblíbeného básníka. Kdyby ale věděl, kam až ho pátrání zavede, možná by se do něj vůbec nepouštěl.

Hned za svou první knihu, thriller Řezárna, dostala skotská autorka Louise Welshová cenu listu Guardian za nejlepší románový debut roku 2002. Pozornost vzbudily i její další romány – Tamerlán musí zemřít a Falešná trefa. Její knihy mají spoustu společných znaků, všechny jsou ovlivněny prostředím Skotska a autorčinou zálibou v historii, dalšími pojítky jsou dobrodružství a tajemství. Všechny tyto znaky se objevují i v jejím posledním románu Abeceda kostí (v originále Naming the Bones), který vydalo v roce 2012 nakladatelství Práh.

Hlavním hrdinou knihy je skotský badatel Murray Watson, který chce napsat životopis rebelského básníka Archieho Lunana. Začal se o něj zajímat už ve svých šestnácti letech, kdy se mu do ruky dostala tenká sbírka básní právě od Lunana. Od té chvíle uběhla už spousta let, místo Lunanovy poezie teď Watson zkoumá všechny okolnosti, které se týkají nejen básníkova života, ale hlavně jeho smrti.

Kniha je určitou exkurzí do života literárního vědce, který má sice příbuzné i přátele, ale ve skutečnosti je hodně osamělý. Už nějakou dobu má poměr s manželkou svého šéfa, což není úplně v pořádku. Chvíli se zdá, že je do ní zamilovaný, ale nejspíš tomu tak není, protože nemá nejmenší problém se sváděním dam, které potkává při svém pátrání. Také jste si mysleli, že literární vědci nejsou moc odvázaní? Murray Watson vás přesvědčí o opaku.

Při vysedávání po hospodách a náhodném sexu nedělá ve své badatelské práci nějak převratné objevy. Jediné, co zatím našel, je seznam jmen, která objevil v básníkově diáři. Možná to byla jména postav pro připravovaný sci-fi román, možná ale mají úplně jiný význam.

Na této knize je krásné mimo jiného i to, že ještě v půlce nemáte ani tušení, jak skončí, vlastně ani nevíte, jak bude pokračovat na další stránce. Rozhodně by mě netěšilo, kdybych vás o tento zážitek připravila, proto vám z obsahu už nic víc neprozradím. Řeknu vám jen jednu větu: Stojí to za to!

Příběh není vyprávěn přímo hlavním hrdinou, nýbrž vypravěčem. Je rozdělen na dvě části, první se jmenuje Edinburgh a Glasgow a tvoří ji šestnáct kapitol, druhá nese název Ostrov Lismore a má osmnáct kapitol. Celkem má 359 stran. Kniha se čte hezky, je svižná a není vůbec náročná na pochopení. Autorka umě popisuje atmosféru, hrdiny a krajinu tak, že máte při čtení pocit, že jste součástí děje. A tak to má být. Ať jste žena nebo muž, neváhejte a knihu si pořiďte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAbeceda kostí

Welshová, Louise

Práh, 2011

Napsat komentář