Vydejte se na výlety s kočárkem po Čechách

kam_na_vylety_perex
Mnoho rodičů často řeší otázku, kam se s dětmi vydat na výlet. Zvláště pak nebývá snadné vymyslet plán cesty, když je navíc nutné s sebou vzít kočárek…

Nakladatelství CPress vydalo nedávno publikaci Kam na výlety s kočárkem. Čechy. Jedná se v poslední době o již druhého průvodce s tipy na výlety pro ty nejmenší. Tou první byly Kam na výlety s kočárkem. Morava, jejíž recenzi si můžete přečíst zde. Určitě je vhodné zmínit, že právě tato „moravská“ získala ocenění v mezinárodní soutěžní přehlídce kartografických produktů TOURMAP 2012 v kategorii Turistické průvodce.

Knihu Kam na výlety s kočárkem. Čechy sepsala pro všechny rodiče Zdeňka Pitrunová, která má v oblibě kromě jiného i cestování a spolu se svým mužem a dvěma dětmi poznali spoustu krásných zákoutí v Čechách.

Publikace v sobě zahrnuje třicet sedm tipů na výlety po celém Česku. Určitě bych upozornila, že by na tohoto průvodce neměli zanevřít ani rodiče již odrostlých dětí a ani všichni další výletníci, kteří mají chuť poznat místa, která v sobě skrývají nejen poznání, ale i příjemné chvilky v české přírodě.

Zpracování knihy

Opět se jedná o zpracování velmi podobné předchozí zmíněné publikaci. Každý tip na výlet obsahuje kromě základního cíle i celou řadu dalších možností, která by výletník neměl při svých cestách opomenout a která se nalézají v bezprostřední blízkosti. Protože je kniha prioritně zaměřena na malé děti, průvodcem jim v každé oblasti bude opět nějaká „pohádková“ postavička, která je nějak spojena s daným místem.

Jedná se o velmi přehledně zpracované tipy, kdy není třeba dlouze prozkoumávat mapy, aby se čtenář dopátral, kudy se kam dopravit, a představit si navíc i možnosti návštěv nejrůznějších památek apod. Najdete tady souřadnice GPS, služby, které jsou na místě poskytovány, především se změřením na děti i délku a náročnost trasy. Opět nechybí ani detaily týkající se povrchu, po kterém dětský kočárek na trasách pojede. Tento fakt mě zaujal již v předchozím díle a jsem ráda, že jej autorka nevynechala ani zde.

Kniha je nabitá barevnými fotografiemi, které výletníkům pomohou k dotvoření obrazu toho, co je na místě čeká. Skvěle zapracované jsou tady i fotky dětí, které výborně dotvářejí obrázek toho, jak byli právě ti nejmenší s výletem spokojené.

Stem ilustrací stránky doplnila Eva Obůrková. Ty jsou spíše zajímavým a veselým zpestřením knihy a líbit se budou jak dětem, které pobaví, tak dospělým. Kniha s nimi a s fotografiemi tvoří nádherně zpracovanou publikaci ve stylu průvodce, který by rozhodně neměl chybět v žádné knihovničce výletníků. A nemusí se jednat jen o ty, kteří hledají trasy vzdálenější svému bydlišti. Ve spoustě měst, kde žijeme, jsou úžasná místa, kam se dá s kočárkem vydat a strávit zde příjemné odpoledne. Už proto mě zaujaly hned první tipy, které autorka zařadila do své knihy a které se vztahují ku Praze. I v tomto auty přeplněném městě se totiž dají najít skvělá místa, kde se naši potomci rozhodně nudit nebudou.

Jak se v knize orientovat

Vybírat můžete podle mapy, kterou najdete hned na úvodní dvojstraně. U každého symbolu jsou uvedena čísla, která vás odkáží do rejstříku na zadní předsádce. Je to jakýsi výpis všech tipů, která se v dané oblasti nachází. Pomocí této mapy se dá snadno volit trasa v konkrétním kraji.

Můžete využít také obsah, kde jsou uvedena i všechna zajímavá místa v každé lokalitě.

Pro všechny děti jsou zařazeny na konci knihy tipy na hry, tzv. Herník. Slouží jako možnost k dalšímu zpříjemnění času v přírodě a zpestření celého výletu. Protože řada míst je proslulá skřítky či princeznami, děti mohou třeba postavit domeček pro skřítky.

Na knize jsem nenašla žádné věci, které by mi bránily tuto publikaci doporučit. Pouze bych snad měla připomínku, která se týká výletu do pražské Obory Hvězda. Autorka doporučuje v kolonce Doprava vystoupit na konečné tramvaje, zastávka Hvězda. Asi bych tady podotkla, že zastávka Obora Hvězda není konečnou zastávkou, tou je stanice Vypich, i když z obou se dá na dané místo dojít. Pokud ale pojedete tramvají od stanice metra Hradčanská, jak autorka uvádí, budete čekat na zastávku Hvězda zcela marně a nejspíš vás řidič tramvaje vykáže z vozu. Právě u tohoto tipu bych uvedla i druhou možnost, tedy jet od stanice Malostranská právě do zastávky Obora Hvězda.

Ale to je jen taková drobná vada na kráse této výjimečné publikace a rozhodně nijak neznehodnocuje její zpracovanost a kvalitu a zodpovědně ji mohu doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam na výlety s kočárkem. Čechy

Pitrunová, Zdeňka

CPress, 2012

Napsat komentář