Napůl člověk, napůl puma

Woodwalker_Caragova promena
Carag se narodil jako puma, není však obyčejným zvířetem. Je woodwalker, což znamená, že se může proměňovat v člověka. To mu zajistí místo ve škole pro stejně výjimečné děti, ale i pozornost mocného a podezřelého muže.

Caragovu proměnu, první díl fantasy série Woodwalker pro děti a mládež, vydalo nakladatelství Bookmedia 14. února 2019. Autorkou je německá novinářka Katja Brandisová, jíž pod různými pseudonymy vyšlo více než 50 knih. O nádhernou obálku, z níž doslova dýchá příroda, a o příhodné černobílé ilustrace pum či zvířecích tlapek se postarala Claudia Carlsová. Čeští čtenáři se s její prací mohli seznámit např. v knihách ze série Alea – dívka moře, vydávaných nakladatelstvím Fragment.

Vraťme se však ke Caragovi, jenž vypadá jako obyčejný chlapec, ale za zářivýma očima skrývá tajemství: je woodwalker, takže umí měnit podobu. Narodil se jako puma a vyrostl v divočině Skalistých hor. Vždy ho fascinoval svět lidí a všechny jeho úžasné možnosti, třeba výborná čokoládová zmrzlina. Carag se proto rozhodne začít nový život v lidské podobě. Předstírá ztrátu paměti a díky tomu se dostane do pěstounské rodiny. Nepodaří se mu ovšem navázat nejlepší vztahy s nevlastními sourozenci a ani se spolužáky. Brzy pochopí, že lidé jsou pro něj stejně tak fascinující jako cizí a nebezpeční. Jednoho dne mu doslova vpadne do cesty ředitelka Střední školy Lízy Clearwaterové, tajemného internátu pro stejně výjimečné děti, a Carag začne doufat, že by konečně mohl nalézt opravdový domov. V Holly, přátelské a drzé veverce čikarí, a Brandonovi, stydlivém bizonovi, si okamžitě najde nejlepší kamarády. Ty bude ostatně potřebovat, protože ani svět woodwalkerů se neobejde bez záhad a hrozeb.

Před školní budovou se už odehrávala sněhová bitva, která by se určitě objevila v novinách, kdyby to bylo v Jackson Hole. Dorian se v podobě kluka v teplém oblečení schoval za Bertina široká záda grizzlyho, která mu poskytla úkryt před Hollyinými dobře mířenými střelami. Viola, v lidské podobě, zasypávala sněhem Tikaaniin vlčí obličej a přitom na ni shora padaly sněhové koule, které nad ní v drápech nesli Peruť a Stín. Lou zabalila malou myš Nellu do sněhu, udělala z ní kouli a opatrně ji hodila Leroyovi, který ji lidskýma rukama chytil.
Juchúúú, horská dráha! pištěla Nella. Ještě jednou!
Brandon velkou bizoní hlavou hrnul sníh na jednu hromadu do zásoby na koule a vůbec si nevšiml, že ho deseti malými koulemi za minutu ostřeluje vačice Cookie zavěšená na stromě. Cookie se urazila a předstírala mrtvou, ale nikdo si toho nevšiml. (str. 217)

Kniha o 270 stranách je psána jednoduchým jazykem, čte se svižně a s lehkostí. Spíše než množství akce a překvapivých zvratů přináší veselé scény plné humoru i užitečných informací o přírodě. Carag a jeho přátelé se učí ovládat proměny a poznávat své lidské i zvířecí já. Učitelé je vzdělávají v sebeobraně a poskytují rady, jak přežít v nejnáročnějších podmínkách. Čtenáři se dozví řadu zajímavostí o pumách, jejich životě v lesích, způsobech lovu a vlastnostech. Je jistě milou změnou, že si autorka za hlavního hrdinu vybrala právě pumu, vcelku neokoukané zvíře – na rozdíl od vlků, kteří se tu stávají Caragovými úhlavními nepřáteli. Nepřekvapí, že platí také za největší šikanátory na škole. V mnoha směrech je kniha zajímavá a jedinečná. Koneckonců nevypráví o člověku, který se proměňuje ve zvíře, ale naopak o zvířeti, které se chce přiblížit lidem. Občas ale příliš připomíná příběhy Harryho Pottera, o nichž je tu dokonce krátká zmínka:

Večer jsem si vyčistil zuby a ulehl do své nové postele. Brandon měl deku přitaženou až k nosu, takže nebylo vidět jeho modrobíle pruhované flanelové pyžamo, a ještě si četl knížku s názvem Harry Potter. Zřejmě se v ní psalo o sovách, protože jedna byla na obálce vyobrazená. (str. 85)

Máme zde neobyčejného chlapce, outsidera, který žil vždycky jen se svou rodinou. Pravidla woodwalkerů teprve pomalu objevuje, jakmile nastoupí na specializovanou střední školu. (Ta se čirou náhodou nachází pouhých dvacet minut jízdy od Caragovy pěstounské rodiny.) Tam se chlapec rychle spřátelí s rozvernou Holly a dobráckým Brandonem, což maličko připomíná setkání Harryho Pottera s Ronem a Hermionou. Carag na sebe okamžitě strhne pozornost tím, že se vzepře praktikám namyšlených vlků, zejména pak jejich vůdce Jeffreyho (stejný typ jako Draco Malfoy). Mezi učiteli si najde mentora, jenž mu mimo vyučování pomáhá se zlepšením schopnosti proměňování (tak trochu profesor Lupin). Nechybí ani učitel, který Caraga nemá v lásce a od začátku mu způsobuje problémy (skoro jako Snape). Voldemortova dvojníka tu sice nenajdeme, ale záhadný a všemocný Andrew Milling je přinejmenším stejně lstivý a prohnaný.

Jestli se Brandisová inspirovala Harrym Potterem, nebo jsou podobnosti čistě náhodné, vlastně ale není tak podstatné, protože v každém případě přinesla příběh, který (ač je poměrně prostý) čtenáře upoutá a pobaví. Představuje příjemné zpestření mezi drsnými a krvavými romány o bojovných princeznách, démonech, upírech apod. Pro mládež je rozhodně ideální volbou, jistě potěší chlapce i děvčata.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWoodwalker – Caragova proměna

Brandisová, Katja

Bookmedia, 2019

Napsat komentář