Dluhy minulosti

Peers_AgentOrbulatoru
Jak se jednou stanete v nějaké oblasti těmi nejlepšími, můžete si vsadit na to, že váš život už nikdy nebude tak klidný, jako byl dříve. Události si vás spolehlivě najdou a po vašich dovednostech a znalostech bude nepochybně poptávka. A může na nich stát i budoucnost světa, jak jej známe. Kdo ví?

V listopadu 2018 vydalo nakladatelství Kniha Zlín, člen skupiny Albatros Media, další z knih Bobbieho Peerse Agent orbulátoru (Orbulatoragenten, 2017). Z norštiny knihu přeložila Marie Voslářová.

Bobbie Peers (*1974) je současný norský autor. Než v roce 2015 světu představil první knihu ze série William Wenton Zloděj luridia (Luridiumstyven, česky 2016), bylo jeho jméno spojováno hlavně s filmovou branží. Na Zloděje luridia navázal druhý díl s názvem Kryptoportál (Kryptalportalen, 2016, česky 2018), následovaný o rok později Agentem orbulátoru, o němž si dnes budeme povídat. V roce 2018 se podařilo vydat ještě čtvrtou knihu série pod názvem Apokalypsegeneratoren, na jejíž překlad ale naši čtenáři zatím čekají. Na léto 2019 je v plánu pátý titul s názvem William Wenton and the Lost City.

Agent orbulátoru představoval mé první setkání s literární tvorbou Bobbieho Peerse. O to lákavější je tedy příležitost posoudit příběh, který už je pár let v běhu. Bude srozumitelný? Pojďme se na něj podívat.

Příběh začíná předúvodní kapitolkou (ano, takovou, jež předchází oficiálně první kapitole, ale nemá žádné zvláštní označení), v níž zjistíme, že se kdosi a jaksi dostal do budovy Big Benu v Londýně. A jen co ji o chvíli později, stejně tajemně jako vstoupil, i opustil, tato hodinová dominanta ostrovního království se zastaví. Teprve v první kapitole se setkáváme s hlavním hrdinou, Williamem Wentonem, chlapcem školou povinným. Cestou do školy je osloven neznámým doručovatelem a do školní budovy dorazí vybaven tajemným balíčkem. Během humorně laděných scén v souvislosti s požárním cvičením a psychicky labilním učitelem zjišťujeme, že obsahem zásilky je blikající pyramida – zjevně hlavolam k vyluštění. A tady se my, kteří jsme Williama neznali, dozvídáme, že hoch je jedním z nejúspěšnějších kryptologů současného světa. Postupně nám autor dává nahlédnout do střípků minulosti obsažené v prvních dvou titulech série. Události do sebe zapadají a zároveň se před námi odvíjí zbrusu nový příběh.

Agent orbulátoru je kniha plná vtipných situací, nových technologií a zároveň nezbytné dávky přátelství. Je napsána jazykem, kterému lze snadno podlehnout, a setkání se třetím titulem přímo vybízí k doplnění znalostí četbou obou předchozích příběhů. Ne, nenechte se mýlit, jejich znalost není nezbytnou podmínkou k pochopení Agenta orbulátoru. Ale jsou-li alespoň stejně dobře napsané jako on, pak vám to nedá a s vysokou pravděpodobností se po Zloději luridia i Kryptoportálu pídit začnete. Já to tak alespoň v blízké budoucnosti plánuji. A samozřejmě se stejnou chutí budu vyhlížet překlad knihy v pořadí čtvrté a posléze i té páté, jež teprve letos v létě spatří světlo světa.

Agent orbulátoru je hodně zaměřen na svět robotiky. Představuje celou řadu očekávatelných, ale i zcela nových konceptů a oblastí, v nichž by se roboti a androidi mohli v budoucnosti skutečně uplatnit. To všechno činí lehkou a nenásilnou formou bez zbytečných technických detailů. Stejně tak ani luštění hlavolamů, na nichž dějová linie stojí, není čtenáři vnucováno, a tak se nemusíte bát, že by vás nudily matematické či programátorské kvízy. Možná to někomu přijde dokonce líto, ale věřím, že převládat bude ta část čtenářské veřejnosti, která zvolenou formu zobecnění spíše ocení.

K přirozeně hladkému průběhu vyprávění nepochybně přispívá i skvělý překladatelský výkon Marie Voslářové. S její prací jsme se mohli setkat nejen v případě zbylých dvou příběhů Williama Wentona z pera Bobbieho Peerse, ale i u celé řady titulů pro dospělé. Mezi těmi pak určitě po umělecké stránce vyčnívá kniha Henninga Mankella Švédské holínky, již jsme si představili před necelým rokem.

Téměř přesně dvě stovky stran vyplňuje celkem čtyřicet dva kapitol. Text je navíc nepravidelně proložen mnoha celostránkovými ilustracemi z dílny Filipa Hřiby. S jeho obrázky se můžeme potkat i v obou předchozích překladech Wentonovské série.

Zbývá nám však ještě jedna nezodpovězená otázka. Co je vlastně, hrome, ten orbulátor? Nu, v tomto ohledu se rozhodně zachovám tajemně. Chcete-li vědět, co nebo koho toto slovo označuje, sáhněte po Agentu orbulátoru a pátrejte na vlastní pěst. Myslím, že investovaného času litovat nebudete.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgent orbulátoru

Peers, Bobbie

Kniha Zlín, 2018

Napsat komentář