Očkování po vikinsku

Cowellova_JakZlomitDraciProkleti_audio
Je-li nepřítel silnější nebo alespoň výrazně větší než vy, možná je vhodná doba zamyslet se nad jiným způsobem konfrontace. Někdy může být účinnější protivníkovi poskytnout pomoc, i když ani on sám netuší, že ji potřebuje.

Vydavatelství OneHotBook přispělo na sklonku podzimu 2018 do série audioknih Škyťák Šelmovská Štika III. Cressidy Cowellové čtvrtým titulem s názvem Jak zlomit dračí prokletí (How to Cheat a Dragon´s Curse, 2006, česky 2015). Interpretace se opět ujal David Novotný. Audiokniha vychází z překladu Silvestra Vandrovce Špačka (vydalo v roce 2015 nakladatelství Slovart v edici Brio).

Pokaždé, když dostanu do rukou knihu určenou dětskému čtenáři, zajímá mne hlavně, jak na ni zareaguje právě cílové publikum. Mohu mít svoji představu, ale protože mám k důchodovému věku podstatně blíže než k tomu dětskému, mé vnímání je zákonitě pokaženo realitou mnoha desítek nedětských let. Ne že bych si stále nepřipadal na čtrnáct, ale chápete, jak to myslím, ne? Proto jsem se tentokrát rozhodl zapojit do hodnocení soudce nejpovolanějšího – svoji desetiletou dceru. Koneckonců, kdykoli dorazí CD nebo kniha spadající do její zájmové skupiny, zmizí mi s ní z očí, než se stihnu rozkoukat. A pochopitelně mívám později problém médium či publikaci v tajemných cirkulacích jejího pokoje dohledat. Možná i toto znáte. A tak mi dovolte, abych dnes představil recenzi psanou naším hlavním posluchačem (ano, přiznávám, že jsem opravil několik hrubek a doplnil pár čárek. Ale stylisticky je text původní, netknutý):

Kniha Jak zlomit dračí prokletí je ve vydání jak knižním, tak jako audiokniha. Načetl ji David Novotný, který mimochodem načetl i předchozí tři díly: Jak vycvičit draka, Jak se stát pirátem a Jak správně mluvit dracky. Příběh má devatenáct kapitol a k tomu je na cédéčku ještě dalších devatenáct jiných audioknih. Příběh má sám o sobě tři hodiny a čtyřicet sedm minut. A teď o příběhu samotném: příběh  vypráví o tom, jak se Škyťák se svojí nejlepší kamarádkou Kamikazi vydává na záchrannou výpravu za „zázračnou“ zeleninou, jejíž jméno se nikdo neodváží vyslovit (brambor). Na přednesu Davida Novotného se mi nejvíc líbilo, jak mění hlasy pro jednotlivé hrdiny. Moje nejoblíbenější postava je Bezzubka, drak Škyťáka Šelmovského Štiky 3., je velmi zlobivý a drzý.

Na mně je teď už jen doplnit pár drobností z omezeného pohledu dospěláka. A protože mnozí dospělí milují statistiky a odkazy všeho druhu, připomeňme si, že první zmíněnou audioknihu ze série Škyťákových dobrodružství Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon, 2003, česky prvně 2007) vydali u OneHotBook v polovině roku 2017. Druhý titul v řadě se objevil ve svém zvukovém provedení péčí stejného vydavatele v listopadu 2017 pod názvem Jak se stát pirátem (How to Be a Pirate, 2004, česky prvně 2007). A konečně třetí audiokniha Jak správně mluvit dracky (How to Speek Dragonese, 2005, česky prvně 2014) se představila v březnu 2018. Patříte-li mezi ty netrpělivé typy, které potřebují znát rozuzlení co nejdříve, můžete nahlédnout do recenze posledního, v pořadí dvanáctého dílu Jak bojovat s dračím hněvem (How to Fight a Dragon’s Fury, 2015, česky 2018), kde naleznete odkazy i na předchozí tituly. Samozřejmě v tomto případě jde „jen“ o tištěné provedení.

Interpretace Davida Novotného, jak už víte, je tradičně zdařilá a sází na jeho schopnost přednášet ty nejpodstatnější postavy se specifickým zabarvením hlasu i rytmem řeči. Plynulému projevu samozřejmě napomáhá i skvělým překladem zdůrazněný přirozený tok textu postavený na jednoduchých obratech a krátkých větách. Ty přispívají k rychlému spádu děje, snadnému budování napětí a následnému jakoby přirozenému rozuzlení.

Pojďme se ještě podívat na přebal, v němž je jeden kompaktní disk s devatenácti mp3 stopami příběhu Jak zlomit dračí prokletí distribuován. Jako obvykle je zdoben četnými autorčinými malůvkami a kromě medailonků (jejího a interpretova) se ještě můžeme pokochat třeba tabulkou „Léků na běžné nemoci podle Děda Vrásečníka“, „Rybinohovým návodem, jak neposlouchat“ či „Vzácným vyobrazením vikinských lyží“. Na CD samotném pak nechybí, jak už ale víte, vzorek dalších devatenácti ukázek z ostatní produkce vydavatelství OneHotBook.

Jak už to u sérií napsaných původně hlavně pro vlastní děti bývá (vzpomeňme na Harryho Pottera), jejich hrdinové se vyvíjejí a dospívají spolu se svými čtenáři. Nejinak je tomu i v případě Škyťáka Šelmovského Štiky III. Ve čtvrtém pokračování Jak zlomit dračí prokletí to sice ještě tak patrné není, ale temnota a narůstající vážnost témat jsou nepřehlédnutelné od chvíle, kdy pořadové číslo ovládnou namísto jedné hned dvě cifry. Nicméně zatím tak daleko nejsme, a tak se teď můžeme těšit na stále svěží a zradou neposkvrněné páté pokračování s názvem Jak zamotat dračí příběh (How to Twist a Dragon’s Tale, 2007, česky prvně 2015). Půjde-li vše stejným tempem, mohli bychom se audioknihy dočkat již na jaře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zlomit dračí prokletí (audiokniha)
Škyťák Šelmovská Štika III. 4

Cowellová, Cressida

OneHotBook, 2018

Napsat komentář