Získejte rozhovor s oblíbeným knězem-rockerem

u-boziho-mlyna-perex
Život Ladislava Heryána je plný paradoxů a protikladů už od dětství a ani v současnosti byste podle jeho vzhledu a záliby v rockové hudbě nehádali, že tento muž je introvertní duchovní. Přečtěte si o jeho cestě k víře a o jeho názorech…

Povídání U Božího mlýna

u-boziho-mlyna-ukazka-1Knižní rozhovor s populárním katolickým knězem, který miluje rockovou hudbu.

Životní příběh populárního kněze Ladislava Heryána je plný paradoxů. Ač vyrostl v dělnické rodině na Ostravsku, vystudoval prestižní mezinárodní univerzitu v Římě. Připravoval se na dráhu misionáře na Madagaskaru, ale působí v nejateističtější zemi v Evropě. Je doma mezi salesiány i mezi kamarády z undergroundu. Je plachý introvert, ale neostýchá se vystoupit na rockových festivalech s kytarou a biblí v ruce. Je katolický kněz asketického vzhledu, který má pochopení pro život, jaký je. Věří v Boha, který přesahuje všechny naše představy, a přece touží po setkání s námi bez ohledu na to, kde jsme a co o něm víme. O tom všem je tento rozhovor, který s ním vedl publicista Josef Beránek U Božího mlýna.

Ladislav Heryán je teolog, pedagog a muzikant, kterého dlouholetá práce s mladými lidmi a lidmi na okraji společnosti utvrdily v potřebě soucitu a laskavosti. Podle jeho názoru je člověk plodem Boží lásky: není stvořen přísným soudcem, který sleduje každý náš krok, aby nás mohl trestat, ale jako milující otec s nadějí vyhlíží náš návrat domů. V době plné strachu, náboženského fanatismu, sobectví a nedůvěry přináší Heryán dobrou zprávu o tom, že lidskost a solidarita mají smysl.

 

U Božího Mlýna

Autoři: Ladislav Heryán, Josef Beránek

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 296
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2018
ISBN: 978-80-7601-046-8

Přečtěte si více o knize U Božího Mlýna, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si také stáhnout krátkou ukázku, nebo přečíst náš článek.

vysehrad_albatros-media

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy.

 

Ukázka z knihy

u-boziho-mlyna-ukazka-2Do chvíle, než jsem se s Láďou kdysi na Magorově Vydří seznámil, jsem neměl tušení o existenci nějakých salesiánů. Tenkrát jsem prostě uvítal, že udělá pro androše, unavené po několikadenním tahu, mši. Mše měla neočekávaný úspěch, a tak jsme pokračovali v té tradici i o Velikonocích nebo na Nový rok.
Navštěvovali jsme se, setkávali se na různých kulturních akcích, Láďa pokřtil mou ženu Šárku a oddal několik mých nejbližších přátel. Zkrátka přes svůj nabitý kalendář a na úkor odpočinku nikdy neřekl ne! Stali jsme se přáteli. Vzpomínám na Láďovu toleranci, když mu vinou Magorova bloudění v lesích okolo Vydří při hledání hub hrozilo, že zmešká nějaký důležitý termín. Slušně se pokusil Magora upozornit, že už měl být dávno někde jinde. Magor na něj vyjel, že takhle rozzuřenýho flanďáka nepamatuje. Jednou jsem se osmělil vždy usměvavého Ládi zeptat, co ho nejvíc vytočilo, a jestli se taky dovede někdy naštvat. Po kratší přestávce z něj vylezlo, že ho jednou nepříčetně rozčílilo, když někdo dělal bordel u popelnic, nebo plýtval s potravinami, už přesně nevím. Ptal jsem se ho, jak zareagoval. Prý „že už to nemají dělat…“ Tak to je náš pohodář Láďa. Já jsem ho opravdu vytočenýho ještě nezažil!
Největší obdiv k Láďovi ale chovám kvůli jeho podílu na organizování pohřbu našeho společného přítele Martina Jirouse. (str. 13)

 

O autorech

Ladislav Heryán patří k výrazným osobnostem českého veřejného života. Mnoha lidem je znám především jako katolický kněz, který má úzké vztahy k undergroundu, miluje rockovou muziku a mívá bohoslužby na rockových festivalech, např. na Open Air Festivalu v Trutnově. Jeho životní záběr je však mnohem hlubší: jako salesián se věnuje řadu let službě mladým lidem a dětem, zejména ve farnosti v pražských Kobylisích, jako biblista vystudoval Papežský biblický institut v Římě, učil na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, nyní působí na Vyšší odborné škole sociálně pedagogické a teologické Jabok a na Institutu ekumenických studií při Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je vyhledáván jako kněz, ale pro mnoho lidí je prostě dobrý kamarád a blízký člověk.
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

Josef Beránek je publicista a manažer. Vystudoval Univerzitu Karlovu a Robert Schuman Institut v Bruselu. Třináct let pracoval jako redaktor a posléze vedl sekci populárně odborných časopisů v nakladatelství Portál. Od roku 2006 pracuje převážně v manažerských pozicích. Mj. je autorem několika scénářů TV dokumentů a mnoha knižních rozhovorů (například s Václavem Malým, Janem Sokolem a mnoha dalšími osobnostmi).
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu U Božího Mlýna

Ladislav Heryán může ve srovnání s ostatními kněžími působit trochu jako rebel, a to nejen díky svému vzhledu, ale také proto, že se neostýchá vystoupit na rockovém festivalu s kytarou a Biblí v ruce. Přesto je jeho víra v Boha neotřesitelná a on sám je přesvědčen o tom, že právě v dnešní době, která je plná sobeckosti, strachu a náboženského fanatismu, mají lidskost a solidarita smysl. Rozhovor s tímto populárním teologem, pedagogem a muzikantem vznikl v undergroundové kavárně/vinárně U Božího Mlýna.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu U Božího Mlýna vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu U Božího Mlýna
probíhá od 1. do 14. ledna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy rozhovorů U Božího Mlýna

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeU Božího Mlýna

Beránek, Josef – Heryán, Ladislav

Vyšehrad, 2019

Napsat komentář