Msta je špatný rádce

Peterson_PrvniNaZabiti
Patřit mezi nejlepší v čemkoli může být uspokojivé, ale také to může znamenat svým způsobem prokletí. Protože když se svět ocitne v ohrožení, po kom, myslíte, bude největší poptávka? Z profesionála se pak snadno stane První na zabití.

Nakladatelství CPress, součást skupiny Albatros Media, představilo v září 2017 čtenářům knihu Andrew Petersona První na zabití (First to Kill, 2008). Překlad pochází od Vlastislava Valdy.

Andrew Peterson je současný americký autor. Do světa literatury prorazil sérií o dobrodružstvích odvážného hrdiny Nathana McBridea, jejíž úvodní titul První na zabití vyšel v roce 2008. O rok později se objevila kniha druhá s názvem Forced to Kill (Donucen zabíjet). Třetí příběh Option to Kill (Volba zabíjet) si na své představení musela počkat až do roku 2013. S ročními odstupy pak postupně přišly knihy Ready to Kill (Připraven zabíjet), Contract to Kill (Smlouva na zabíjení) a zatím poslední loňská, šestá, Right to Kill (Právo zabíjet). Nathan McBride je typ hrdiny, který dokáže být nesmlouvavý, přestože stále umí rozlišit dobro od zla. Občas je přirovnáván k Lee Childovu Jacku Reacherovi (můžete si přečíst recenze na knihy Pomsta, Nevracej se, případně Lee Childův Jack Reacher: Novodobý mstitel) nebo k Jasonu Bourneovi z pera Roberta Ludluma a Erika van Lustbadera (Bourneův rébus a předchozí). Takové srovnání není ani v jednom případě úplně přesné, ale hrubou představu zájemcům o tituly Andrew Petersona dát přeci jen může. Autor ve svých příbězích bohatě využívá osobních prožitků a dovedností, mezi nimiž nechybí pilotování vrtulníku, potápění, ale nezanedbatelná je i jeho znalost zbraní a nepřehlédnutelné úspěchy ve střelbě.

Základním pravidlem, jímž se Petersonův hrdina Nathan řídí, je to, že pravidla neplatí, pokud je nedodržují obě strany. A protože padouši obvykle patří do sorty těch, kdo uznávají pouze svoji pravdu a svá práva, nelze očekávat, že budou poraženi v rámci společenských pravidel. A tak Nathan McBride sice bez potěšení, ale účelově nelpí na dodržování zákonů, pokud to situace vyžaduje. Příběh knihy První na zabití začíná prosbou bývalého šéfa FBI Franka Ortegy: Byl by Nathan se svým parťákem Harveym Fontanou ochoten spolupracovat při pátrání po Ortegově vnukovi? Neoficiálně a zpočátku v utajení oba podpoří útok zásahové jednotky federálů na pozice bratrů Bridgestoneů, kteří jsou obviněni z krádeže obrovského množství semtexu, pověstné výbušniny československé výroby. Situace vyžaduje mnoho z dovedností, jež si oba hlavní hrdinové osvojili během aktivní služby. Jeden ze zločinných sourozenců je zabit, což pak zbylé dva motivuje k dalším aktům terorismu a bezduchého násilí. A přestože jejich oběťmi jsou desítky příslušníků FBI, za nepřítele číslo jedna označí Nathana. Jak se dá očekávat, před čtenáři se rozehraje dramatická a napínavá honička.

Tři stovky a sedmdesát pět stran jsou rozčleněny do jednatřiceti kapitol uvedených prologem a zakončených rozsáhlým poděkováním. Příběh je napsán tak, že se čte jedním dechem. Představené postavy jsou zobrazeny bez přehnaných sond do psychiky, přesto nepůsobí nijak zjednodušeně. To a předem slušně promyšlená zápletka, doplněno zjevnou kompetencí autora v otázkách použitého technického vybavení, přispívá ke snadné uvěřitelnosti představeného tématu. Do určité míry je po explozi akčních knih orientovaných na terorismus radikálních islamistů z poslední doby příjemné setkat se zase s „obyčejnými“ zloduchy, jejichž hlavním motivem pro páchání zla je prostá snaha se obohatit.

Pochvalu za úspěch Prvního na zabití na české literární scéně si beze vší pochybnosti zaslouží i výkon překladatele. Jak jsme si již prozradili, je jím Vlastislav Valda, se kterým jsme se měli možnost potkat docela nedávno u knihy Elitní Sniper: Neviditelný z dílny Scotta McEwena a Thomase Koloniara. Stejně jako tam, i v překladu prvotiny Andrewa Petersona neváhá kromě mistrného překladu do textu sem tam doplnit i nějakou tu vysvětlující poznámku.

První na zabití ale není jen obyčejná akční kniha plná střelby, explozí a mrtvých či poraněných těl. Možná na první pohled trochu ve stínu uvedených atributů si čtenáři mohou všimnout i světa rodinných vazeb, často nedopatřením pokažených, ale vždy se šancí na znovu obnovení. Navíc trochu v rozporu, a to je zase příjemné překvapení, s obvyklejším trendem představovat agenty FBI jako nekompetentní a, s prominutím, přihlouplé loutky, jež externistům jen překážejí, přisuzuje jim zde autor plně profesionální postavení. Přátelství, zodpovědnost, ale i schopnost vymanit se z prostého vykonávání rozkazů, je-li to ku prospěchu věci, to jsou hlavní vlastnosti, jež vedlejší postavy příběhu První na zabití dostaly do vínku v hojné míře. I tímto přístupem se Andrew Peterson vymyká hlavnímu proudu současného komerčního psaní.

Kdy se budeme moci začíst do druhé knihy série McBrideových dobrodružství, Forced to Kill , se lze zatím jen dohadovat. Věřím, že poptávka po novém překladu na sebe ale nedá dlouho čekat, protože jakmile se První na zabití dostane mezi čtenáře, bude mít Andrew Peterson i u nás mnoho příznivců.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvní na zabití

Peterson, Andrew

CPress, 2017

Napsat komentář