Tak takhle tedy ne, tohle je rozhodně Osobní!

ChildLee_Pomsta
Jaký je rozdíl mezi záchranou světa a záchranou sebe sama? Je-li spiknutí natolik brilantní, že rozlišit osobní nebezpečí od toho světového se zdá nemožné, chce to jen jednoho muže, a rozhodně jím není James Bond. Ano, Jack Reacher je náš muž!

Na květen 2015 připravilo nakladatelství BB/art vydání další knihy britsko-amerického autora Lee Childa s názvem Pomsta (Personal, 2014). Překladu  se jako obvykle ujala Iva Harrisová.

Představovat Lee Childa jako autora by bylo jistě nošením dříví do lesa. Naposledy jsme si jeho dílo ukázali před necelým rokem při příležitosti vydání osmnáctého dílu série o Jacku Reacherovi s názvem Nevracej se (Never Go Back, 2014). V duchu zmiňované recenze lze nyní dodat, že na letošní srpen je nachystáno uvedení dvacátého pokračovaní příběhů Jacka Reachera, bývalého vojenského policisty, s názvem Make Me (Donuť mě).

Devatenáctá románová publikace Pomsta (stále se domnívám, že vhodnějším názvem by byl doslovný překlad originálu) patří do té množiny příhod Jacka Reachera, jež stojí zcela samostatně a nejsou v přímé návaznosti na žádný z předchozích příběhů, čímž přerušuje vcelku dlouhou linii příběhu započatou již v patnáctém díle Za cenu života (Worth Dying For, 2010, česky BB/Art 2011) a přijatelně uzavřenou osmnáctou knihou Nevracej se. Tulák Jack Reacher narazí na začátku Pomsty na odložený výtisk Armádních listů (Army Times), v nichž si všimne nenápadného inzerátu, jímž jej Rick Shoemaker, v současnosti již v hodnosti generála, vyzývá, aby se ozval. A protože Jack mu z minulosti dluží službu, zvedne sluchátko a Rickovi zavolá. Opět se tak ocitá v první linii zdánlivě vrcholné světové politiky. Kdosi totiž v Paříži vystřelil ze vzdálenosti přesahující kilometr na francouzského prezidenta. Na světě je jen velice málo kandidátů na takový výstřel a Jackovým úkolem má být prověřit a případně dopadnout britského střelce, ukáže-li se, že za tím vším stojí právě on. Reacher není vybrán pro tuto detektivní práci náhodou. Před šestnácti lety totiž „svého“ podezřelého dostal na patnáct let za mříže, a tak se i vzhledem ke svým profesním zkušenostem jeví jako ideální lovec. Lee Child nechá čtenáře proletět nad americkým kontinentem, zavede jej do Paříže, k níž Jacka Reachera váží osobní pouta, aby nakonec větší část příběhu strávil v srdci Velké Británie.

Pomsta patří k umírněnějším „reacherovinám“. Nehýří přemírou arsenálu, nestaví na nepřerušovaných pěstních soubojích, ale vrací se do osvědčené roviny inteligentního detektivního příběhu. Stejně jako jindy sice přihrává Jacku Reacherovi po bok atraktivní, mladou a schopnou společnici, ale tentokrát opravdu jen jako schopnou profesní partnerku, nikoli jako milenku, což linii děje překvapivě osvěžuje, a vybočení z již téměř stereotypu „bondovské“ neodolatelnosti dává knize body navíc. Ne, že by je potřebovala, Lee Childův Jack Reacher dosud ještě nikdy nezklamal, ale je příjemné vidět, že autor nesklouzl k rutině a chápe, kdy je čas ubrat, aby dokonalost pozvedl na další úroveň.

Na naše čtenáře – a možná je to pro někoho překvapení, ale jak se ukazuje, hlavně čtenářky, nyní čeká více než tři sta šedesát stránek napínavé a dech beroucí četby s dokonalým a přesto stále lidským hrdinou. Ano, Jack Reacher je opět v akci. A je dobré vědět, že rozhodně ne naposled.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePomsta

Child, Lee

BB/art, 2015

Napsat komentář