Kdo zastaví válku?

Lustbader_BourneuvRebus
Už jste někdy přemýšleli o tom, odkud se berou peníze na zahájení a vedení nekonečných válek? A napadlo vás už, jaké asi jsou poslední čtyři dny před tím, než vypukne nový válečný konflikt? Svět je plný záhad, a dokonce i pro superagenta Jasona Bournea jsou některé odpovědi rébusem.

Po více než dvouleté odmlce představilo nakladatelství Domino v květnu 2017 novinku z bourneovské série Roberta Ludluma, za níž opět stojí Eric van Lustbader, Bourneův rébus (The Bourne Enigma, 2016). Za překladem stojí opět Michael Havlen.

Abychom byli dostatečně přesní, dodejme, že přestávka nakladatelství Domino ve vydávání nových příhod Jasona Bournea byla vyplněna reedicemi úvodních tří titulů. Naposledy jsme si tedy Roberta Ludluma a jeho románového hrdinu připomněli v recenzi reedice zcela první knihy celé série Bourneova totožnost (The Bourne Idetity, 1980, česky reedice 2016). Naopak, díl předcházející tomu dnes představovanému, jsme si zhodnotili v recenzi knihy Bourneovo dilema (The Bourne Ascendancy, 2014, česky 2015). Dnes probíraný Bourneův rébus je třináctým pokračováním a jako většina předchozích pochází v rámci Ludlumova odkazu z pera Erica van Lustbadera.

Jason Bourne tentokrát řeší šifru, již mu zanechal jeho dávný přítel Boris Karpov. Celý problém je o to komplikovanější, že není zřejmé nejen to, co obsahuje, ale dokonce ani téma, k němuž směruje. Nebyla by to správná bourneovka, kdyby se nehemžila těmi, kdo usilují o Jasonův život, případně o život jeho dalších přátel. Čtenáři tak mají možnost opět se setkat s agentkou izraelského Mosadu Sárou alias Rebekou, stejně jako s dalšími postavami z předchozích příběhů. Je zajímavé, jak se v současnosti doslova roztrhl pytel s příběhy sólových hrdinů orientovaných na problematiku Islámského státu, případně na vazby těchto radikálů na ruské tajné služby. Není to tak dávno, co jsme si představili Cizího agenta od Brada Thora, který se od základních myšlenek Bourneova rébusu příliš neliší. Otázku financování vojenských aktivit Al-Káidy, podobně jako u Bournea financování Islámského státu, se před necelým půl rokem zabývali i členové Team Seal Six v příběhu Lov vlka z dílny Dona Manna a Ralpha Pezzulla.

Bourneův rébus není samozřejmě jen o hybných silách dnešního světa. Je i o lásce, přátelství a zradě. Je o tajemství, chamtivosti a v protipólu o splácení letitých dluhů. A tak tam, kde síly Jasona Bournea končí, nastupují ti, kterým kdysi pomohl, aby tentokrát podali pomocnou ruku jemu.

Tři části, šedesát dvě kapitoly, prolog a závěrečná nečíslovaná kapitola, to vše na čtyřech stech dvaceti čtyřech stranách tvoří dobrodružnou četbu plnou napětí, tajemství, přetvářky a složitých špionážních her a rébusů. Mnohem více než v předchozích bourneovkách se zde objevuje rozdělení dějových linií mezi více postav a příběh tak místy připomíná akční film. Tomuto pocitu napomáhá i přiměřená krátkost jednotlivých kapitol, jež činí orientaci v textu znatelně snazší, než kdyby knihu tvořilo méně delších částí. Zároveň tak dává čtenářům i lepší šanci na dávkování jejich prožitku, nemají-li možnost zvládnout je jedním dechem.

Technické popisy zbraní, tolik charakteristické pro Erica van Lustbadera, tentokrát stěžejní část knihy netvoří, což lze považovat za klad. Stále ale přetrvávají přehnaně detailní popisy soubojů jeden na jednoho (záměrně nepíši „muže proti muži“), které by mohly být ještě stručnější. Poněkud ve šlépějích pověstného a nezničitelného Jamese Bonda se i Jason Bourne hojí neuvěřitelnou rychlostí a svou nezměrnou silou ducha dokáže přehlížet i zranění, jež by většinu populace vyřadila z provozu na celé dny, ne-li týdny. Leč nevyčítejme to autorovi, přičtěme tuto super regenerační schopnost úspěšné snaze zrychlit dynamiku děje a nabídnout dychtivým čtenářům po celém světě četbu plnou strhujícího napětí s převážně dobrým koncem.

Kromě tolik populárního tématu střetu západního a islámského světa se v Bourneově rébusu čtenáři setkají i s potenciálním nebezpečím nové východní expanze a možných světovládných ambicí kultu jednoho vládce. Ač není jmenován a titulován je jen jako Vládce, jeho zpodobnění dává jasně najevo, kdo stál Eriku van Lustbaderovi pro ruskou vládnoucí osobnost modelem. Na kolik fantastické, či nakolik realitě blízké je pak líčení případné invaze na Ukrajinu, to už ponechám na fantazii a úsudku každého jednotlivého čtenáře.

Červen 2017 byl měsícem světové premiéry čtrnáctého bourneovského příběhu s titulem The Bourne Initiative. Při současném tempu a schopnostech nakladatelství Domino lze očekávat, že se překladu zatím poslední akce Jasona Bournea z pera Erica van Lustbadera dočkáme brzy. Čeká na nás odkaz v Bourneově rébusu zavražděného Borise Karpova, somálský terorista a ukradené startovací kódy k nukleárním hlavicím. Nezbývá, než se společně těšit i bát.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBourneův rébus

Ludlum, Robert – Lustbader, Eric van

Domino, 2017

Napsat komentář