Fantasy pro mládež

Young adult
Blíží se konec školního roku a prázdniny, což vybízí k novým zážitkům a dobrodružstvím. A že je ještě brzo? Kdeže, se správnou knihou se již nyní můžete přenést do městečka Mariefred ze série PAX, nebo se seznámit s dívkou, která umí vycítit zlato.

Hlavní hrdinka Lee Westfallová vypadá na první pohled jako obyčejná dívka. Ale zdání klame, má tajemství. Dokáže ve svém okolí vycítit zlato. Po ztrátě svých milovaných se vydá do Kalifornie, kde by mohla být sama sebou. Podaří se jí překonat všechny překážky? To se čtenář dozví v prvním díle plánované trilogie.

Mám zlato v krvi, v dechu, dokonce i ve skvrnkách v očích.
Lee Westfallová má semknutou, láskyplnou rodinu. Má domov, který miluje, a svou věrnou kobylku. A má i nejlepšího kamaráda – který by možná chtěl být něčím víc.
Kromě toho má ale i tajemství. Lee dokáže v okolním světě vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi. Malé valounky v potoce. Dokonce i zrnka zlatého prachu, co někomu zalezla pod nehet. I za nejkrutějších zim díky tomu své rodině zajistila bezpečí a dostatek zásob. Čeho by byl ale člověk schopen, aby si dívku s takovou mocí přivlastnil? Mohl by kvůli tomu i vraždit.
Když Lee přijde o všechno, co je jí milé, uteče na západ do Kalifornie – kde zrovna objevili zlato. Třeba se z ní vyklube to jediné místo na světě, kde může být Lee sama sebou. Pokud ovšem přežije cestu.

Ukázka z knihy

Jelena zaslechnu ještě dřív, než ho spatřím, i když je tišší než veverka – tlumené křoupání sněhu, praskající větvička, tichounké frkání, jak čenichem hledá uschlou trávu. Nemůžu uvěřit, že mám takové štěstí.
Neslyšně jako padající sníh zvednu pažbu tátovy pušky Hawken k rameni a dívám se přes hlaveň. Výhled mi zužují propletence větví. Musím počkat, až jelen vejde do mého zorného pole, ale to nevadí. Jsem trpělivá. Jsem přízrak.
Ukryla jsem se do větví spadaných z prastarého usychající- ho dubu, který se tyčí nade mnou. Sníh zaplňuje mezírky mezi větvemi, a tvoří tak ochranu před větrem. Sotva vidím ven, ale je mi skoro teplo. Sníh kolem mě cinká a zvoní jako rolničky, jak taje v brzkém ranním záchvěvu tepla. Okraje sukně i spodničky mám otrhané a promočené. Kdyby mě teď viděly holky ze školy, pěkně by se do mě pustily, ale na tom nesejde. Musíme něco jíst. (str. 11)

Zda byla hlavní hrdinka ve svém snažení úspěšná, prozradí pokračování ukázky.

Po zemi bloudím dál

Autorka: Rae Carsonová
Přeložila: Kristýna Wanková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 154×213 mm
ISBN: 978-80-7544-293-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Po zemi bloudím dál vydalo
nakladatelství CooBoo.

————————————————

Hlavní hrdinové série PAX se vrací zpět a hned se musí vypořádat s další záhadou. Obyvatele městečka Mariefred napadne neznámá choroba a mezi postiženými jsou i členové rodiny krkavčích bratrů Alrika s Viggem. Ti musí najít zdroj nákazy a lék dříve, než bude pozdě. Mezitím se Iris rozhodne odhalit totožnost černé čarodějnice, a to za pomoci smrtonosného plánu.

Stále víc a víc obyvatel Mariefredu trápí nemoc s podivnými příznaky. Dorazil snad do města obávaný Moroděj? Choroba se nevyhne ani rodině Alrika s Viggem a krkavčí bratry tak čeká závod s časem. Rychle musí najít způsob, jak se záhadným onemocněním bojovat, než bude pozdě. Iris mezitím vymyslela, jak zjistit, kdo je černá čarodějnice. Jenže její plán je životu nebezpečný. A ke všemu se nad ním vznáší pach rozkládajících se mrtvol…
Série PAX si získala srdce mnoha mladých čtenářů a další fanoušci přibývají s každým novým dílem. Uvěřitelní hrdinové, napínavý děj, příběh, který má spád a fantastické komiksové ilustrace. Koho PAX jednou chytí, toho už nikdy nepustí.

Ukázka z knihy

Henry Nazdárek je mrtvý! Ten veselý a hodný a zábavný chlapík. A teď je navždycky pryč. Vigga to vědomí naplní tak náhle, že ho z pláče rozbolí celý krk. Z pláče, který se v žádném případě nesmí projevit. Ne tady, před Simonem a jeho partou.
Viggo by chtěl říct spoustu věcí. Chtěl by říct: Poslouchej, Slizmone, se smrtí je to totéž, jako když jsi pitomec. Ty sám netrpíš, to jenom všichni okolo.
Jenže nedokáže říct nic. Jako by měl knedlík v krku.
Nebrečet, pomyslí si a zatne zuby. Musí něco udělat. Cokoliv, jenom aby nezačal brečet.
A pak se to prostě stane. Viggo udělá krok k Antonovi. Anton je větší, starší a silnější, ale Viggo zase rychlejší. Strčí do Antona, až nádobí zařinčí, potom mu strhne čepici a uteče. (str. 56)

Určitě se podívejte i na další ukázku.

Ohlasy čtenářů

Z. S. P. Zbožnuju. Sérii. Pax.

– Moa, 12 let

Série PAX

Než městečko Mariefred postihla podivná choroba, zažili hlavní hrdinové šest napínavých až hororových dobrodružství:

   

   

Až do 14. června probíhá soutěž o dva sedmé díly ze série PAX. Stačí odpovědět správně na soutěžní otázku a správně tipovat.

PAX: Dech smrti

Autorky: Åsa LarssonováIngela Korsellová
Přeložila: Marie Voslářová
Ilustroval: Henrik Jonsson

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 163×218 mm
ISBN: 978-80-7577-058-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu PAX: Dech smrti vydalo nakladatelství Host.

Åsa Larssonová patří k nejoblíbenějším skandinávským autorkám detektivních románů, knih z její série o Rebecce Martinssonové se prodaly miliony výtisků po celém světě a získala za ně několik ocenění. Åsa je spisovatelkou na plný úvazek. PAX je její první knižní série pro mladé čtenáře.

Ingela Korsellová je spisovatelka a vědecká pracovnice, původně působila jako učitelka na základní škole. V současnosti se věnuje jednak výzkumu v oblasti dětské čtenářské gramotnosti na univerzitě v Örebro, jednak psaní knih pro děti a mládež.

Informace o Ingele Korsellové a Åse Larssonové byly převzaty ze stránek Hostu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených dobrodružství byste chtěli zažít?  Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePo zemi bloudím dál

Carsonová, Rae

CooBoo, 2017

zobrazit info o knizePAX: Dech smrti

Korsellová, Ingele – Larssonová, Asa

Host, 2017

Napsat komentář