Dnes vychází hned dva díly ze série PAX!

PAXnahled
PAX je desetidílná městská fantasy série pro čtenáře od deseti let odehrávající se ve světě tajemných nadpřirozených bytostí z hlubin severské mytologie. Zároveň jde o dojemný příběh o tom, jak se naučit znovu důvěřovat lidem a vybojovat si své místo v životě.

paxKrkavec

Čas tepe jako srdce. Při každém úderu slábne ochranný štít světa proti nadpřirozeným silám a zlo se chápe své příležitosti.Tajná knihovna ukrytá pod kostelním návrším přitahuje zlé síly. Její ochrana slábne a svět se ocitá v ohrožení. V těchto nejistých časech sem do pěstounské rodiny přicházejí bratři Alrik a Viggo, kteří – jak se brzy ukáže – byli vybráni, aby pomohli chránit tajnou knihovnu. Podle starých strážců jsou ale na válečníky příliš mladí, a proto musejí podstoupit náročnou zkoušku. Skutečné nebezpečí je však teprve čeká…

PAXhrdinove

 

Pax – Hůl prokletí

Autoři: Ingele Korsellová, Åsa Larsson, Henrik Jonsson

Přeložila: Marie Voslářová
Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7491-434-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Pax – Hůl prokletí vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si ukázku z knihy!

paxKrkavec
Tajná knihovna je opět v ohrožení a ochránit ji bude čím dál těžší. V Mariefredu po nocích řádí záhadný tvor podobný ohromnému psovi a napadá obyvatele městečka. Bratři Viggo a Alrik ho musejí zastavit dřív, než dojde k dalším neštěstím. Může to být vlkodlak? A jak s něčím takovým bojovat? Bratři se usilovně snaží najít odpověď v tajné knihovně a setkávají se přitom se záhadným čarodějem Damírem, který přišel varovat strážce před smrtelným nebezpečím. Mohou ale podivnému návštěvníkovi věřit?

Pax – Grim přízrak

Autoři: Henrik Jonsson, Ingele Korsellová, Åsa Larsson

Přeložila: Marie Voslářová
Počet stran: 181
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7491-435-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Pax – Grim přízrak vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si ukázku z druhého dílu knihy a podívejte se na videoupoutávku:

 

Dopis od autorek pro čtenáře

Milí čtenáři,

my, autorky série PAX, píšeme, abychom se bavily. Ano, prostě abychom zabavily dobrodružné jedenáctileté holky v nás, které chtějí číst napínavé, strašidelné, zábavné příběhy, jež občas zabrnkají na struny nervů. Naše dospělé já zase vášnivě rádo šíří lásku ke čtení mezi dětmi. Naším největším přáním je, aby všechny děti dostaly šanci zažít zázrak čtení – vy víte, co myslíme – stav, kdy jste naprosto ponořeni do příběhu a nechcete nic víc než číst dál a dál.
Chceme, aby příběhy série PAX bavily všechny děti: kluky, holky, knihomoly, ale i ty, pro které je těžké nad čtením zvítězit, ty, kteří jsou zdánlivě „čteníodolní“. Proto jsme se snažily, aby jazyk i děj byly snadno přístupné, ale ne dětinské. Kapitoly jsou krátké, a všechny díly mají navíc napínavý otevřený konec. A to všechno korunují úžasné komiksové ilustrace Henrika Jonssona.
Zdá se, že jsme se vydaly správným směrem. Denně dostáváme dopisy, e-maily a zprávy od dětí, rodičů, učitelů a knihovníků. Jejich ohlasy svědčí o tom, že jsme dosáhly přesně toho, čeho jsme dosáhnout chtěly. Hurá!
Tady je pár skvělých zpráv, které nám přišly:

paxObrazek

Maminka dvanáctiletého chlapce:
„Můj syn si nikdy rád nečetl. Pokaždé to obrečel. Ale teď… štěstím jen září.“
Desetiletá dívka:
„Když mi mamka a taťka řeknou, abych večer zhasla, většinou si ještě tajně čtu další kapitolu.“
Dvanáctiletý kluk:
„Víte přesně, co chci číst. Je to, jako kdyby super talentovaná jedenáctiletá holka napsala knížku.“
Otec jedenáctileté dívky:
„Rozrušená dcera – dyslektička – přijde domů a říká:
‚Musím mít knihu Grim přízrak. Hned.‘ Navrhnu jí, že si ji může přát k Vánocům. A dcera odpoví: ‚Ne, musím ji mít teď hned! Musím si přečíst, co se bude dít dál!‘… Santa zkrátka letos bude muset přijít dřív.“
Knihovnice dětského oddělení:
„Propukla u nás PAX-horečka. Máme dlouhé seznamy rezervací, dokonce i poté, co jsme hodně knih dokoupili.“
Maminka, která svým dětem předčítá:
„S Holí prokletí strašíme děti před spaním. Je to tak dobré, že i můj manžel poslouchá a žadoní o další kapitolu. Toto je čtení ve své nejlepší možné podobě.“

paxKrkavecKdyž tohle čteme, vstupují nám slzy do očí. A ještě víc se těšíme na další psaní o Alrikovi a Viggovi, našich milovaných malých „magnetech na problémy“.
PAX!
Åsa Larssonová a Ingela Korsellová

 

Henrik Jonsson – IngeleKorsellová – Åsa Larsson

AutoriPAXÅsa Larssonová je jednou z nejoblíbenějších a nejuznávanějších autorek severských detektivních románů. Po celém světě se prodaly miliony jejích knih. V češtině jí vyšla pětice románů ze série o právničce Rebecce Martinssonové: Sluneční bouře (2010), Prolitá krev (2011), Temná stezka (2012), Než pomine tvůj hněv (2012) a Oběť Molochovi (2013). PAX je její první série knih pro děti.
Ingela Korsellová pracovala jako učitelka na základní škole. V současnosti se zabývá čtenářskou gramotností dětí a připravuje se na doktorát. Napsala dva úspěšné romány pro mladé čtenáře.
Henrik Jonsson je komiksový kreslíř, který pracoval pro DC Comics na sériích, jako je Batman nebo Suicide Squad.

 

Rozhovor s autory

Proč se série jmenuje PAX?

Městečko, ve kterém se příběh odehrává, se jmenuje Mariefred. Tento název pochází z latinského Pax Mariae znamenajícího Mariin mír. Nazýval se tak klášter, který ve městě stál na přelomu patnáctého a šestnáctého století. Posláním chlapců v příběhu je zachovat mír — ochránit tajnou knihovnu, která se nachází hluboko pod kopcem, kde kdysi býval onen klášter.

Od detektivek pro dospělé k městské fantasy pro děti. Jak k tomu došlo, Åso?

Nemyslím si, že by to byl velký skok. I v mých knihách pro dospělé se vyskytují magické nebo nadpřirozené prvky. Jde o součást dědictví „mého“ Tornského údolí (oblast na hranici Švédska a Finska, odkud autorka pochází, pozn. red.). Mám ráda severskou mytologii a švédský folklor a připadá mi zábavné čerpat z tradice. Ale je náročné psát pro děti. Text nesmí být zjednodušený, musí si udržovat tempo. Příběh může být děsivý, ale zároveň musí určitým způsobem zůstávat bezpečný. A vytvořit různorodé postavy tak, aby to nebylo klišé — teda! Ale je to zábava.

Ingelo, vy máte zkušenosti z práce učitelky na základní škole, dnes se živíte jako badatelka a spisovatelka. Jak váš výzkum ovlivnil sérii PAX?

Podle mě jdou všechny tyto profese ruku v ruce — všechny se točí okolo textu a učení. Jako studentka pedagogiky jsem nabitá informacemi z nejnovějších výzkumů gramotnosti a vývoje dětského jazyka. Jako učitelka na základní škole jsem si ověřila, co zabírá na děti v kouzelném „mezivěku“ a jaké druhy příběhů jsou dobré pro práci ve třídě. Myslím si, že mé zkušenosti z výzkumů i učitelská praxe jsou mi nápomocny při vytváření jazyka a děje v sérii PAX na dostatečně náročné úrovni.

Henriku, jste komiksový kreslíř, vystudoval jste jednu z nejlepších škol ve Spojených státech. PAX je vaší první dětskou knihou. Jak se vám na ní pracovalo?

Dřív jsem kreslil především superhrdiny, akční věci a horory pro americký trh. Když jsem byl požádán, abych se podílel na této sérii dětských knih, nebyl jsem si nejdřív jistý, jestli je to pro mě to pravé. Ale rychle jsem si uvědomil, že je to něco nového a svěžího, a chtěl jsem se do toho pustit. Åsa a Ingela oplývají nakažlivým nadšením a fantazií — je nemožné nenechat se jimi inspirovat. Co se týče ilustrací, obě autorky mi daly hodně volnosti. Nechaly mě dělat to, co umím nejlíp, aniž by to muselo být „roztomilé“.

(Zdroj informací, fotografie: tisková zpráva nakladatelství Host)


Nakladatelství Host se může pochlubit nejen čelnými místy na žebříčcích prodejnosti, ale opravdu kvalitním nakladatelským programem. Pečuje o knihy mnoha předních zahraničních autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePAX – Hůl prokletí

Korsellová, Ingele - Larsson, Asa

Host, 2015

zobrazit info o knizePAX – Grim přízrak

Jonsson, Henrik - Korsellová, Ingele - Larsson, Asa

Host, 2015

Napsat komentář