Hmota kolem nás

Dulezite prvky
Co víte o hmotě a látkách kolem vás? Pokud nic, tak to může změnit kniha Důležité prvky z edice Pergamen, která čtenáře zasvětí do dějin alchymie, moderní chemie a složení vesmíru. Jaká všechna tajemství v sobě hmota ukrývá? 

Z čeho se skládá hmota kolem nás a kde se vzala? Jaká tajemství se skrývají v laboratořích novodobých alchymistů? Má hmota nějaký řád a dokážeme jej někdy zcela pochopit? Kniha je doposud nejmenším vydaným průvodcem základními stavebními jednotkami celého vesmíru. Dočtete se o dějinách alchymie a vzniku moderní chemie, o látkách dobře známých, jako je uhlík, kyslík či voda, ale také o prvcích vzácných zemin, transuranech nebo subatomárních částicích.

Ukázka z knihy

Kořeny chemie sahají daleko do temné minulosti, kdy naši předkové poprvé namíchali barevné pigmenty a malovali s nimi po stěnách jeskyní i po svých tělech. A také když objevili oheň a začali pronikat do spletitých zákoutí kulinářského umění.
Starověcí Egypťané znali sedm kovů a také nekovy jako uhlík a síru – všechny je možné získat z rud vyskytujících se v přírodě. Umění zvané  Khemia, které podle nich lidem odhalovali andělé, přiřadilo kovům sedm tehdy známých planet a jedinečné vlastnosti (nahoře vlevo). Starodávné indické spisy hovoří o třech gunách, ohni, vodě a zemi. Čínští mudrcové přidali další dvě, kov a dřevo (nahoře vpravo).

Podrobněji vypráví o historii alchymie pokračování ukázky.

Důležité prvky

Atomy, kvarky a jiné velké drobnosti
Autor: Matt Tweed
Přeložila: Jiřina Vítů

Počet stran: 58
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-769-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Důležité prvky vydalo nakladatelství Dokořán.

Matt Tweed

Matt Tweed je matematik, ilustrátor, hudebník, zvukař, hudební producent a autor několika populárně-naučných knih. Mimo jiné ilustroval i mnoho dalších publikací z řady Pergamen.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

O edici Pergamen

Kratičké, výtvarně zaměřené ochutnávky velkých témat se špetkou mystiky a radosti z čiré spekulace – tak by se dala charakterizovat řada Pergamen. Atraktivní grafické zpracování a půvabné ilustrace dělají z těchto knížek ideální dárky pro sběratele a milovníky krásných knih.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDůležité prvky
Atomy, kvarky a jiné velké drobnosti

Tweed, Matt

Dokořán, 2017

Napsat komentář