Příběh o lásce, péči a naději

Skola_nadeje
Rosemary má dvě skvělé dcery a milujícího manžela. Pak ale přijde šok. Hugh kvůli nehodě končí v nemocnici a zpět domů se vrací jako mrzák. Kvůli poranění hlavy se musí znovu učit všem základním úkonům. Dá se s tím vůbec nějak vyrovnat? Škola naděje vám prozradí víc.

Příběh péče o partnera s vážným poraněním mozku – kniha o strachu, soudržnosti a vzájemné lásce.

Úspěšný manažer a vášnivý cyklista Hugh Rawlins je při jedné z vyjížděk na kole sražen na silnici nepozornou řidičkou. Utrpí natolik vážné poranění hlavy, že není zpočátku jisté, zda vůbec přežije – a pokud ano, tak s jakými následky. Jeho ženě Rosemary a dvěma nedospělým dcerám se rázem obrátí život naruby. Z živitele rodiny je náhle bezmocný muž s rozumem malého dítěte, který potřebuje dohled a pomoc ve dne v noci. S obtížemi se rozpomíná na svou identitu a dřívější život, znovu se učí chápat realitu a zvládat nejjednodušší úkony, jako je osobní hygiena a oblékání. A co teprve čtení, psaní, schopnost udržet pozornost, rozumět a rozhodovat se…

Rosemary Rawlinsová nachází úlevu v psaní deníku, v němž podrobně a upřímně, dokonce s humorem popisuje každodenní boj o návrat k normálnímu životu a postupné uzdravování svého muže. Nevyhýbá se ani obdobím beznaděje a zoufalství, kdy se mohla opřít jen o neochvějnou víru ve šťastný zvrat. Ten nakonec přichází a Hugh se vrátí nejen k práci, ale také k cyklistice a surfování. Jsme svědky dvou let zápasu naplněného intenzivními zážitky, jež všechny členy rodiny emočně promění, uvolní a otevřou novým možnostem.

 

Škola naděje

Příběh péče o partnera s vážným poraněním mozku – kniha o strachu, soudržnosti a vzájemné lásce
Autorka: Rosemary Rawlins
Přeložily: Maita Arnautová, Klára Čížková

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-150-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Škola naděje vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

„Ahoj, lásko. Slyšíš mě? To jsem já, Rosie. Jsme tu s holkama s tebou. Miluju tě. Slyšíš mě?“ Hugh neodpovídá. Celá rozklepaná se vracím do čekárny pro holky. Když vejdu, Mary je schoulená na židli a pláče. Anna je stoická a klidná.

„Děvčata, táta spí. Vypadá dobře. Chcete ho vidět?“

„Chci, ale… nevím,“ vzlyká Mary a po obličeji jí tečou slzy.

„Já jdu,“ říká Anna a postaví se. Beru ji za ruku a nakláním se k Mary.

„Táta ví, že jsi tu s ním, Mary. Ví, že ho máš ráda. Může to cítit. Jsem si jistá. Nemusíš stát hned u něho.“

„Ale já bych chtěla, jenom…“ Mary nemůže pro pláč ani mluvit.

„Tak počkej. Není kam spěchat. Uvidíš ho, až budeš připravená. Půjdu tam s Annou. Budeme za chvíli zpátky,“ stisknu jí paži. Mary popotahuje a klade si hlavu na ruce, kterými objímá kolena. Kelly se přiblíží a kývne na mě.

Anna odvážně kráčí jednotkou intenzivní péče. Jde vzpřímeně jako tanečnice, záda rovná jako pravítko. Neohroženě se dívá přímo na ostatní pacienty. Když poprvé uvidí Hugha, ihned jde k hlavě postele, sevře zábradlí a začne na něho mluvit. „Ahoj tati, to jsem já, Anna.“ (str. 31, 32)

Kompletní kapitolu si můžete přečíst na stránkách nakladatelství.

 

O autorce

Rosemary Rawlins vyrostla na Long Islandu v New Yorku. Než se s manželem Hughem přestěhovala do Vermontu, pracovala pro dvě velké společnosti v oblasti lidských zdrojů. Ve Vermotu porodila dvě dcery, Annu a Marii. Poté se společně přestěhovali do Virginie, kde Hugh získal práci u dobré společnosti. Rosemary je autorkou knihy Škola naděje, kterou sepisovala v době, kdy její manžel utrpěl zranění hlavy. S péčí o osoby s poraněním mozku má mnohaleté zkušenosti.

Zdroj informací: Brainline.org, autorčin oficiální blog


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkola naděje
Příběh péče o partnera s vážným poraněním mozku – kniha o strachu, soudržnosti a vzájemné lásce

Rawlins, Rosemary

Triton, 2017

Napsat komentář