Zasoutěžte si o příběh o síle lidské odvahy

jana-z-arku-promeneny-zivot-perex
Tato žena fascinovala a inspirovala mnoho umělců k tomu, aby její příběh převyprávěli.  O kom že je řeč? O nikom menším než o Janě z Arku. Právě nyní neobyčejný příběh Panny orleánské ve svém podání přináší také Kathryn Harrisonová.

Neotřesitelná víra a neobyčejná odvaha

Hluboce inspirativní a plně zdokumentovaný příběh Jany z Arku, kterou roku 1428 „hlasy“ přiměly k tomu, aby sjednotila francouzský národ a přemluvila zdráhavého krále k boji proti anglickým okupantům, fascinoval takovou plejádu uměleckých osobností, jako byl William Shakespeare, Mark Twain, Voltaire, Bertold Brecht nebo Robert Bresson. Byla Jana z Arku světice plná božského osvícení? Schizofrenička? Démonem posedlá heretička, jak se snažili dokázat její žalobci a věznitelé?

Každá éra musí převyprávět a přetvořit neobyčejný příběh Panny orleánské po svém a vynikající novelistka a memoáristka Kathryn Harrisonová nám ve své knize Jana z Arku: Proměněný život představuje Janu pro naši dobu – příklad neotřesitelné víry, neobyčejné odvahy a sebedůvěry během brutálně zmanipulovaného inkvizičního procesu a tváří v tvář smrti upálením. Harrisonová obratně proplétá fakta, mýty, folklor, umělecké reflexe a staletí učeneckých a kritických interpretací do poutavého příběhu, ve kterém Janě z Arku navrací její právoplatné místo jedné z největších hrdinek celé lidské historie a akcentuje při tom její ženskou roli.

 

Jana z Arku – Proměněný život

Autorka: Kathryn Harrisonová

Vydalo: nakladatelství Práh
Překlad: Ludmila Dudáková
Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7252-661-1

Přečtěte si více o knize Jana z Arku – Proměněný život, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Práh.

Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

 

Ukázka z knihy

V té době už byla Jana pevně přesvědčena, že podřídit se Boží vůli bude občas vyžadovat nějaký ten klam, a smířila se s tím, že bude muset pravdu skrývat, nebo, bude-li to nezbytné, přímo lhát. „Mé hlasy by byly rády, kdybych se jim mohla svěřit,“ řekla o svých rodičích, „jen kdyby nebylo těch obtíží, které by nastaly, kdybych to udělala. Pokud jde o mě, já bych jim to v žádném případě neřekla.“
Víra Janě znemožňovala jakákoliv smrtelná pouta. Bůh si nárokoval její oddanost stejně absolutně, jako její hlasy vedly její kroky. „Kdybych měla stovku rodičů,“ řekla vyšetřovateli, který upozornil na její zklamání coby dcery, „stejně bych šla.“ (str. 65)

 

Vyhrajte knihu Jana z Arku – Proměněný život

Byla Jana z Arku skutečně bláznivá schizofrenička, nebo světice plná božského osvícení? Ať tak či tak, její činy se zapsaly do dějin a ona sama získala místo v dílech takových velikánů, jakými byli William Shakespeare, Mark Twain nebo Voltaire. Každá éra však její příběh vypráví po svém, a stejně tak i americká novelistka a memoáristka Kathryn Harrisonová. Přečtěte si její pojetí dějinných událostí a rozhodněte se sami, zda si Jana z Arku své označení za jednu z největších hrdinek historie vysloužila právem.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Práh vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jana z Arku – Proměněný život vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jana z Arku – Proměněný život
probíhá od 27. listopadu do 10. prosince 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Jana z Arku – Proměněný život

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJana z Arku
Proměněný život

Harrisonová, Kathryn

Práh, 2016

Napsat komentář