Román ze světa dezinformací

kyberboure
Na první pohled tuctový katastrofický scénář skrývá řadu technicky přesně zpracovaných situací. Autor jako odborník na počítačovou bezpečnost na rozdíl od autorů hrajících na efekt přesně ví, co by se mohlo stát. Jeho scénář má věděcký podklad. O to je možná děsivější.

Žijeme v kybersvětě. Počítač už není jen naším nástrojem, ale ovlivňuje nás v každodenním životě. Respektive informace, které prostřednictvím počítače získáváme i které prostřednictvím počítače poskytujeme. Informace, které lze pozměnit, ukrást, zneužít.  Matthew Mather nám tu stinnou stránku našeho pohodlného světa ukazuje v románu Kyberbouře. Počítač plný informací není jen pomocníkem, ale mocnou zbraní. A člověk dojde k tomu, že musí věřit především sám sobě. Možná jen sám sobě. Mather není románovým autorem na slovo vzatým, a tak i jeho knihy jsou jiné, a to i díky jeho bohatým zkušenostem s počítačovou realitou. Jiné jsou i tím, že si je autor vydává vlastním nákladem. Věří už také jen sám sobě?

 

Když v běhu dní zachytíme spojení slov jako virus-banka-mail, obvykle zbystříme. Kdo se nám má co šťourat v soukromí, že? Jenže… Když začnou světová internetová média chrlit čím dál absurdnější zprávy o katastrofách a kolabující kybersvět křiví pohled na realitu, Mike Mitchell, průměrný Newyorčan, který se zrovna snaží zachránit si manželství, najednou zjišťuje, že tady už nejde jen o nějaký nabouraný účet. A když pak série sněhových bouří odřízne New York od zbytku světa, stane se z města ledová hrobka, kde už se nedá nikomu věřit a nic už není takové, jak to vypadá. Někdy ty nejhorší bouře nevyvolá matka příroda a někdy ty nejhorší noční můry nejsou ty, z nichž se můžeme probudit…

 

Kyberbouře

Autor: Matthew Mather
Přeložila:  Miroslava Polová

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7387-801-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Kyberbouře vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Luke už přestal plakat a jen popotahoval. Byl, chudák, celý usoplený. Vytáhl jsem z plastového pytlíku na konferenčním stolku vlhký ubrousek, vstal jsem a natáhl se k němu, abych ho trochu očistil. Bránil se, uhýbal hlavičkou sem a tam, odtahoval se ode mě.

„Je opravdu celý rozpálený,“ řekla Lauren. Pozorně se mu zahleděla do obličeje a přitiskla mu ruku na čelo.

„Je to jen drobné zimní nachlazení,“ uklidňoval jsem ji. Vypadal mizerně, ale nebylo to až tak zlé.

Zacinkal mi mobil, že mi přišla textovka. Lauren taky zabzučel mobil a skrz otevřené dveře jsem slyšel, že i Chuckovi a Susie se ozvaly mobily. Svraštil jsem čelo, vytáhl jsem telefon z kapsy, naťukal jsem kód, abych ho odblokoval, a otevřel jsem novou zprávu.

„Varování státního zdravotního ústavu – hromadný výskyt případů ptačí chřipky H5N1 v New Yorku a Connecticutu. Vysoce patogenní virus. Veřejnosti se doporučuje nevycházet z domu. Vyhlášena mimořádná uzavírka Fairfield County aFinancial District i přilehlých oblastí na Manhattanu.“

Přišlo to ze servisu newyorských výstražných sdělení, na který nás napojil Chuck.

„Co je to?“

Četl jsem tu zprávu znovu a znovu a pak jsem s hrůzou vzhlédl a zjistil jsem, že Lauren holou dlaní utírá Lukovi z obličeje sople a líbá ho na tvář. Vybavilo se mi, jak jsem v předešlých dnech bral Luka ven na schůzky se svými klienty. Před očima mi defilovaly obrázky Luka líbaného lidmi v Chinatownu, Little Italy, všude možně. A k tomu všemu té čínské dvojici u nás na chodbě právě přijeli na návštěvu rodiče. Ohrozil jsem ho nějak?

„Co je?“ vylekala se Lauren, když mě viděla.

„Zlato, odlož Luka na vteřinku a jdi si umýt ruce.“

Slova vycházející z mých úst mi zněla cize, jako by je říkal někdo jiný. Srdce mi divoce bušilo, myšlenky se splašily. Je to jen falešný poplach, je to jen nachlazení. Do žil mi opět vproudil ten iracionální strach, který mě včera poháněl z Whole Foods domů.

_________________________________

Přečtěte si celou ukázku na webu nakladatelství Triton.

O autorovi

Matthew Mather, britský spisovatel věnující se psaní fantastiky a techno-thrilleru. Narodil se 28. září 1969 v anglickém Sheffieldu a později vystudoval elektroinženýrství se specializací na tzv. počítačové vidění. Následně se díky práci v McGillově Centru pro inteligentní stroje stal jedním z předních světových odborníků na počítačovou bezpečnost. Založil jednu z prvních společnosti zaměřujících se na dotykové rozhraní, jež se později stala jednou z předních v oboru, a rovněž vyhrál štědře honorovanou soutěž o nejlepší mozkové funkce rozvíjející počítačovou hru. Mezitím se zabýval mnoha různými tématy od počítačové nanotechnologie, elektronického sledování zdravotního stavu, předpovědi počasí až po genotypy či průzkum v oblasti sociální inteligence. S oblibou tato různorodá témata využívá i ve své literární tvorbě a ani zde rozhodně bez úspěchu – poměrně rychle se stal jedním z nejúspěšnějších spisovatelů začínajících vydáváním vlastních prací. Ve volném čase se věnuje turistice, občas obohacené o táboření a kanoistiku. Živí se psaním a odbornými konzultacemi v oblasti počítačového zabezpečení. Se svou snoubenkou a třemi psy žijí střídavě v kanadském Montrealu a severokarolínském Charlotte.

Informace o autorovi pochází z webu kosmas.cz.


Nakladatelství Triton vydává knihy od roku 1991. Specializuje se především na lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické knihy. Z krásné literatury pak na biografie, sci-fi a fantasy a pohádky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKyberbouře

Mather, Matthew

Triton, 2016

Napsat komentář