Získejte užitečného pomocníka pro fotografy

Naucte-se-exponovat-kreativne-perex
Pokud chcete začít fotografovat, nebo už to zkoušíte, bude se vám jistě hodit užitečná publikace, která vám poradí s expozicí. Jednoduché a praktické vysvětlení včetně příkladů bez zbytečné teorie vám přináší známý fotograf Bryan Peterson.

Jak důležitá je správná expozice

Naucte-se-exponovat-kreativne-ukazka2Bryan Peterson je známý fotograf, školitel a organizátor velmi populárních fotografických workshopů, ale především jeden z nejznámějších a nejvýznamnějších autorů publikací, které vychovaly celou generaci fotografů.

Publikaci Naučte se exponovat kreativně (v originále Understanding Exposure) je možné označit za legendu mezi knihami o fotografování: pomohla stovkám tisíců fotografů po celém světě v jejich fotografických začátcích. Je to jedna z nejprodávanějších knih o fotografování vůbec, která i u nás patří mezi absolutní bestsellery mezi publikacemi pro začínající a středně pokročilé fotografy, a právě vychází v nové, rozšířené a aktualizované verzi.

Jako jeden z mála autorů dokáže Bryan Peterson ve svých knihách vysvětlovat věci jednoduše, prakticky a bez zbytečných teorií, které zejména začínající fotografy mnohdy odrazují od toho, aby si vyzkoušeli fotografovat jinak, než s využíváním automatického režimu. Hlavním cílem knihy je vysvětlit a ukázat fotografům, že jsou to oni, kdo fotografují, a ne jejich fotoaparát. Fotograf rozhoduje o tom, co bude ostré a co ne, jak zachytí a zobrazí pohyb, jakým způsobem zaznamená náladu, počasí nebo světelné podmínky, a Bryan Peterson čtenářům ukazuje, že volba parametrů expozice – clony, času a citlivosti – není žádnou překážkou při tvorbě působivých snímků a to bez ohledu na to, jakým fotoaparátem fotografují.

Jeho rady jsou praktické a příklady, které používá, názorné. Peterson fotografuje to, co je blízké většině fotografů: krajiny, portréty, květiny, ale také třeba běžné kuchyňské vybavení, ze kterého se stávají v jeho podání působivé obrazy plné barev.

 

Naučte se exponovat kreativně

Autor: Bryan Peterson

Vydalo: nakladatelství Zoner Press
Překlad: Pavel Kristián
Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Vydáno: 12/2015
ISBN: 978-80-7413-320-6

Přečtěte si více o knize Naučte se exponovat kreativně, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Zoner Press. Navíc si můžete také prohlédnout krátkou ukázku.

Nakladatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

 

Ukázka z knihy

Naucte-se-exponovat-kreativne-ukazkaVždycky se najde alespoň jeden student, který se na kurzu zeptá: „Proč se mám zabývat různými kombinacemi času a clony? Když mi expozimetr ukazuje správnou expozici, prostě pořídím snímek!“ Možná i vy uvažujete stejně. Ať už fotografujete v režimu Program, priorita clony, priorita času, nebo i v manuálním režimu, možná si prostě říkáte, že když expozimetr fotoaparátu ukazuje, že je vše v pořádku, pak musí být vše v pořádku a vy můžete vesele fotit.
Potíž je v tom, že máte asi stejnou šanci „ulovit“ dobrou fotografii, jako lovec, který bude z pušky střílet po všem, co se v lese pohne. Nakonec možná jelena zastřelí, ale za jakou cenu? Pokud vám stačí pořizovat pouze „správné“ expozice, je to samozřejmě jen a jen vaše volba. Konec konců možná se vám podaří zachytit i nějaký velice dobrý snímek. Předpokládám ale, že většina z vás je už unavena bezhlavým fotografováním všeho kolem. Chcete se naučit jak vždy dosáhnout kreativně správné kompozice.
Většina fotografických příležitostí nabízí přinejmenším šest možných kombinací clony a expozičního času, které zajistí správnou expozici. Většinou ale platí, že pouze jediná kombinace je také kreativně správnou expozicí. (str. 30)

 

Vyhrajte knihu Naučte se exponovat kreativně

Naučná publikace poradí všem začínajícím a středně pokročilým fotografům, jak fotografovat jinak. Můžete samozřejmě využít automatického nastavení ve fotoaparátu, ale pokud chcete fotit opravdu jako profesionál, dlouho vám to stačit nebude. Vy rozhodujete o tom, jak bude výsledná fotografie vypadat, a právě proto je nastavení parametrů clony, času a citlivosti tak důležité. Fotograf, školitel a organizátor populárních fotografických workshopů Bryan Peterson vám prozradí, jak na to.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Zoner Press vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Naučte se exponovat kreativně vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Naučte se exponovat kreativně
probíhá od 31. května do 13. června 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Naučte se exponovat kreativně

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaučte se exponovat kreativně

Peterson, Bryan

Zoner Press, 2015

Napsat komentář