Knihománie rozhodně nekončí a nabízí spoustu tipů na vánoční dárek II.

knihománie
Životopis jednoho z nejlepších českých fotbalistů, křížovky a osmisměrky, intimní zpověď Sáry Saudkové a severské krimi. To vše se vešlo do letošní Knihománie. Ať už si lámete hlavu s výběrem dárků, či sami toužíte po nové knize, nechte se námi inspirovat.

Začínáme na sportovní notě s životopisnou publikací přítele fanoušků a fotbalového talentu. V pouhých čtyřiatřiceti letech má David Lafata na svém kontě již úctyhodný počet branek. Díky své kariéře je zajisté vzorem mnoha mladých i starších kluků a mužů. V letošním roce vychází v nakladatelství Gutenberg jeho první autorizovaný životopis Kanonýr Lafi, kde bude každý fanoušek moci nahlédnout do zákulisí tohoto triumfálního fotbalového představení.

Zkušený sportovní novinář Karel Felt představuje kapitána AC Sparty Praha nejen jako vynikajícího fotbalistu, ale také jako šťastného a skromného otce, velkého dříče i vášnivého nimroda. Fotbalový kanonýr z jihu Čech má na svém kontě již přes 900 gólů. V roce 2015 vyhrál anketu Zlatý míč a byl zvolen naším nejlepším fotbalistou za rok 2014. Útočník David Lafata (1981) se s neuvěřitelnou lehkostí zbavuje obránců a dává góly, o kterých se vypráví týdny i měsíce, ale také nenápadné šmudly, které rozhodují důležité zápasy. Dokáže plnit divácké ochozy a dostávat fanoušky do varu. Svými sportovními výkony, ale i vystupováním mimo hřiště, může být vzorem pro každého malého kluka.

První měsíc v Xanthi trávil David bez Kamily. Ve městě na severu Řecka ale nebyl sám. Pomohl mu gólman Petr Pižanowski, který tam chytal a už věděl velmi dobře, jak to nejen v klubu chodí. „Byl jsem v Xanthi teprve půl roku, než přišel David. Řecky jsem ještě moc neuměl. Potkal jsem tam i dalšího bývalého hráče Dynama Martina Vozábala, ten odešel krátce před Davidem. Měli jsme to v klubu hodně těžké. David přišel v červnu do přípravy spolu s dalšími hráči. My jsme se předtím moc neznali. V české lize mi ale dal gól, když jsem ještě chytal za Viktorku Žižkov.“

Kanonýr Lafi

Autor: Karel Felt

Počet stran: 214
Vazba: vázaná
Formát: 140×220 mm
ISBN: 978-80-86349-51-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Kanonýr Lafi vydalo nakladatelství Gutenberg.

Dočtěte si zbytek ukázky.

————————————————

Mnoho času neuplynulo od dokumentárního filmu Fotograf, jenž prosvištěl českými obrazovkami i médii, a už před námi leží další zrcadlo nastavené rodině Saudků. Fotografka Sára Saudková si do narace své knihy přizvala mnoho vypravěčů. Sáru mladou, Sáru starší. Je mateřství procházka růžovým sadem? Jak proběhlo setkání s jejím osudovým mužem?

Až brutálně upřímná a sarkastická zpověď od raného dětství po dospělou současnost. Skutečnost a fikce… Autorka ji popisuje z pohledu malého dítěte, dospívající vzdorovité holky, zamilované ženské, která vstupuje do světa mužů a nestačí se divit. Osudové setkání s Mužem, který ovlivnil její život a kterému ovlivnila život ona. Mateřství bez obvyklých sladkých přívlastků. A blížící se tragédie, ke které se nevratně schyluje. Anebo ne?

Myšlenky na televizní kraviny a hloupoučké ženské z reklamy mě konečně opouštějí. Ne však objevné potěšení z nového. Ne, toto opravdu neznám. Je to tak nedostižné, a přitom na dosah. Je to jako závrať. Prostupuje mnou do hloubky, jako by mě chtěla zrentgenovat, prohlédnout zevnitř a potvrdit – už můžeš. Bývala jsem velký čtenář s mozolem na břiše, jak jsem čítávala hodiny vleže. Posedle a vytrvale. A tak málo si z toho pamatuji. Teď mi jen naskočilo Faustovo „zastav se, okamžiku, jsi překrásný!“. Kolikrát jsem si v životě chtěla něco vtisknout do paměti a už nikdy neztratit. Všechna ta závratná poprvé – a pak si pamatuji jen to, jak se schovávám před nápadníkem ve skříni, jak jsem našla na pouti dvacetikorunu, jak si se školníkovým synkem Pepíkem v šesti hrajeme u rybníka na rodinu, nic velkolepého, dějinného, převratného. Tuto chvíli už ani nestačím zapomenout. Potrvá jen krátce. A zrovna začíná…

Ta zrzavá

Autorka: Sára Saudková

Počet stran: 296
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-3879-9
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Ta zrzavá vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Zaujal vás autorský styl české fotografky? Pokračujte ve čtení ukázky.

————————————————

Inteligence a pokora jako by pomalu mizela z českých televizních obrazovek. Pořad Marka Ebena Na plovárně si však neochvějně udržuje svůj standard. Právě díky tomu se u českého moderátora během několika let vystřídalo mnoho hostů, mnoho výrazných osobností. Jeho rozhovory vycházejí i knižně. Proč? Divákovi může ve chvilce nepozornosti něco uniknout a kniha je tak skvělou příležitostí vrátit se k oblíbenému rozhovoru a připomenout si okamžiky s oblíbenými herci, zpěváky, vědci a řadou dalších.

V každém rozhovoru lze najít něco zajímavého, něco překvapivého. Spisovateli Petru Šabachovi je líto, že nebyl takovým chuligánem, jakého popisuje ve svých románech; handicapovaná Aimee Mullinsová dokázala s protézami na obou nohou vyhrát olympiádu a hrát ve filmu leopardí ženu; rocker Petr Janda vydává jedné dceři desky, zatímco druhé nosí na pískoviště kyblíček s lopatkou a přemítá, jak má Olympic skončit po desítkách let existence; herečka Geraldine Chaplinová líčí rodinný život se svým otcem, králem komiků, poté, co byl vyhoštěn ze Spojených států; válečný veterán Miroslav Lidinský přežil zásah protitankovým granátem a s amputovanou nohou se stal golfovým šampionem.

Laura Dernová

Na myšlenku stát se herečkou Vás údajně přivedl režisér Martin Scorsese. Jak k tomu došlo?

Sakra, Vy jste se pečlivě připravil! Matka hrála v jeho filmu Alice už tu nebydlí, vzala mě na natáčení, kde mě zařadili do komparsu, abych se tam nenudila. Bylo mi sedm. Měla jsem za úkol sedět a lízat zmrzlinu, nic těžkého. Jenže tu scénu natáčeli devatenáctkrát.

Marek Eben a hosté Na plovárně

Autor: Marek Eben

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 160 × 240 mm
ISBN: 978-80-7252-585-0
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Marek Eben a hosté Na plovárně vydalo nakladatelství Práh.

Jste fanouškem pořadu Na plovárně, ale nedovedete si představit, jak kniha vypadá? Nahlédněte do ukázky a přečtěte si i naši reportáž ze křtu knihy.

————————————————

Internetová doba plodí nové talenty a to nejen talenty v kritizování. Důkazem je Dominik Landsman, jenž z čirého zoufalství na mateřské, v jeho případě otcovské, dovolené začal sepisovat každodenní příhody spojené se synem Čeňkem. Obě jeho knihy jsou výběrem těch nejlepších příspěvků, které byly na jeho blogu uveřejněny. Při čtení knihy se díky suchému humoru nepochybně zasměje každý, ať už děti má, či ne.

Pokračování nyní už kultovního Deníčku moderního fotra, v němž otec na mateřské dovolené odhaluje strasti rodičovství, o kterých se obvykle nahlas nemluví. Nemilosrdný a až brutálně upřímný humor je vlastní i druhému dílu, v němž se z miminka Čeňka stává velice neposedné dítě. „Dokud jen ležel na zádech a řval, nic mi nechybělo,“ vzpomíná teskně fotr. Čeněk už chodí (běhá), mluví (má jediné slovo na všechno) a především neunavitelně přemýšlí, čím by svého fotra konečně dostal do blázince.

Gratuluju. Pokud držíte v ruce tuto knihu, pravděpodobně se stala jedna z těchto tří věcí: Podařilo se vám někoho zbouchnout. Někomu se podařilo vás zbouchnout. Anebo třetí možnost, dostali jste tuto knížku darem, ač jste si přáli novou televizi.

Deníček moderního fotra 2

Autor: Dominik Landsman

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 145×185 mm
ISBN: 978-80-249-2856-2
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Deníček moderního fotra 2 vydalo nakladatelství Ikar.

Nikdy jste o Deníčku moderního fotra neslyšeli? Napravte to a pročtěte si humornou ukázku.

————————————————

Od strastí moderního rodičovství se přesuneme k něčemu méně stresovému, tedy dokonce antistresovému. Literární svět vzaly útokem zdánlivě banální omalovánky s přívlastkem „pro dospělé“. Ač možná zpočátku nikdo nevěřil, že by se tak triviální záležitost mohla stát úspěšným trhákem, opak je pravdou. Antistresové omalovánky stále okupují vrchní příčky knižních žebříčků. Televize či četba vám neposkytuje požadovaný odpočinek? Zkuste omalovánky i vy.

Připojte se i vy k celosvětovému fenoménu antistresových omalovánek! Nádherné obrazce světoznámé umělkyně Jenean Morrisonové můžete vybarvovat celé hodiny – odreagujete se a zklidníte svou mysl. Vámi zvolené barevné kombinace budou navíc vždy jedinečným originálem. 96 stran překrásných motivů si můžete vybarvit přiloženými pastelkami – není tedy nutné na nic čekat, stačí jen otevřít omalovánky a začít!

Antistresové omalovánky s pastelkami-set

Autorka: Jenean Morrisonová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 215×360 mm
ISBN: 978-80-249-2947-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Antistresové omalovánky s pastelkami-set vydalo nakladatelství Ikar.

————————————————

Tým Knihománie rozhodně netroškaří a českým čtenářům nabízí nejlepší knihu roku 2015 a to nám letošní rok ještě neskončil. Přečetli jste Zmizelou jedním dechem a zamilovali jste si styl Gillian Flynn? Pak je pro vás debut Pauly Hawkinsové dobrou zprávou. Její Dívka ve vlaku je svěžím vánkem na scéně britské literatury, kde je autorek thrillerů stále ještě poskrovnu. Pronikněte do mysli ne jedné, ale rovnou tří žen a nechte se unášet vlakem napětí, strachu a duševní lability.

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem.

S hlavou opřenou o okno sleduji, jak se ty domky míhají okolo mě jako ve filmovém záběru. Vidím je tak jako nikdo jiný, z tohoto zorného úhlu je nevídají dokonce ani jejich majitelé. Dvakrát denně se mi na chviličku naskýtá pohled do jejich života. Když zahlédnu cizí lidi v bezpečí jejich domovů, svým způsobem mě to uklidňuje.

Dívka ve vlaku

Autorka: Paula Hawkinsová
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 150×235 mm
ISBN: 978-80-249-2860-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Dívka ve vlaku vydalo nakladatelství Ikar.

Jste-li příznivcem thrillerů, dočtěte si zbytek ukázky.

————————————————

František Ringo Čech se se čtenářem v každé knize pomalu loučí, kdyby náhodou přišla nějaká nehoda či přirozená smrt. Tento černý realistický humor provází čtenáře na každé stránce knihy Generace Beatles 2. Ať už se jedná o problémy s prostatou, které jako by vypadly z reklam oblbujících diváky každý den, či o morbidní myšlenky obestírající vlastní úmrtí, František Ringo Čech je i nadále surovým autorem, který si nebere servítky nejen s životem jiných, ale především s tím svým.

František Ringo Čech oslavil sedmdesátku a k narozeninám si nadělil druhou memoárovou knihou, navazující na úspěšnou Generaci Beatles aneb Rok stárnoucího rockera. Čtenáře opět pobaví koláž satirických komentářů, dopisů, vzpomínek a rozhovorů z hudebního, divadelního a televizního světa, i ryze soukromé a osobité postřehy. Jak praví sám autor: „Můj originální a nenapodobitelný styl kolísá mezi klasickou knihou, zábavným magazínem pro muže a ženy, učebnicí života, politickým utopismem, filosofickými skvosty, vymyšlenými fakty, nejmodernější encyklopedií a vkusným bulvárem.“

Generace Beatles 2

Autor: František Čech

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 150×214 mm
ISBN: 978-80-249-2910-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Generace Beatles 2 vydalo nakladatelství Ikar.

Zaujala vás kniha Františka Ringa Čecha? Začtěte se do jeho postřehů ze života v ukázce.

————————————————

Nebyla by to literární akce bez pořádné severské detektivky. V rámci Knihománie se nám tentokrát představí Jussi Adler-Olsen, dánský novinář a spisovatel. Jeho dílo se dostalo do povědomí českého diváka a čtenáře možná také díky zfilmované verzi knihy Zabijáci. Zabijáci nebudou chybět ani v knize Nesmírný, jež nám přináší již šestý příběh z oddělení Q. Připojte se ke Carlu Mørckovi na jeho honbě za pachatelem.

Šéfa oddělení Q Carla Mørcka vyruší z obvyklého ranního šlofíku v práci telefon. Neznámý kolega, policista z ostrova Bornholm, ho požádá o pomoc, ale Carl odmítne. O několik hodin později za to ponese následky a svou tvrdohlavou asistentku Rose tentokrát rozžhaví doběla.

Oddělení Q se pod velkým tlakem vrací k sedmnáct let starému a mimořádně tragickému případu dopravní nehody, při níž byla mladá dívka vymrštěna vysoko do větví stromu. Střízlivě uvažující Carl tentokrát čelí velice záhadnému případu a jeho protivník, zkušený manipulátor se železnou vůlí, chrání sám sebe i své blízké všemi dostupnými prostředky a nedopustí, aby se mu kdokoliv postavil do cesty.
V průběhu vyšetřování se Rose, Asad, Carl i nováček Gordon seznamují s prostředím alternativního přístupu k životu a osobitým způsobem se s ním vyrovnávají, zároveň však odhalují staré tajemství, které hrozí položit čtyřlístek z oddělení Q na lopatky.

Carl přikývl. Jediný markantní rozdíl mezi Ronnym a jeho mladším bratrem Sammym spočíval v jedné samohlásce a třech souhláskách. Na sever od fjordu o jejich příbuzenských vztazích nikdo nepochyboval, byli si podobní jako vejce vejci. Pokud by nějaké filmové produkci chyběl sebestředný, prohnaný náfuka v pestrobarevné košili, měli by po Ronnym v záloze pořád ještě Sammyho.

Nesmírný

Autor: Jussi Adler-Olsen
Přeložila: Kristina Václavů

Počet stran: 576
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-511-6
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Nesmírný vydalo nakladatelství Host.

Trávíte rádi zimní večery ve společnosti kvalitní detektivky? Třeba vás v ukázce zaujme i tato.

————————————————

Po dobu jednoho měsíce dostal každý k nákupu v rámci Knihománie následující knihu jako dárek. To však neznamená, že si ji nemůžete pořídit i teď. Křížovky a osmisměrky jsou skvělým dárkem pro každého, kdo si rád bystří mysl a procvičuje mozkové závity. To se ostatně hodí čas od času nám všem.

Tajenky populárních švédských křížovek skrývají vtipy, bonmoty, perličky ze školních lavic i lékařských ordinací. Křížovky doplňuje 50 oblíbených osmisměrek. Luštěte a bavte se!

300 švédských křížovek + 50 osmisměrek


Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 8594051530668
Doporučená cena: 99 Kč

 

Knihu 300 švédských křížovek + 50 osmisměrek vydalo nakladatelství Euromedia Group.

Z tiskové konference Knihománie, kde byly představeny české tituly jejich autory, jsme vám přinesli reportáž.


Knihy z projektu Knihománie nabízí společnost Euromedia Group, která je patronem této akce.

euromedia-logoEuromedia Group patří mezi největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar, Universum a YOLI. Pod názvem Knižní klub provozuje EMG čtenářský klub, který má přibližně 200 000 členů. EMG je vlastníkem knižního velkoobchodu, internetového knihkupectví bux.cz a obchodu s elektronickými knihami ebux.cz. Od 1. března 1999 je generálním ředitelem společnosti Ing. Andreas Kaulfuss, MBA. Majitelem EMG je společnost Arraviet, s.r.o.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKanonýr Lafi
Autorizovaný životopis Davida Lafaty

Felt, Karel

Nakladatel, 2015

zobrazit info o knizeTa zrzavá
Láska, nenávist a to mezi tím

Saudková, Sára

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knize300 švédských křížovek + 50 osmisměrek

Euromedia Group, 2015

zobrazit info o knizeMarek Eben a hosté Na plovárně
Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů

Eben, Marek

Práh, 2015

zobrazit info o knizeDeníček moderního fotra 2
aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech

Landsman, Dominik

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeAntistresové omalovánky s pastelkami – set

Morrisonová, Jenean

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeDívka ve vlaku

Hawkinsová, Paula

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeGenerace Beatles 2
aneb Cestou do krematoria

Čech, František Ringo

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeNesmírný

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2015

Napsat komentář