Nakladatelství Práh vydalo a pokřtilo rozhovory z Plovárny

eben náhled
Ač prostory Paláce Luxor zažily listopadovou literární smršť, nikdy nepraskaly ve švech tak jako právě při příležitosti křtu knihy Marka Ebena a jeho kolektivu. Člověka těší, že čtenáři stále rozeznávají laskavý, inteligentní humor a umějí ho náležitě ocenit. 

Hlava na hlavě budiž autorovi důkazem, že dělat poctivou publicistiku má v naších končinách stále ještě smysl. O popularitě zmíněného moderátora svědčí i jmenný seznam hostů, kteří se po celá ta léta Na plovárně stavili na slovíčko. Přes vědce, doktory a sportovce se dostáváme k hercům, spisovatelům a dokonce válečným veteránům. Popovídat si s bestsellerovým Danem Brownem či Hollywoodem otrkaným Melem Gibsonem se bez pochyb nepodaří jen tak někomu.

petr jandaDan Brown to tentokrát do Luxoru nestihl. Mimo něj se však v pražském knihkupectví sešla plejáda hostů, kteří jsou aktéry křtěné publikace. Pozvání Marka Ebena přijal Jan Batista Špidlen, houslař čtvrté generace a autor modrých houslí Pavla Šporcla a jeho dalších houslí, protože Pavel Šporcl má velkou spotřebu. Dále si čas udělal také pan profesor Petr Robejšek, analytik a poradce. Právě pana Robejška už prý Marek Eben několik let doporučuje na prezidenta a pořád se mu ho nedaří přesvědčit.  Má ovšem náhled do vývoje událostí a má ho ráda i paní Ebenová, maminka moderátora, herce a spoluautora knihy, což o lecčem vypovídá.  Nejen do pořadu, ale i na křest zavítal Miroslav Lidinský, válečný veterán z Afghánistánu. Přišel ve válce o nohu, což mu však nebrání v tom, aby Marka Ebena pokaždé porazil v golfu. Dostavili se také dva Petrové, kteří dokonce usedli vedle sebe. Petr Janda se uvelebil vedle Petra Šabacha, který si neopomněl vzít do ruky láhev piva. Etolog Marek Špinka, jenž se zaobírá pocity zvířat, uzavřel zástup hostů.

Marek Eben vždy Jiřího Janouška, který osobnosti vybírá, varuje, aby nesměřoval k výběru těch „nej“, neboť každá osobnost má Na plovárně stejnou váhu. Velkou předností všech knih, které obsahují přepisy rozhovorů, je vyváženost. Je to výběr, který musí samozřejmě knížku prodat a obsahovat známé osobnosti, ale Plovárna nesměřuje pouze za lidmi, kteří jsou známí, ale také za lidmi, kteří mají co říci. Na řádcích si tedy počteme i o vědcích, o kterých možná veřejnost doposud nevěděla, a byla by škoda, kdyby v knize nebyli.

V tom spočívá umění Jiřího Janouška. Veškeré rozhovory si poslechne, sestaví je a je schopný rozeznat, která z konverzací je přenesitelná do tištěné podoby, neboť ne vždy vyzní televizní konverzace na stránkách publikace.

Jak se Marek Eben vypořádává s váznoucí konverzací?

Geniální otázka Rudy Křesťana je „A co jinak?“ To mi Ruda doporučil, když bude rozhovor váznout. Protože velmi často mají lidé spoustu věcí, na které by rádi odpověděli, ale vy se nezeptáte. Když však položíme otázku „A co jinak?“, tak oni můžou. Ačkoliv ji pokládám za geniální, tuhle otázku jsem nikdy nepoužil. To bych si netroufl. O to horší je, že si na ni vždycky vzpomenu.

petr jandaKřest zpestřil Petr Janda krátkým vystoupením na kytaru. Jak sám Marek Eben přiznal, vůbec by se neodvážil otravovat zpěváka Olympicu, aby zahrál. Petr Janda ovšem přišel s kytarou automaticky, a tak Marek Eben neměl na výběr. Zazněla skladba z dílny Olympicu, krásná, nostalgická Bonsoir mademoiselle Paris. Ještě před tím jsme se ovšem dozvěděli z úst Petra Jandy, že tak dlouho uháněl Marka Ebena, aby ho do svého pořadu vzal, a on ho nechal čtrnáct let čekat. Už si říkal, že snad dřív umře, než se do pořadu dostane. Nakonec se mu ovšem poštěstilo.

Jiří Janoušek, editor stojící za zrodem knihy, doslova přiklusal do Paláce Luxor o půl hodiny později, neboť si spletl datum křtu. Stihl však připít knížce se všemi kmotry i spoluautory. Kmotrů bylo na poměry komorních prostorů knihkupectví až až. Zaplnili dvě řady u stolku, načež od každého z nich zaznělo krátké, sudičkovské přání.

Osobnosti absolvují za celý svůj kariérní život mnoho rozhovorů, ale při interview Na plovárně se člověk cítí, že se s ním doopravdy mluví a nejedná se pouze o skákání do řeči a koukání na hodinky, což je, smutně, v naší době čím dál tím častější úkaz.

marek ebenEtolog Marek Špinka poznamenal, že v současně době se intenzivně zkoumá empatie u zvířat i u lidí. Knížka, která byla onen podvečer pokřtěna, rozhodně empatií oplývá a pravděpodobně právě proto osobnosti domácí i zahraniční scény neváhají a pozvání do pořadu velice rádi přijímají. Každý totiž neumí naslouchat tomu, co druhý říká a co si myslí.


prahNakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarek Eben a hosté Na plovárně
Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů

Eben, Marek

Práh, 2015

Nakladatelství Práh vydalo a pokřtilo rozhovory z Plovárny - DISKUZE

Počet reakcí: 8
  1. Miloslava napsal:

    Dobrý den,
    v úterý mi došla výhra-KRUH.Děkuji!

  2. kinki napsal:

    Dobrý den, děkuji za zaslání výhry – Zapadákov.

  3. UVita napsal:

    Hezký večer, děkuji za knihu Hazardérka, kterou mně dnes v pořádku doručili.

  4. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Hezký večer, dnes v pořádku došla vyhraná kniha KRUH, za kterou moc děkuji.

  5. cecilka napsal:

    Dobrý den. Dnes dorazila vyhraná kniha Kruh. Děkuji

  6. zurekpetr napsal:

    Dobrý den,
    vyhraná kniha Hazardérka dnes dorazila v pořádku.
    Děkuji moc.
    Petr Žurek

  7. Kryštof Selucký napsal:

    Moc pěkná reportáž, díky :).

Napsat komentář