Letošní Knihománie vypukla a má co nabídnout

knihomanie-nahled
Knihománie není pouze každodenním stavem milovníků literatury, ale také každoroční akce, která již pátým rokem sdružuje nakladatele, aby po dobu jednoho měsíce nabídla čtenářům řadu bestsellerů a autogramiád a zahájila tak předvánoční knižní sezónu.

Letošní ročník si zakládá především na faktu, že dvanáct z nových titulů je původní českou tvorbou. Tento tucet titulů zahrnuje mimo jiné novou knihu Marka Ebena, autobiografii Sáry Saudkové či pokračování Deníčku moderního fotra.

IMG_4745Skupina Euromedia samozřejmě nezapomíná ani na zahraniční literaturu, která je  zastoupena takovými kapacitami současné světové literatury, jakými jsou Haruki Murakami, Jussi Adler-Olsen či John Green. Další silnou stránkou této rozsáhlé knižní akce je její rozmanitost. V nabídce letos nalezneme nejen thrillery, ale také biografie, společenské romány pro ženy nebo antistresové omalovánky. Na své si přijdou i dětští čtenáři.

IMG_4746

Josef Pulchart

22. října se v Café Louvre sešli jak zástupci zúčastněných nakladatelství, tak samotní autoři, aby promluvili o zmíněném projektu, jeho významu a samozřejmě i o konkrétních titulech. Ale proč vlastně Knihománie vznikla? Jak uvedl Josef Pulchart, obchodní ředitel společnosti Euromedia Group, tato akce podporuje tradiční papírové knihy a tradiční kamenné knihkupce. Do knihkupectví by rád dostal na velká lákadla maximum lidí, kteří následně pochopí, že kniha patří k nim a stojí za to do knihkupectví chodit. Už popáté tedy tým ze společnosti Euromedia vybíral nejzajímavější kousky a výsledkem je dvacet dva knih, které byly zařazeny do Knihománie.

Opět se jedná o průnik všech žánrů, cenových kategorií a věkových skupin. Vybírat v záplavě knižních titulů není leckdy pro zákazníka jednoduché a tak i v tom se snažíme pomáhat. V loňském roce byl nejprodávanějším autorem Roman Vaněk. Letos je laťka velice vysoko a my jsme za to rádi.

Hlavním pilířem této kampaně jsou samotní autoři, kteří na tiskovou konferenci dorazili v hojném počtu.

sara-saudkova

Sára Saudková

Sára Saudková má v Knihománii svou autobiografickou knihu Ta zrzavá. Kniha je prý brutálně sarkastická. Při psaní se fotografka nešetřila a prý ze sebe vyždímala, co jen šlo, neboť když chce člověk psát, musí čerpat sám ze sebe, jinak je to vylhané. Samozřejmě, aby kniha měla nějaký ten spád, najdeme v knize i prvky fikce.

Trochu jsem také použila fantazii, aby ten příběh byl dramatický a nebyl jen ulepený ze vzpomínek. Lásky je tam dost.

Spisovatelka Magda Váňová zde představila svůj nejnovější titul Herečka. Ačkoliv autorka prý často neví, jak knížka dopadne a titul většinou vymýšlí téměř až v tiskárně, tentokrát měla o titulu i průběhu knihy zcela jasno. Děvče z malého města se dostane do Prahy, udělá závratnou kariéru jako herečka, přijde revoluce a dívka padá na samé dno.

Marek Eben je zastoupen svou knihou Marek Eben a hosté Na plovárně. Jak si vybírá jednotlivé hosty a kterého si  nejvíc cení?

Hosty si na Plovárnu vybíráme tak, že si vždycky někoho vybereme. Podléhá to všemožnému konsensu. Oba máme právo veta. Nemám rád konfliktní novinařinu. Pokud bych měl hosta, se kterým bych se musel hádat, tak ho nebudu zvát. Kdybych měl pocit, že bych hostovi rozhovorem neprospěl, tak ho také zvát nebudu. To je myslím problém mnoha moderátorů.

Marek Eben se Zdeňkem Pohlreichem

Marek Eben se Zdeňkem Pohlreichem

Na obrazovce se totiž, podle Marka Ebena, zcela brutálně odhalí určité vlastnosti, které by jinak nevypluly na povrch. Autor svou knížku viděl poprvé právě na tiskové konferenci a všiml si velmi chytrého marketingového tahu. Fotografie na titulní straně svým zeleným nádechem naznačuje, že autor již moc dlouho nevydrží a možná se tak jedná o jeho poslední knihu.

Autor legendárního komiksu Čtyřlístek se letos zúčastnil se svou již čtrnáctou knihou, která se jmenuje Zábavné příběhy Čtyřlístku. V novém vydání oblíbených příběhů nalezneme například povídku „Ještě že se máme“. U příležitosti šestistého vydání Čtyřlístku byl panu Jaroslavu Němečkovi zároveň udělen certifikát potvrzující, že se Čtyřlístek stává rekordně nejdéle vydávaným komiksem u nás.

U dětské literatury tímto ještě zůstaneme. Ačkoliv se Jiří Žáček nevěnuje pouze dětské literatuře a svůj čas věnuje i poezii, tentokrát přichází s knihou Povídání pro snílky z pohádkové postýlky. Místo antistresových omalovánek stačí číst pohádky, kde vše dobře dopadne, jak tvrdí sám autor. Pohádka totiž končí tím, že princ si bere princeznu. To, co se děje po pěti letech, jak princ princeznu bije, to už se naštěstí nedozvíme. Pohádky jsou ideálním způsobem jak psát o světě, neboť člověk musí v nejlepším přestat.

Ke svým sedmdesátým narozeninám si František Ringo Čech nadělil další pokračování knihy Generace Beatles. Na konci každé knihy se autor se čtenářem loučí, protože si není nikdy jistý, zda to nebude jeho poslední titul.

Dominikovi Landsmanovi jeho rodičovská dovolená tak trochu nedobrovolně nastartovala novou kariéru. Peripetie, které nastávají s příchodem potomka, velice humorně a trefně zaznamenával nejdříve prostřednictvím blogu a nyní již podruhé přenesl své myšlenky a nářky na stránky knihy Deníček moderního fotra 2.

Já bych chtěl jenom říct, že jsem docela nervózní, když tady řečním před takovými legendami a pak jsem ještě navíc zjistil, že mám ze všech nejmenší knihu, což mi na sebevědomí nepřidalo.

Roman Vaněk se Zdeňkem Pohlreichem

Roman Vaněk se Zdeňkem Pohlreichem

O odlehčený průběh celé konference se svými drobnými průpovídkami staralo duo Pohlreich&Vaněk. Zdeněk Pohlreich nechává čtenáře nahlédnout pod pokličku v kuchařce Moje domácí kuchyně. Prostřednictvím tohoto titulu odpovídá na nejčastěji kladenou otázku: „Co vy doma jíte a vaříte?“ Důležité, dle českého kuchaře, je, abychom se z toho jídla nezbláznili, neboť se z něho v poslední době stává až kult díky některým typům (významný pohled na Romana Vaňka). Právě Roman Vaněk přispěl do letošní Knihománie dvěma tituly, Jídlem s.r.o. a Pražskou kuchařkou. Sám přiznává, že se cítí opotřebovaný a většinu jeho knih za něj dopisuje jeho manželka. Nejlepším receptem celé knihy je recept Zdeňka Pohlreicha na cibulačku.

Do 22. listopadu ke každé zakoupené knize z nabídky Knihománie knihkupec zapojený do projektu zdarma přidá knihu 300 švédských křížovek + 50 osmisměrek. Vedle toho jsou u většiny zúčastněných knihkupců připraveny slevové kupony. Data chystaných autogramiád a podrobnější informace o průběhu celé literární akce získáte na stránkách Knihománie. Neváhejte a využijte vrcholu letošní knižní sezóny a zakupte si jeden z bestsellerů za výhodných, manických podmínek.

 


euromedia-logoEuromedia Group patří mezi největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar, Universum a YOLI. Pod názvem Knižní klub provozuje EMG čtenářský klub, který má přibližně 200 000 členů. EMG je vlastníkem knižního velkoobchodu, internetového knihkupectví bux.cz a obchodu s elektronickými knihami ebux.cz. Od 1. března 1999 je generálním ředitelem společnosti Ing. Andreas Kaulfuss, MBA. Majitelem EMG je společnost Arraviet, s.r.o.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarek Eben a hosté Na plovárně
Oblíbený moderátor zpovídá 23 osobností z řad umělců, vědců, sportovců, ochránců přírody, historiků a válečných veteránů

Eben, Marek

Práh, 2015

zobrazit info o knizeTa zrzavá
Láska, nenávist a to mezi tím

Saudková, Sára

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeGenerace Beatles 2
aneb Cestou do krematoria

Čech, František Ringo

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeJídlo s.r.o.

Vaněk, Roman

Prakul production s.r.o., 2015

zobrazit info o knizeMoje domácí kuchyně

Pohlreich, Zdeněk

Sevruga s.r.o., 2015

zobrazit info o knizeDeníček moderního fotra 2
aneb Pánbůh mi to oplatil na dětech

Landsman, Dominik

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeHerečka

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeZ pohádkové postýlky

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeZábavné příběhy Čtyřlístku

Němeček, Jaroslav – Štíplová, Ljuba

Nakladatel, 2015

Napsat komentář