Kam se (nejen) věci ztrácejí (a co tam dělají)?

Ahernova_CestaZeZtracena
„Zase je to někde v čudu,“ je povzdech pronesený s různou mírou zoufalství, jenž je nám všem pravděpodobně důvěrně známý. Kde ale takový „čud“ je a jak to tam vypadá, to je otázka, na niž může pomoci odpovědět právě Cesta ze ztracena.

Druhý prázdninový měsíc 2015 byl u nakladatelství Motto, jež je součástí skupiny Albatros Media, mimo jiné i ve znamení premiéry vydání knihy Cecelie Ahernové Cesta ze ztracena (A Place Called Here, 2006). Za překladem stojí dvojice Ludmila a Tomáš Havlíkovi. O první vydání se jedná v případě nakladatelství Motto, v češtině jsme se s uvedeným titulem v překladu Ludmily Havlíkové mohli setkat již v roce 2008 v rámci produkce nakladatelství BB/art.

Cecelia Ahern je irská autorka narozená v roce 1981 v Dublinu. Svou zatím hvězdnou spisovatelskou dráhu nastartovala ve svých jednadvaceti letech napsáním a o tři roky později i vydáním svého prvního románu P. S.: Miluji tě (PS: I Love You, 2004, česky 2005, 2011 a 2013 BB/art) – smutně veselé romance, při jejíž četbě nezůstane jedno oko suché. Tato prvotina se stala i námětem pro filmovou verzi uvedenou v roce 2007. Následovalo dalších deset knih a nespočet povídek, z nichž kupříkladu hned druhá v pořadí Kde končí duha (Where The Rainbow Ends, 2004, česky 2006) byla také nedávno zfilmována.

Cesta ze ztracena je čtvrtým titulem Cecelie Ahernové a už počet vydání v České republice dává tušit, že jde o neobyčejně úspěšnou práci. Kniha je mimořádná ve všech ohledech. Tématem, formou, hlubokými úvahami, s nimiž se denně setkáváme a na něž často neznáme odpovědi, ale hlavně svou lidskou tváří uchopí Cesta ze ztracena nejedno čtenářské nejprve oko a hned po té i srdce. Příběh stojí na vyprávění hlavní hrdinky Sandy Shortt, již navzdory příjmení příroda obdařila mimořádným vzrůstem. Sandyin životní příběh formuje den, kdy v jejích deseti letech zmizela beze stopy Jenny-May, dívka ze sousedství. Kniha je napsána tak, že většinu příběhu vypráví Sandy osobně, ale některé pasáže jsou napsány i jako pohled zvenčí, pohled, který nejčastěji sleduje pátrání Jacka Ruttlea, jenž se měl stát čerstvým klientem Sandyiny soukromé detektivní kanceláře. Sandy totiž svoji dětskou posedlost v hledání všeho ztraceného přetavila z prvotní práce pro polici až do založení vlastní agentury specializující se na hledání pohřešovaných osob. A Jack Ruttle pátrá již rok po svém zmizelém bratru Donalovi. Jejich cesty se tedy v jednom bodě a čase překříží, ale pak dojde k tomu, co nikdo z nich nečekal. Sandy totiž sama zmizí. Cecelia Ahernová kromě střídání vyprávění v první (v případě Sandy) a ve třetí osobě (v případě Jacka a ostatních) využívá i osvědčený model retrospektivy. Většinou tak, že od tohoto retrospektivního pohledu dojde v rámci jedné kapitoly k logické vazbě na děj odehrávající se v současnosti.

Příběh Cesty ze ztracena je jednou z možných odpovědí na otázku, kam mizí věci (a lidé), jež tu v jednu chvíli byly a vzápětí už nejsou, aniž by existoval jakýkoli rozumný důvod pro jejich zmizení (ano, typickým případem je vždy jedna ponožka z páru). Je jakousi formou odpovědi na známou Teorii čudu. Na rozdíl od odlehčených výkladů předávaných mezi lidmi po celé generace, pohled Cecelie Ahrenové sice nenabízí odpověď na otázku „jak“, ale o to podrobněji se zaobírá okolnostmi situace „když už“. Autorka dokáže svým přístupem vzbudit ve čtenářích širokou škálu emocí, od pocitů zvědavosti, přes pobavení až k hlubokému smutku a jasně křičícímu zoufalství a beznaději na jedné straně, jimž v opositu stojí typicky lidská schopnost poradit si s každou situací. K navození takového spektra dojmů využívá osvědčených metod rodičovského zoufalství ze ztráty dítěte, stejně jako do extrémů dotažených zkoušek partnerských vztahů.

Cecelia Ahernová je mezi čtenáři po právu známou stálicí, a i když v tomto případě nejde o žhavou novinku, sáhnout po novém vydání její devět let staré knihy byl bezpochyby ze strany nakladatele správný tah. Je pravděpodobné, že stejně jako všechna předchozí, i toto vydání bude co nevidět zcela rozebráno.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta ze ztracena

Ahernová, Cecelia

Motto, 2015

Napsat komentář