Romány pro milovníky historie

knihy
Máte rádi příběhy zasazené v rámech dávných časů? Pokud ano, pak si dnes jistě vyberete takový, který vám udělá radost. Na časové ose se budeme posouvat od patnáctého století do století devatenáctého.

Těm, kdo čtou předně historické romány, asi ani nemusíme představovat autorku první knihy z naší nabídky. Ludmila Vaňková je v české próze již velkým pojmem. Tentokrát se dozvíte více o rodu, který měl ve znaku Stříbrného jednorožce.

Historický román z konce 15. století o stavbě chrámu sv. Barbory a stříbrné horečce v Kutné Hoře. Jednorožce měl ve znaku Michal z Vrchovišť a jako královský hofmistr věnoval značnou část rodinného jmění na stavbu chrámu. Spřátelil se s kamenickým mistrem a stavitelem Prašné brány Matějem Rejskem, kterému svěřil dostavbu Svaté Barbory a dokonce se dopustil zpronevěry obecního stříbra, aby spatřil chrám v konečné podobě.

Stříbrný jednorožec

Autorka: Ludmila Vaňková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7244-380-2
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Stříbrný jednorožec vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

————————————————

I autorkou další knihy je Češka – Anna Šochová. Její tajemný příběh postavený na věštbě se odehrává v pobělohorském období.

V čtenářsky přitažlivém, silném příběhu, zasazeném na odlehlé Ašsko pobělohorské doby, tedy do konce 17. století, sledujeme osm let v životě šlechtičny Anny Dorothey Zedwitzové, vzorné manželky, matky a hospodyně na Mikulášském vrchu. Zvrat v jejím životě nastává, když se na projížďce v lese zaplete se starou cikánkou, která ví něco, co Anna nikomu neprozradila, a nyní věští, že se její osud rozdvojuje: buď bude bohatá, spokojená a uvidí své děti vyrůstat, nebo ji čeká brzká smrt… Linie zahrnující tajemnou věštbu se odvíjí na pozadí významných událostí v českém i evropském kontextu. Život střední šlechty, píle a sebeobětování pro rozvoj svěřeného panství jsou v mnohém příkladné i pro současnost. Nedat se ubít osudem, ale dokázat se za jakýchkoli okolností opět zvednout, takové je poselství napínavého vyprávění o osudu hlavní hrdinky.

 

Karmínový kámen

Autorka: Anna Šochová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-242-4783-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Karmínový kámen vydalo nakladatelství Knižní klub.

Urozená paní Anna Dorothea z Zedwitzů seděla u okna a probírala se svými šperky. Neměla jich příliš mnoho, alespoň podle toho ne, jak důležité nyní cítila svůj stav. Což ovšem neznamená, že by byla nějakou ubohou hraběnkou z Nemanic, tak chudá opravdu není.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy.

————————————————

Ani autorka další knihy není žádnou začátečnicí. Jméno Barbary Woodové je známé po celém světě. Tentokrát vás v napínavém příběhu plném intrik zavede na Havajské ostrovy, kde svůj souboj o duše domorodců svede misionářka s domorodou čarodějnicí.

Emily se neváhá provdat, jen aby mohla odplout na Havajské ostrovy a stát se misionářkou. Tamější příroda, lidé a odlišný způsob života ji fascinují i děsí. Vinou misionářů Havajané přestávají věřit ve své bohy a jejich tradice upadají v zapomnění. Velekněžka Pua pro spásu svého lidu udělá vše – a v Emily vidí strůjkyni zla, která zaslouží trest.

Bílá žena

Autorka: Barbara Woodová
Přeložila:  Jana Vlčková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7466-683-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bílá žena vydalo nakladatelství Alpress.


Mlčky mu nalila polévku a požádala ho, aby se posadil. Podala mu misku a pak se pustila do krájení chleba.
Věděla, že by neměla před manželem nic skrývat, ale z určitých důvodů se  domnívala, že na to má právo. Spolu s drakem před ním schovala i králíka z růžového jadeitu. Vyndávala ho, jen když Isaac nebyl doma. To ho pak držela v dlani, hladila a těšila se s ním. Skoro jí připadalo, jako by vedla ještě  jeden život, a svým způsobem tomu tak bylo. Manžel trávil spoustu času
mimo domov a ona si připadala jako vdova. A když se konečně vrátil, mluvil jenom o domorodcích, a Emily se vůbec necítila jako jeho žena.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy.

————————————————

Dnešní jediný mužský a zároveň již nežijící autor John Fowles je také známým pojmem ve světě literatury. V knize Francouzova milenka řeší otázku nepřípustné lásky ve viktoriánské Anglii.

Věhlasnému britskému spisovateli Johnu Fowlesovi se podařilo ve svém nejslavnějším románu (zfilmovaném v neméně slavném zpracování s Meryl Streepovou a Jeremym Ironsem) spojit v jedné novele moderní narativní přístup s milostným dobrodružstvím a vše jemně zastřít literárním půvabem – výsledkem je psychologický román o nepřípustné lásce dvou společensky nerovných milenců, vroucích vášních, potlačované sexualitě a pokrytectví viktoriánské Anglie. Hlavní hrdinka, tajemná, svůdná a poněkud umíněná žena Sarah Woodruffová se zoufale snaží vymanit z dobových pout sociálních a citových předsudků – tím se však stává objektem zájmu bohatého Charlese Smithsona. Charlesovi však nová známost přináší trýznivý vnitřní konflikt a volbu mezi dvěma ženami…

Francouzova milenka

Autor: John Fowles
Přeložila:  Hana Žantovská

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7473-173-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Francouzova milenka vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Východní vítr je v Lymeské zátoce nejnepříjemnější – Lymeská zátoka je totiž největší zářez na spodní protažené jihozápadní noze Anglie – a náhodný zvědavce by snadno mohl vyvodit několik velmi pravděpodobných závěrů z pohledu na pár chystající se vkročit jednoho zvláště větrného a chladného rána ke konci března roku 1867 na molo v I.yme Regis, malém, ale starobylém městečku, jež dalo zátoce jméno.

Pokračujte ve čtení ukázky z knihy.

————————————————

Autorkou knihy o Alžbětě Bavorské, zvané Sisi, je velmi erudovaná autorka. Michaela Lindingerová totiž pracuje jako kurátorka vídeňských muzeí. Kdo jiný by tedy měl vyprávět o temných stránkách této krásné panovnice?

Tato kniha představuje „jinou“ Alžbětu, dítě své doby, kultovní postavu dekadence.
Ve čtyřiceti letech císařovna Alžběta zmizela z veřejného života.
Psala básně, odjížděla na dlouhé cesty, sbírala antické předměty, osvojovala si vědomosti o uměleckých směrech a způsobech myšlení fin de siecle, inscenovala sama sebe jako královnu víl Titanii ve vile Hermes – a žila touhou po smrti.

 

Mé srdce je z kamene

Autorka: Michaela Lindingerová
Přeložila: Blanka Pscheidtová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-249-2681-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Mé srdce je z kamene vydalo nakladatelství Ikar.

„Peristyl je němým svědkem císařovniných osamělých procházek. Tady ji nikdo neruší, sem se nikdo neodváží bez pozvání,“ vzpomíná Irma Sztárayová, jedna z posledních průvodkyň na cestách, kterou Alžběta ve své družině ještě snesla.

Pokračujte ve čtení ukázky z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarmínový kámen

Šochová, Anna

Knižní klub, 2015

zobrazit info o knizeMé srdce je z kamene

Lindingerová, Michaela

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeFrancouzova milenka

Fowles, John

Kniha Zlín, 2015

zobrazit info o knizeBílá žena

Woodová, Barbara

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeStříbrný jednorožec

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2015

Napsat komentář