Různé pohledy na krystalky jednoho života

kvazikrystaly
Na začátku románu je Xana je mladá dívka na letních prázdninách, na konci již dáma důchodového věku. Životní příběh jedné ženy sledovaný z různých pohledů přináší Eva Menasse ve svém novém románu.

Na začátku knihy je Xaně Molinové čtrnáct let a spolu se svou nejlepší kamarádkou prožívá dramatické léto. Na konci je babičkou, která se pokouší naposled vzít život do svých rukou. To, co se odehrálo mezitím, sledujeme z různých úhlů pohledu. Očima jejího záhadného nájemce skrývajícího dávné tajemství i postaršího muže přeživšího občanskou válku, který se do Xany zamiluje. Poznáváme její kamarádku z mládí, která však Xanu po letech najednou nemůže vystát.

Eva Menasse dokáže ženy vidět takové, jaké jsou, se všemi jejich lidskými slabostmi i tím, co na nich prostě musíte milovat. Beze strachu a nadbytečné nostalgie popisuje exkurzi do Osvětimi, pracovní den lékařky na reprodukční klinice i zkoušky odvahy, kterými si prochází Xanina nevlastní dospívající dcera.

Jde o energickou, poetickou, vtipnou a současně zneklidňující knihu, jejíž název si autorka vypůjčila z oboru přírodních věd. Vždyť teprve nedávno se přišlo na to, že existují nejen krystaly s jasnou symetrickou strukturou, ale i ty, které mají strukturu zdeformovanou a zdánlivě nepravidelnou. A takové jsou i lidské osudy. Naše životní cesty jsou spletité a nevypočitatelné a v jejich celistvosti je často můžeme nahlédnout jen z velké dálky.

 

Ukázka z knihy

Letní prázdniny. Již několik týdnů nevytáhla Judith paty z pozemku svých rodičů se zdivočelou zahradou a obrovským polorozpadlým domem, kterému její mladší sestra se směsicí drzosti a nevinnosti říkala naše vila. Juditina matka snila jako dívka o zámečku a Juditin otec – jenž se ve zlém rozešel se svými rodiči, protože se opovážili nepřijmout jeho mladou ženu, přestože sami byli nacisti – do ní byl natolik bezhlavě zamilován, že si za vypůjčené peníze koupil tuhle zříceninu. Ryze teoreticky byla secesní. Jenže od té doby, a to už bylo více než čtrnáct let, mu celá tahle rekonstrukce záludně plíživými kroky přerůstala přes hlavu, jako by dům přesně věděl, že to otec nikdy nevzdá, a odsoudil ho do role doživotního stavitele samouka.

Pokračujte ve čtení ukázky zde!

 

Kvazikrystaly

Autorka: Eva Menasse
Přeložila: Helena Smolaková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 138 × 206 mm
ISBN: 978-80-7491-171-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kvazikrystaly vydalo nakladatelství Host.

Řekli o knize

„Vtipně, chytře a s vypravěčskou razancí popisuje Eva Menasse střípky z Xanina života, které by sotva kdo jiný dokázal zachytit. […] Tak vzniká kaleidoskop třinácti podivuhodných epizod, které nás neustále staví před otázku, co o sobě vlastně víme.“ 

Emotion

O autorce

eva_menasseEva Menasse (nar. 1970) pochází z Vídně, kde svou profesní dráhu začínala jako novinářka a redaktorka. Od roku 2003 žije v Berlíně a pracuje jako publicistka a spisovatelka na volné noze. Její kniha Vienna (2005; česky Archa 2010) získala cenu Corine za nejlepší debutový román a anglický překlad se dostal do užší nominace na Independent Foreign Fiction Prize. Také její sbírka povídek Lässliche Todsünden (Odpustitelné smrtelné hříchy, 2009) je velice ceněna kritikou i čtenáři. Za román Kvazikrystaly (2013) získala Literární cenu Gerty Spiesové a Cenu Heinricha Bölla.

(Zdroj informací a fotografií: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvazikrystaly

Menasse, Eva

Host, 2015

Napsat komentář