Biografie slavného návrháře

dior
Christian Dior byl jedním z nejvlivnějších francouzských i světových módních návrhářů. Chcete-li nahlédnout do jeho života, nenechte si ujít právě vycházející knihu. 

Jméno Dior, které se stalo synonymem umění nazývaného haute couture, je dnes známé po celém světě. Ale celosvětový úspěch značky, který se datuje od onoho únorového dne roku 1947, kdy se v Paříži zrodila módní revoluce, nazvaná New Look, dopadl na muže, který byl v nejlepším případě zcela neznámý. Byl přitom hlavním strůjcem této módní revoluce. Tento muž, jeden z velikých tvůrců moderny, vizionářský podnikatel, velký milovník malířství, architektury, fotografie, ale také květin, přítel největších umělců své doby, se totiž velmi nerad ukazoval na veřejnosti.

A právě Christiana Diora, složitou osobnost plnou paradoxů, se snaží autorka prozkoumat. Od dětství tráveného ve vile na útesu na bretaňském pobřeží v Granville až po slávu na avenue Montaigne. Pomocí celé řady pohledů na všechny etapy jeho životní a profesní dráhy, které vytvářejí pravdivý obraz velikosti této skutečné „národní památky“. Módního krejčího, jenž za necelé desetiletí před svou předčasnou smrtí v roce 1957 ve věku dvaapadesáti let učinil módu uměním.

 

Ukázka z knihy

Dior pod maskami

Silná cudnost rodiny Diorů je ve 20. století, době exhibice, vnímána jako cosi, co jde proti proudu. Není to prostá konvence nebo obyčejné čistě obranné chování, ale je to otázka přežití. I u módního návrháře Diora bude vycházet z filozofie, z velmi logické osobní praxe. Na snímcích, na nichž se objeví, tak ukáže oblek a zároveň si zvolí masku. Ať si každý hádá, co se skrývá za ní. Vždy dvojí Dior. Ten Dior pod maskami vede k Christianovu ambicióznímu plánu přes svět módy a dále přes systémy zobrazení. Dior totiž, a to nás nepřekvapuje, bude používat svého velmi citlivého chápání světa obrazů, což je pojetí, jehož modernost je překvapivá. Propaguje dvě cesty: jednu, která respektuje tradice, a druhou, která na ně naráží a naprosto se jim vyhýbá. Rub a líc. Jeden obličej, pak ten druhý, který je ale skrytý za maskou, a tudíž se stává někým jiným. Napětí mezi oběma póly vyvolává okouzlení a někdy umění.

Dior se rád popisuje jako reakcionář dožadující se tím dějinného názoru, a zvláště názoru na dějiny umění, obcházejícího pozoruhodné „kousky“ některých avantgardistů, k nimž odmítá patřit: „Bojoval jsem proti všemu, co mi připadalo, že nezvítězilo po dobré úvaze,“ napsal. Dior, ani kubista, ani surrealista, ani bořič předchozích módních kánonů, přijal jako své jediné poslání obnovu tradic francouzské haute couture. „Model musí vytrvat i překvapit zároveň; jako oděv respektuje zákony, jako toaleta si troufá na nestydatosti. Umožňuje odvahu v tradici.“ Za tím účelem vymyslel stylem New Look nový pohled na secesi, ale s dodáním smělých tvarů.

Celou ukázku si můžete přečíst zde.

 

Dior

Autorka: Isabelle Rabineau
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 160 x 241 mm
ISBN: 978-80-7243-746-7
Doporučená cena: 399 Kč

Kniha Dior vyšla v nakladatelství Brána.

 



Nakladatelství Brána vydává knihy v edicích: životy slavných, historie, beletrie, literaturu faktu, thrillery, detektivky a romány. K dispozici je e-shop s nabídkou titulů všech žánrů – novinek i starších titulů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDior

Rabineau, Isabelle

Brána, 2014

Napsat komentář