Ona – velké životní příběhy žen

woman-reading-at-home-1207951-m
V dnešních knižních tipech poodhalíme závoj tajemství několika slavných a zajímavých žen. Chcete se dozvědět více o životních osudech Coco Chanel, Mata Hari a dalších? Pokud ano, neváhejte a čtěte dál!

Jako první vám představíme knihu Případ Pavlína. Autorkou životopisu modelky a herečky Pavlíny Pořízkové je Martina Formanová, která má na kontě už několik biografických próz i televizních scénářů. Kniha vypráví o Pavlínině životě a zejména o jejím odloučení od rodičů po počátku sovětské okupace. Knihu vydalo nakladatelství Prostor. Přečtěte si ukázku.

Případ Pavlína

Autorka: Martina Formanová

Nakladatelství: Prostor
Vazba: vázaná
Počet stran: 212
Přečtěte si více o knize Případ Pavlína.

Informace o dramatickém dětství a začátcích modelky a herečky Pavlíny Pořízkové můžeme nalézt v různých mediálních zdrojích zhruba od doby, kdy budoucí světové hvězdě bylo šest let. Dnes poprvé její příběh vychází v románovém zpracování. Jde o působivé vyprávění o mladých, nezralých rodičích Anně a Jiřím, jejich zbrklém útěku z Československa, erotikou nabitém vztahu, odvaze i selhání. Martina Formanová líčí na pozadí tehdy probíhající studené války rodinné drama v celé jeho šíři a nejniternější podobě.

20. září 1971 Z Lundu do Jönköpingu je to autem zhruba tři sta kilometrů. Manželé se proto rozhodnou přespat poblíž letiště. Hotel si vybrali podle ceny, pohodlí odpovídá. Uhm, vlastně neodpovídá. Za pohodlí by měl hotel doplácet. Převalují se na strohém lůžku, pomilují se z pouhé naděje, že je to unaví ke spánku. Ne. Stále nespí. „Poslechni. Pokud by vás chytli, základní pravidlo je neříkat vůbec nic jinýho, než na co se tě ptají.“ Je po druhé hodině ranní. Čtvrt na tři. Možná už půl třetí.

————————————————

Nakladatelství Eroika vám přináší knihu Coco Chanel s podtitulem Pohled zblízka. Životopis jedné z největších módních ikon minulého století jistě zaujme nejen všechny ženy, které zajímá móda. Příběh o tom, jak se z dívky pocházející z nuzných poměrů stala žena s neskutečným vlivem, napsala Lisa Chaneyová.

Coco Chanel

Autorka: Lisa Chaneyová

Nakladatelství: Eroika
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 464
Přečtěte si více o knize Coco Chanel.

Gabrielle Chanelová alias Coco Chanel se vyšvihla z chudých poměrů, dosáhla jedinečného společenského vzestupu, způsobila revoluci v dámském odívání a stala se nejvlivnější módní návrhářkou 20. století. Legendárními se staly její četné milostné vztahy, jejichž dramatické a tragické podrobnosti často dřívějším životopiscům unikaly: vtipná a uhrančivá Coco byla múzou, patronkou či milenkou Picassa, Dalího, Stravinského a dalších pozoruhodných osobností včetně ruského velkoknížete Dmitrije Pavloviče či vévody z Westminsteru, nejbohatšího člověka v Anglii té doby.

————————————————

Dalším titulem našich dnešních knižních tipů je kniha Každý den jsem měla premiéru. Jde o biografii Jarmily Šusterové-Hořčičkové – naší první televizní hlasatelky. Ta na knize spolupracovala s Danielem Růžičkou. Kniha se zabývá její kariérou i jejím osobním životem. Vydalo ji nakladatelství Jas.

Každý den jsem měla premiéru

Autoři: Daniel Růžička, Jarmila Šusterová-Hořčičková

Nakladatelství: Jas
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 160
Přečtěte si více o knize Každý den jsem měla premiéru.

Sedíme proti sobě a já poslouchám její vyprávění. Život jí nadělil již osm křížků, ale v její tváři byste je hledali marně. Má pečlivě upravený účes a pohodlné domácí oblečení. Sice si občas postěžuje na své zdraví, které se v tomto věku ozývá častěji, ale perfektně si pamatuje doby, kdy se televize v naší zemi rodila z technického experimentu do masového sdělovacího prostředku, ovlivňujícího nejen životy televizních diváků, ale i dění ve společnosti. Občas váží slova, vzápětí odvypráví historku, jako by se stala včera, s úsměvem a nadhledem, který si dnes může dovolit. Do historie naší země se zapsala jako první televizní programová hlasatelka.

Vraťme se ale do roku 1954. Jarmila dostala šanci, kterou nepromarnila a později proměnila v úspěch. Když musela Štěpánka Haničincová v létě odejít na mateřskou dovolenou, přemýšleli v redakci, kdo by ji mohl před kamerou nahradit. „Tenkrát neexistovalo, aby těhotná hlasatelka byla na obrazovce až do poslední chvíle, jako tomu bývá dnes. A tak, když bylo na Štěpánce vidět bříško, začali hledat někoho místo ní. Přišli i za mnou, jestli bych nezkusila »jít na obraz«, když mám jako »Dismanče« zkušenosti z divadla i filmu. Zkusila jsem to a nikdo proti tomu nic neměl. Měla jsem na klíně medvídka Emánka a vyprávěla dětem pohádky. Zkoušeli i mladičkou Pavlínu Filipovskou. Byla výborná. Dokonce i Jarmila Turnovská vysílala. Takhle jsme se za Štěpánku na obrazovce několik měsíců střídaly.

————————————————

Na konec se seznamte s knihou nazvanou prostě Mata Hari. Jméno, které stalo synonymem pro špionku a zároveň osudovou femme fatale. Její životní příběh byl tak neuvěřitelný, že se zdá být spíš smyšlený! V knize se dozvíte o jejích kořenech, dětství i tragickém konci. Autorkou je Anne Braganceová a vydalo ji nakladatelství Metafora. Nahlédněte do ukázky.

Mata Hari

Autorka: Anne Braganceová

Nakladatelství: Metafora
Vazba: vázaná
Počet stran: 272
Přečtěte si více o knize Mata Hari.

„Rychle mě obejměte, polibte a nechte mě. Stoupněte si po mé pravici. Budu se na vás dívat. Sbohem.“ To jsou poslední slova, která Mata Hari pronesla, když 15. října 1917 stanula před popravčí četou. Co tomu ale předcházelo? Kde začala a kudy vedla její spletitá, neuvěřitelná cesta? Jak se z chudého nizozemského děvčátka s obyčejným jménem Margaretha Zelleová stala mysteriózní tanečnice Mata Hari, milenka mnoha významných mužů, špionka a nakonec odsouzenkyně na smrt?

Co mám dělat? Zvažovala, že se stane chůvou nebo guvernantkou. Pozice služebné však pro nic byla příliš ponižující. Absolutní potupa, znamení úpadku, a k tomu se nedokázala přinutit. Bez prostředků a známostí si našla podnájem v rotterdamské čtvrti nevalné pověsti. Pokojík byl nasáklý vlhkem a hemžilo se to v něm obtížným hmyzem. Zařízení vypadalo podle toho…


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Máte rádi biografie? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé dalších můžete
vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípad Pavlína
Dramatický příběh světoznámé české modelky a jejích rodičů – rodiny rozdělené sovětskou okupací

Formanová, Martina

Prostor, 2014

zobrazit info o knizeCoco Chanel

Chaneyová, Lisa

Eroika, 2014

zobrazit info o knizeKaždý den jsem měla premiéru
Příběh první televizní hlasatelky

Růžička, Daniel - Šusterová-Horčičková, Jarmila

JaS, 2014

zobrazit info o knizeMata Hari

Braganceová, Anne

Metafora, 2014

Napsat komentář