Kulturní ohlédnutí v knihách

filmova-kultura-severniho-trojuhelniku-perex
V dnešních knižních tipech se vydáme za kulturou minulého století. Zajímá vás, kde se scházeli básníci a prozaici ve dvacátých letech, nebo jak byly filmy uváděny do kin a jakou roli sehrávali jejich zaměstnanci? Čtěte!

Literární průvodce s názvem Praha avantgardní vás zavede do metropole v letech 1918 až 1938. Kateřina a Karel Piorečtí, kteří jsou výzkumnými pracovníky Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., se ve své nové publikaci zabývají místy, kde příslušníci meziválečné avantgardy bydleli, pracovali, vydávali své knihy nebo vysedávali u kávy. Knihu vydalo nakladatelství Academia.

Praha avantgardní

Literární průvodce provádí čtenáře českou metropolí dvacátých a třicátých let, kdy Prahou zněl jazz a noc prosvěcovaly neony. Zavádí je do míst, kde byl založen Devětsil, do kaváren a barů, kde se scházeli básníci a prozaici s teoretiky, výtvarníky i architekty. Před čtenáři se otevírají dveře redakcí časopisů a nakladatelství, výstavní sály i ateliéry umělců. Nahlédnou do již zaniklých divadelních sálů, v nichž hrálo Osvobozené divadlo. S nočními chodci mohou přecházet po mostech přes Vltavu a se svítáním se těšit zelení parků uprostřed městské šedi. Neminou ani město choromyslných, pankráckou věznici či říční lázně na Zbraslavi. 

Autoři: Kateřina Piorecká, Karel Piorecký

Počet stran: 568
Formát: 130×200
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Praha avantgardní

———————————————————–

Kniha Pavla Skoupala s názvem Filmová kultura severního trojúhelníku vás zavede do let 1945 až 1970. Srovnává filmovou produkci ve třech zemích, které tvořily z perspektivy Sovětského svazu takzvaný severní trojúhelník – české země, NDR a Polsko. Knihu vydalo nakladatelství Host v edici Filmová knihovna.

Filmová kultura severního trojúhelníku

Zdůraznění tohoto „trojúhelníku“ je pro tuto knihu příznačné – jedním z ústředních témat je totiž vztah národní kinematografie k sovětskému vzoru, respektive transnacionální dimenze filmové kultury východního bloku. Komparativní perspektiva knihy ovšem překračuje horizont konceptu sovětizace coby zjednodušujícího pohledu, který implikuje jednosměrný vliv, a nabízí plastičtější obraz specifických a autonomních rysů filmové kultury jednotlivých zemí. Přinejmenším stejně důležitou roli jako základní obrysy kulturní politiky hrají v knize i její předpokládaní realizátoři a příjemci, od filmových studií přes režiséry a producenty až po místní stranické funkcionáře, vedoucí kin a diváky.

Filmová kultura socialistických zemí – „severní trojúhelník“ ve srovnávací perspektivě

Tato kniha je rozdělena do tří částí, které se věnují třem různým rovinám filmové kultury. První kapitola se zabývá specifickým modelem filmové produkce a sleduje, jakou funkci plnily koprodukce v komplexu filmového průmyslu tří socialistických zemí: Československa, Německé demokratické republiky (NDR) a Polska. Spolupráce na koprodukčních projektech přinášela řadu specifických nároků, díky nimž můžeme zřetelněji rozpoznat podrobnosti a rozdíl mezi sledovanými státy ať už na úrovni politických a ekonomických zájmů, organizace filmového průmyslu nebo jejich pozice v rámci sovětského mocenského bloku.

 

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Pavel Skoupal

Počet stan: 308
Formát: 164 × 230
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Filmová kultura severního trojúhelníku


Dáváte přednost literatuře, nebo filmu? Dejte nám vědět v komentářích!

Nejen tyto, ale i další knihy můžete získat v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePraha avantgardní
Literární průvodce metropolí v letech 1918-1938

Piorecká, Kateřina - Piorecký, Karel

Academia, 2014

zobrazit info o knizeFilmová kultura severního trojúhelníku
Filmy, kina a diváci českých zemí, NDR a Polska 1945-1970

Skopal, Pavel

Host, 2014

Napsat komentář