Současná světová tvorba

světová literatura
Nebaví vás číst klasickou beletrii? Zavítejte s námi do současné světové tvorby! Nebudou chybět knihy na aktuální témata či dobrý historický román!

Nakladatelství Mladá fronta přichází s novou knihou oblíbeného autora Philipa Rotha. Kniha Hodina anatomie je třetí částí tetralogie líčící přerod hlavního hrdiny v úspěšného spisovatele.

Hodina anatomie

Hlavní postava románu a autorovo alter ego, spisovatel Nathan Zuckerman, je ve čtyřiceti letech zaskočen záhadnou bolestí, která se šíří od šíje a ramen do páteře, ochromuje mu tělo a deformuje duši tak, že už není schopen napsat ani řádku. Zuckerman, pro něhož psaní bylo jediným smyslem života, střídá jednoho lékaře za druhým, problémy se však zhoršují a jeho trauma se stupňuje. Pomalu se začíná přiklánět k názoru, že si ho přivodil sám vlastními knihami. Zaskočen hroutícím se životem se rozhodne, že unikne ke studiu medicíny, mezitím ale se jeho závislost na sedativech rozšiřuje o vodku a marihuanu…

Autor: Philip Roth

Překlad: Pavel Dominik
Počet stran: 256
Formát: 130 x 200
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Hodina anatomie

—————————————————-

Nakladatelství Práh na český knižní trh přináší příběh z Casablancy, kde 16. května 2003 způsobilo čtrnáct sebevražedných atentátníků sérii výbuchů. Kniha Boží koně ze Sidi Miumen autora Mahi Binebineho se zaměřuje na životy čtyř kamarádů právě z chudinského předměstí, odkud pocházeli samotní atentátníci.

Boží koně ze Sidi Miumen

Druhý román Mahi Binebineho vypráví o čtyřech kamarádech z dětství, kteří vyrostli v Sidi Moumen. Sleduje, jak ve všudypřítomné chudobě a násilí učiní životní rozhodnutí vedoucí k roli islamistických mučedníků. Boží koně, vyprávěné prespektivou jednoho ze zemřelých útočníků, vykreslují nevinnost dětství a přátelství, ale i potíže, kterým chlapci musí čelit s pramalou šancí na lepší život. Binebine zkoumá problematiku fundamentalismu a terorismu se soucitem a vyvolává ve čtenáři empatii k těm chlapcům, kteří věří, že nemají jinou možnost než vydat se nabízenou cestou.

Autor: Mahi Binebine

Překlad: Jana Petrová
Počet stran: 152
Formát: 135 × 205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Boží koně ze Sidi Miumen

—————————————————-

Nakladatelství Kniha Zlín vás určitě potěší skvělým historickým románem s názvem Evangelium podle Jidáše autora Simona Mawera. Příběh čtenáře zavede do období druhé světové války a do Jeruzaléma v roce 2000.

Evangelium podle Jidáše

Mezi starověkými papyry od Mrtvého moře je nalezen pozoruhodný svitek. Pochází zprvního století našeho letopočtu a vše nasvědčuje tomu, že obsahuje pravdivé vylíčení Ježíšova života, jak ho zachytil Jehuda iš Karijot – Jidáš Iškatriotský. Pokud by se prokázala pravost svitku, stal by se z něj jeden z nejvýbušnějších psaných dokumentův historii lidstva, který by zásadním způsobem otřásl základními tisíciletými dogmaty katolické církve. Úkolem svitek prozkoumat – potvrdit či vyvrátit jeho pravost – je pověřen katolický duchovní páter Leo Newman, světově uznávaný odborník na Koiné, dialekt starořečtiny, který se používal v oblasti východního Středomoří na přelomu letopočtu, a zároveň muž, který je v novinách označován za „odpadlického kněze“. Leo je stále více pohlcován odkrýváním tajemství Jidášova svědectví, ale zároveň na něj doléhají i temné zákruty jeho vlastního života. Zakázaná, avšak neodolatelnáa zničující láska k vdané ženě. Příběh vášnivého a vrcholně tragického milostnéhovzplanutí jeho matky ve válkou rozvráceném Římě. Jeho vlastní prožitky lásky a zrady ohrožují pevnost a základy jeho víry stejně pronikavě, jako Jidášovo evangelium. 

Autor: Simon Mawer

Překlad: Filip Hanzlík
Počet stran: 352
Formát: 136 × 206
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Evangelium podle Jidáše

Prolistujte si také ukázku z knihy!

—————————————————-

Posledním dnešním tipem je kniha s židovskou tématikou s názvem Vypravěčka, kterou vydalo nakladatelství Ikar. Emotivní příběh hlavní hrdinky Sage, která se snaží vyrovnat se smrtí matky, napsala Jodi Picoultová.

Vypravěčka

Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi? 

Ustoupím o krok dozadu. „Možná byste měl jít.“
„Prosím,“ nevzdává se Josef. „Je to stejné, jak jste o tom mluvila při šachu. Uvažuju o pět kroků dopředu.“
Jeho slova mě zarazí. „Jste nemocný?“
„Doktor mi tvrdí, že můj stav odpovídá daleko mladšímu člověku. Bůh si se mnou zahrává. Udělal mě dost silného na to, abych nemohl zemřít, ačkoli chci. Měl jsem rakovinu. Dokonce dvakrát. Přežil jsem dopravní nehodu i zlomený krček v kyčli. Dokonce jsem, Bůh mi odpusť, spolykal lahvičku prášků. Ale našli mě svědkové Jehovovi, kteří náhodou roznášeli své brožurky a uviděli mě oknem ležet na podlaze.“
„Proč jste se pokoušel zabít?“
„Protože bych měl být mrtvý, Sage. Právě to si zasloužím. A vy mi můžete pomoct.“ Zaváhá. „Vy jste mi ukázala své jizvy. Já po vás chci jen to, abyste mi umožnila ukázat vám ty moje.“

Autor: Jodi Picoultová

Překlad: Ivana Nuhlíčková
Počet stran: 512
Formát: 155 × 233
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Vypravěčka


Jaký je váš oblíbený autor ze současné světové beletrie? Která z představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám!

Všechny tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHodina anatomie
O hledání cesty z tvůrčí krize

Roth, Philip

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeBoží koně ze Sidi Moumen

Binebine, Mahi

Práh, 2014

zobrazit info o knizeEvangelium podle Jidáše

Mawer, Simon

Kniha Zlín, 2014

zobrazit info o knizeVypravěčka

Picoultová, Jodi

Ikar, 2014

Napsat komentář