Město nebo Vesnice? Vyberte si sami svou výhru

Vesnice-Mesto-perex
První a druhý svazek ze série Průvodce českou historií vás provede vývojem města a vesnice od starých časů až do moderní podoby. Jak se měnila tvář lidských sídlišť a život jejich obyvatel? To už si pojďte přečíst v našem článku.

Edice Průvodce českou historií

Průvodce českou historií je nová řada výpravných encyklopedií, ve kterých se Alena a Vlastimil Vondruškovi věnují životu v našich zemích od vzniku českého státu do počátku moderní doby. Jednotlivé díly (s tématy město, venkov, řemesla, církev, šlechta) postihují na základě hmotných, písemných a ikonografických památek nejdůležitější fakta a popisují vývoj jednotlivých fenoménů. Knihy jsou určené pro zájemce o historii, studenty středních i vysokých škol a jejich pedagogy, pracovníky muzeí, novináře a publicisty, stejně jako pro návštěvníky památek a čtenáře historických románů.

Všechny knihy série vychází v nakladatelství Vyšehrad. To právě tento rok slaví výročí 80 let. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Město

První díl je věnován vzniku a vývoji měst od doby hradištní do konce feudalismu a nástupu industriální urbanizace. Kromě stavebního a funkčního vývoje městských celků a jednotlivých staveb (opevnění, obytné domy, ulice, náměstí, radnice apod.) se věnuje i historii všedního života měšťanů se všemi jeho náležitostmi, jako je společnost, denní režim města, obchod, řemesla, zábava a další. Knihu úspěšné autorské dvojice doplňuje několik set fotografií, výkladové slovníčky a chronologické tabulky.

Autoři: Alena Vondrušková, Vlastimil Vondruška

Vydává: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2013
ISBN: 978-80-7429-346-7

Přečtěte si více o knize Město, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. Nezapomeňte si přečíst náš článek o této knize, nebo si na stránkách vydavatele stáhněte ukázku.

 

Ukázka z knihy: Velkomoravské hradiště

Velká Morava byla raně feudálním státem ovládaným z velkých sídel, kde žil vládce, družina a rodiny prostého lidu. V západoevropských kronikách se jako centrum Velké Moravy uvádí město (urbs) Veligrad – Velehrad. Jeho lokace je předmětem sporů moravských archeologů, nicméně za nejpravděpodobnější se považují Mikulčice nebo Staré Město u Uherského Hradiště.
Velkomoravská centra měla všechny atributy raně středověkého města. V Mikulčicích existovalo již na přelomu 7. a 8. století sídliště městského charakteru o rozloze asi 50 ha, v jehož středu stála akropole (hrad) pro knížete a jeho družinu (ta zabírala zhruba 6 ha). Na přelomu 8. a 9. století bylo sídliště rozšířeno (předhradí zabíralo asi 200 ha), hrad byl přestavěn a opevněn valem, který měl na čelní straně kamennou zeď (pískovcové kvádr y kladené na sucho). Rozsah hradiště ve Starém Městě u Uherského Hradiště byl ještě větší, plocha aglomerace se odhaduje na 250 ha. V obou žilo podle odhadů více než 10 tisíc obyvatel. Ve všech parametrech jsou tato sídla větší než Staré Město pražské za posledních Přemyslovců. Také rozsah a kvalita řemeslné produkce se beze vší pochyby vyrovnávala pozdějším řemeslům. Mezi nálezy je doloženo zboží z jižní Evropy, severní Afriky i z Asie, které svědčí o velkém rozsahu zahraničního obchodu. V akropoli sídlila složitě strukturovaná vládnoucí vrstva, existovalo zde školství, písemnictví, duchovenstvo. Ani kvalita domů nebyla horší, než většiny městských obytných staveb ve 13. století. Totéž platí o zděných stavbách (kostely, knížecí palác). (str.10)

 

Vesnice

Druhý díl z řady Průvodce českou historií je věnovaný proměnám venkova od počátků zemědělství, přičemž důraz klade na období od středověku do nástupu industrializace. Autoři sledují vývoj sídlištních typů, proměny usedlostí a jednotlivých vesnických staveb. Podrobně se zabývají regionálními rozdíly lidové architektury, popisují nejvýznamnější technické stavby spojené se životem venkova a také dějiny zemědělství. Knihu úspěšné autorské dvojice doplňuje několik set fotografií, výkladové slovníčky a tabulky.


Autoři: Alena Vondrušková, Vlastimil Vondruška

Vydává: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-7429-362-7

Přečtěte si více o knize Vesnice, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. Na stránkách nakladatelství si můžete stáhnout také ukázku.

 

Ukázka z knihy

V polovině 11. století měla průměrná vesnice v úrodné krajině asi deset usedlostí a zhruba 50 obyvatel. Některé nově zakládané byly ještě menší, někdy je tvořilo třeba jen pět usedlostí. Odhaduje se, že v zemi se nacházelo více než osm tisíc vesnických sídel, soustředěných v nejúrodnějších oblastech kolem řek (Polabí, Poohří, Povltaví, úvaly moravských řek) a pak v malých enklávách kolem významných obchodních cest (Plzeňsko, Písecko, východní Čechy).
K dalšímu rozšíření zemědělsky využívané půdy a venkovského osídlení došlo ve 13. století v souvislosti s hospodářským rozkvětem Čech a Moravy za vlády posledních přemyslovských králů. Podle odhadů měly české země na konci 12. století asi 800 tisíc obyvatel, na konci 13. století již 1,5 milionu. Růst populace vyžadoval osidlování do té doby pustých a zalesněných krajin, kde rolníci získávali novou zemědělskou půdu. Na počátku 13. století zabíraly lesy asi 70% rozlohy země, na konci tohoto století už jen 50%. Počet vesnic stoupl na cca 12 tisíc a jejich hustota byla na konci 13. století srovnatelná s mapou vesnických sídel na konci 19. století (s výjimkou tehdy ještě pustých pohraničních hor).
Velikost vesnic v předhusitském období umožňují analyzovat nejstarší písemné prameny (zlomky klášterních urbářů, emfyteutické listiny). Ty ovšem neuvádějí soupis obyvatel, nýbrž počet osedlých. Šlo o právní termín, označující držitele usedlosti, který měl smlouvu s vrchností o užívání půdy, za niž odváděl rentu. Jako jeden osedlý se tak zaznamenávala usedlost bez ohledu na počet jejích obyvatel. (str. 13)

 

O autorech

Alena Vondrušková v roce 1979 absolvovala historii a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracovala v ÚLUV Praha a ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Alena Vondrušková napsala řadu knih o tradičních řemeslech, rukodělné výrobě a lidových a rodinných zvycích. Za knihu České lidové zvyky obdržela Zlatou stuhu IBBY.

PhDr. Vlastimil Vondruška, CSc. (nar. 1955 v Kladně) je český spisovatel, historik a publicista, autor řady historických románů. V posledních letech se věnuje výhradně literatuře a historii spolu se svou ženou Alenou, která je rovněž spisovatelkou. Napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než čtyřicet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Za svou práci obdržel roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBY v kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 až 2013 několik Cen čtenářů.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte knihu dle vlastního výběru

Manželé Vondruškovi jsou známí autoři převáně historických knih. Momentálně vydávají knihy v řadě Průvodce českou historií a právě z té jsou i knihy Město a Vesnice. Pokud máte rádi dějiny a zajímá vás, jak se vyvíjelo osídlení našich předků, budou tyto knihy pro vás to pravé čtení.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad, které v letošním roce slaví 80leté výročí, vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může vyhrát knihu dle vlastního výběru. Vybrat si můžete publikaci Město nebo knihu Vesnice. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Město a Vesnice
probíhá od 21. dubna do 4. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž – 5x kniha Město nebo Vesnice dle vlastního výběru

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto

Vondruškovi, Alena a Vlastimil

Vyšehrad, 2013

zobrazit info o knizeVesnice

Vondruška, Vlastimil - Vondrušková, Alena

Vyšehrad, 2014

Město nebo Vesnice? Vyberte si sami svou výhru - DISKUZE

Počet reakcí: 9
  1. rendy4 napsal:

    hezky den knihu uz mam doma a dekuji,preji mnoooho lasky

  2. Jana2312 napsal:

    Kniha dnes dorazila. Moc děkuji.

  3. hannah1112 hannah1112 napsal:

    Dobrý den, dnes mi přišla knížka DAVID A GOLIÁŠ. Děkuji. HK

  4. Jana2312 napsal:

    Moc děkuji za rychlou odpověď.

  5. Jana2312 napsal:

    Dobrý den,
    dosud mi nepřišla vyhraná kniha Vesnice.

  6. Hojaro napsal:

    Dobrý den.

    U soutěže je napsáno: Soutěžní otázka: Vyberte nepravdivé tvrzení

    Zde v článku: vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností

    Zřejmě platí soutěžní otázka.

Napsat komentář