Encyklopedie věnovaná vývoji měst

město 2
V letošním roce vyšla nová historická práce oblíbených a známých autorů Aleny a Vlastimila Vondruškových.

Jedná se o  první svazek obrazové encyklopedie o našich dějinách. Pestrá mozaika informací je bohatě doplněná o barevnou obrazovou dokumentaci.

První díl encyklopedie je věnován vzniku a vývoji měst od doby hradištní do konce feudalismu a nástupu industriální urbanizace.

Kromě stavebního a funkčního vývoje městských celků a jednotlivých staveb (opevnění, obytné domy, ulice, náměstí, radnice apod.) se věnuje i historii všedního života měšťanů se všemi jeho náležitostmi, jako je společnost, denní režim města, obchod, řemesla, zábava a další.

Knihu úspěšné autorské dvojice doplňuje několik set fotografií, výkladové slovníčky a chronologické tabulky.

 

MĚSTO – PRŮVODCE ČESKOU HISTORIÍ 1

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad

Autoři: Alena a Vlastimil Vondruškovi
Vydání: 1.
Formát: 165×235 mm
Vydáno: 18. 3. 2013
Vazba: Vázaná
Počet stran: 200
ISBN: 9788074293467

 

Přečtěte si více o knize Město – průvodce českou historií 1

 

 

O autorech:

Alena a Vlastimil Vondruškovi absolvovali v roce 1979 historii a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Alena Vondrušková pracovala v ÚLUV Praha a ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Vlastimil Vondruška jako aspirant v Československé akademii věd v Praze a pak v Národním muzeu v Praze. V té době se věnovali studiu hmotné kultury a publikovali řadu odborných statí a také několik populárně naučných knih. V roce 1997 založili sklárnu Královská huť v Doksech u Máchova jezera, která se specializovala na výrobu historického skla. Od roku 2009 se věnují výhradně publikační činnosti.

Alena Vondrušková napsala řadu knih o tradičních řemeslech, rukodělné výrobě a lidových a rodinných zvycích. Za knihu České lidové zvyky obdržela Zlatou stuhu IBBY. Je také autorkou výkladového slovníku Jařmo, parkán, trdlice.

Vlastimil Vondruška se věnuje především beletrii (dosud 35 historických životopisných a detektivních románů). Vydává rovněž populárně naučné knihy (Život ve staletích –12.století, 13.století, 14.století, 15.století, Intimní historie). Je také autorem rozhlasových dramatizací, divadelních her, filmu Jménem krále a audioknih (Jménem krále, Apage Satanas).

(Info o autorech: nakladatelství Vyšehrad)

———————————————–

Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snažíme nabídnout vám kvalitní literaturu novou i léty prověřenou. Reagujeme na to, co vás zajímá, sledujeme také trendy významných zahraničních nakladatelů a jejich čtenářů.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsto

Vondruškovi, Alena a Vlastimil

Vyšehrad, 2013

Napsat komentář