Nahlédněte do společných dějin Ruska a Česka

perexMelounovaSlupka
Matka spisovatele Maxima Billera, Rada Biller, ve svém románu popisuje nelehké události, které prožila v minulém století. Líčí je ale s nadhledem a lehkostí.

Melounová slupka je knihou o tom, jak se chytá štěstí v neštěstí.

Knihu Melounová slupka vydalo nakladatelství Novela bohemica

Autobiografický román Rady Biller je nahlédnutím do zkušenosti společných ruských a českých dějin 20. století od předválečných dob do začátku let sedmdesátých. Příběh Ley začíná v tehdy nádherném Baku třicátých let, kde přišla na svět jako dcera židovské matky a arménského otce. Ještě před válkou se rodina odstěhovala do Moskvy, která tu ožívá v každodennosti, kterou český čtenář téměř nezná. Válka vyžene rodinu do Baškirska, na dlouhý čas odvede otce, matka s dcerou se vracejí přes Stalingrad zpět do Baku. Cesta se opakuje, rodinu znovu spojí Moskva, ale to už je Lea dospělá a její dráha se zlomí směrem na západ. Prahu v podání Rady Biller vidíme trochu jinak než pohledem českých autorů, protože si všímá toho, co českým očím uniká.

Lea přijela do Prahy v době, kdy Pražané už z dálky na ulici nebo z okýnka tramvaje na zastávce poznali sovětčíky.
Nepoznávali ovšem Rusy jen podle vzezření, ale hlavně podle silné a vtíravé vůně toho nejdražšího a sovětskými ženami nejoblíbenějšího parfému Krasnaja Moskva. Legenda praví, že recepturu pro Rusko vytvořili Francouzi už někdy ve dvacátých letech.
Lea přijela, když se sovženexport (export sovětských žen, kterážto laškovná zkratka tehdy po zemi kolovala) hrnul na Prahu jako lavina. Do Prahy přijížděly coby ženy, jejichž manželé už měli kariéru vybudovanou či byli vybráni, aby kariéru udělali. Byly to ženy československých studentů, kteří jezdívali na studia do Moskvy, Leningradu, Kyjeva, Novosibirsku či dalších měst. Vybíráni byli ti s nejlepšími kádrovými posudky, zaručeně „čistými“ dotazníky, coby budoucí nositelé a propagátoři sovětského systému a ideologie v novém, socialistickém Československu. Zaujímali vysoké posty a tvořili privilegovanou vrstvu. Lea se od ostatního sovženexportu lišila tím, že přijela do Prahy za mužem, kterého nikdo zaměstnat nechtěl. 

Ukázka z knihy

 

Právě v téhle nenápadné konfrontaci je zvláštní kouzlo Melounové slupky – Rada Biller má nasákavou schopnost houby, která dychtivě vstřebává všechno nové, a dovede o tom podat zprávu s nadhledem nepředpojatého pamětníka. Přesvědčivost a přitažlivost jejího vyprávění je nepochybně daná trojí kulturní zkušeností – ruskou, českou a německou, připomínající to, co bylo českému prostředí kdysi vlastní a co se po pádu zdí a plotů právě díky autorům, jako je Rada Biller, zvolna znovu vytváří – vědomí, že je nás tady víc a že spolu musíme vyjít.

Před dvěma lety jste se s knihou mohli seznámit v originále na autorském čtení, které probíhalo v rámci knižního veletrhu Svět knihy.

 

Melounová slupka

Autor: Rada Biller
Počet stran: 252
Formát: 130 x 200 mm
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-87683-09-5
Doporučená cena: 298 Kč
Vydáno: 21. června 2013

O autorce

Rada Biller (*1930) se narodila v ázerbájdžánském Baku, poznala Moskvu, Prahu, po okupaci Československa v roce 1968 odešla (1970) s rodinou do Německa, žije v Hamburku. Po otci je Arménka, po mamince Židovka. Autobiografický román Melounová slupka jí vyšel nejprve v německém překladu (Berlin Verlag 2003) a později také v původní ruské verzi (v Praze ji vydala Olga Krylova v roce 2012). Rada Biller vydala další dvě prozaické knihy – Lina a ti druzí a Mých sedm jmen a já. Její příjmení je v Česku známé díky synovi – spisovateli Maximu Billerovi, dcera Elena Lappin žije ve Velké Británii a je rovněž spisovatelkou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMelounová slupka
Autobiografický román

Biller, Rada

Novela bohemica, 2013

Napsat komentář