O děvčátku s poruchou autistického spektra

Sama bych se v nebi bala
Mnohé děti z dětských domovů přežily nepřijetí vlastními rodiči a psychickou deprivaci. Musely se poprat s životem a překonat spoustu překážek. O mnoho těžší to měly děti, které byly navíc nějakým způsobem postižené. Některé dodnes zůstaly v ústavech. Eliška měla štěstí – přečtěte si příběh dítěte s Aspergerovým syndromem v náhradní rodině.

Knihu vypráví autorka knížky Ludmila Janáková – žena, jež se s neuvěřitelnou trpělivostí stará o tři děvčata. V době, kdy začala psát knihu Sama bych se v nebi bála, pečovala „pouze“ o čtrnáctiletou Barču a dvaadvacetiletou, mentálně postiženou Kačku. Vůbec jí nevadilo, že nemá vlastní biologické děti, ani že ze zákona nejsou vlastně zcela její – byla jejich pěstounkou. Autorčino srdce dokázalo přijmout ještě další dívku, pětiletou Elišku. A právě o tomto zajímavém děvčátku kniha pojednává. Sama autorka píše, že objevovat Elišku patřilo k tomu nejzajímavějšímu, co ji v životě potkalo. Neminul den, aby ji něčím nepřekvapila. Pokud jste se někdy setkali s dítětem, kterému byl diagnostikován Aspergerův syndrom, budete v obraze. Pokud ne, budou se vám zdát projevy holčičky jistě velmi zajímavé.

Publikace je rozdělena na tři části. První pojednává o tom, co předcházelo rozhodnutí vzít si do pěstounské péče další dítě. Druhá, stěžejní část, se věnuje Elišce – neuvěřitelně zvláštní dívence. Dočtete se o tom, jak si Elišku vyzvedávala pěstounka spolu s děvčaty z dětského domova a jakých proměn dosáhla v domácím prostředí. Eliška byla od narození v kojeneckém ústavu, pak v dětském domově. Z nejistého „mimozemšťánka“, který po každém loudil lízátka a brýle, moc nekomunikoval a působil nezvladatelně, se proměnila v docela jiného, civilizovaného človíčka. Velmi na mě zapůsobil podrobný popis sžívání se s dítětem, které bylo deprivované, nevýrazné a kterému bylo přisuzováno poměrně těžké mentální postižení. V průběhu vyprávění jsem poznávala děvče neobyčejně obdarované, citlivé a v některých schopnostech daleko před svými vrstevníky. Samozřejmě nic nebylo zadarmo, pěstounka zapojila veškeré své umění, intuici a někdy způsobem pokus-omyl dosáhla vynikajících výsledků. Co vše s Eliškou vymýšlely, jak si hrály, které činnosti probíhaly společně, to je náplní druhé kapitoly. Ve třetí části, nazvané Mámou na jiné planetě, autorka hovoří o své motivaci k pěstounství, svých pocitech a o své víře.

V závěru naleznete přílohy, které vysvětlují důležité zkratky jako je FAS (fetální alkoholový syndrom), FASD (poruchy fetálního alkoholového spektra) a objasňují diagnózu Aspergerův syndrom.

Obálku knihy ilustrovala paní Vladimíra Burianová. Ludmila Janáková s ní krátce zpívala ve sboru. Publikaci vydalo nakladatelství Triton. Na vydání knihy přispěl také nadační fond JaT, který se aktivně snaží o podporu a propagaci pěstounské péče.

Kniha je prakticky volným pokračováním díla nazvaného Dary se přece nevracejí, jež pojednává o prvních dvou dětech v rodině, ještě před příchodem Elišky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSama bych se v nebi bála

Ludmila Janáková

Triton

O děvčátku s poruchou autistického spektra - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Katerina napsal:

    Cetla jsem oba dily, prave jsem je dostala k narozeninam…
    Smekam a jsem vdecna, ze takovi lidi na nasi planete existuji :)
    Hodne mi to pripomina knihu „Domov je misto, odkud te nevyhodi“ od Dagmar Zezulove – podobne popisy chovani, podobna neuveritelna vnitrni sila, nadhled, „obycejne“ lidske citeni, intuice, vnimavost a spousta humoru. A hodne, hodne, hodne lasky, vdecnosti a ochoty davat.

    Takove knihy mi vzdycky pripomenou, ze ja se vlastne mam „jako v bavlnce“.

    Diky diky

  2. Vlaďka napsal:

    Právě čtu knihu Dary se přece nevracejí a běhá mi mráz po zádech. Ne že bych žila v iluzi o dokonalém světě, ale popis přesahuje hranice možností mé trpělivosti. Dávno bych se zhroutila z Barunky i Kačky….paní Ludmila má můj obrovský obdiv za to, co zvládá, za trpělivost a spoustu lásky, kterou holkám dává. Knížku jsem popadla v knihovně bez nějakého záměru a, přiznávám, podle popisku na zadní straně jsem čekala „veselé vyprávění“ o soužití se samorostlou holčičkou. K další knize už půjdu zcela cíleně a doufám, že autorka zažije s holkama co nejvíce pohody (v omezených možnostech, které pošramocené dušičky týraných a zneužívaných dětí mají). Psaní je určitě pro autorku jedna z cest jak se nezbláznit. Moc všem holkám držím palce…..já se z četby budu vzpamatovávat určitě dlouho.

Napsat komentář