Pod kapotou …

stroj
Kdo by neznal partu přátel Bořka Stavitele! Pojmenovat jednotlivé členy dokáže skoro každé malé dítě. Víte ale, co se ukrývá pod jejich kapotou?

Populárně-naučná kniha pro děti Bořek Stavitel – průvodce strojovým parkem je jednou z nejpřínosnějších knih pro děti, kterou nakladatelství Grada vydalo. Tato publikace vyšla v roce 2012. Autorem je Derek Smith. Její přínos vidím zejména v tom, že malé čtenáře nejen potěší, ale zároveň se i dozví některé informace, které by je možná v běžném životě nezaujaly, natož aby si je zapamatovaly.

Stroje, které jsou tolik populární z televizní obrazovky, jsou pro děti přitažlivé. Na každé dvoustraně je „polidštěné“ jméno stroje – tak, jak ho znají děti a veliký obrázek, který odhaluje jeho „vnitřnosti“. Uvidíte tak Béďu, Rolíka, Luďu, Maxe, Julču,Vášu i méně známého Michala, Ríšu, Rudlu, Pavlíka, Filipa, Zvedala, Hrabala, Sváťu a Čendu.

U jednotlivých vozidel jsou přehledně vypracovány popisky jejich částí. Velmi oceňuji přehlednost a „nepřeplácanost“. Děti se tak seznámí s tím, kde má který stroj výfuk, motor, převodovku, výsuvné rameno, korbu, brzdy, palivovou nádrž, závěsný hák či hnací hřídel. Vozidla jsou vyobrazena, jak vypadají na řezu, děti tak uvidí to, co jim při sledování seriálu v televizi zůstává ukryto. Pochopí, jak jednotlivé součásti fungují, proč některé mohou pracovat v zabahněném terénu a proč jiné dokáží jezdit rychle i s těžkými náklady.

Každý stroj je popsán podle stejného konceptu – odborný název, jeho stručná charakteristika, velký obrázek s popisky a zajímavost, která se k němu váže, jako je například výroba malty u míchačky Julči. Nechybí ani obrázky hlavních hrdinů Bořka, Týny i roztomilého ptáčka. Zmíněn je i pan farmář Okurka, majitel traktoru Váši, který kdykoliv je potřeba, Bořkovi a Týně pomůže. Největší prostor je věnován velkému kolovému jeřábu – Luďovi a jeho mnohostrannému využití. Vše je doprovázeno názornými obrázky.

Na třiceti devíti stranách se děti dozvědí mnoho zajímavého. Mohou si v ní číst klidně i žáci na konci první třídy, písmo je dostatečně velké. Pokud si s dětmi budou knihu prohlížet a vysvětlovat jim nové poznatky rodiče, obohatí klidně už i předškoláky. Nejmenší děti budou jistě obdivovat obrázky.U nás má knížka v knihovničce své místo a doporučila bych ji všem klukům i holkám, kteří mají rádi Bořka Stavitele.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBořek Stavitel
Průvodce strojovým parkem

Smith, Derek

Grada

Napsat komentář