Kingovi duchové jsou i něčím víc, než jen hororem pro nejmenší

hrozivě_pratelsti_duchove_King-Albatros
Také vás napadlo, že horor není zrovna tím nejvhodnějším titulem pro děti? Měla jsem podobný názor umocněný ještě navíc tím, že se jedná o knihu pro děti od sedmi let…

Jenže on je horor a horor. Zabrousím-li do tohoto tématu, pak třeba u filmu se jedná ve velké většině o tzv. béčkové tituly. A tak napsat v tomto žánru knihu určenou pro nejmenší je podle mě nepochybně hodně těžké. A to nemluvím o tom, aby se vyhnula „zaškatulkování“ do těch průměrných, které nepotřebují ani reklamu.

Darenu Kingovi se ovšem podařilo v jeho knize Hrozivě přátelští duchové, jež vyšla letos v nakladatelství Albatros, vše, co by správná knížka tohoto tématu měla mít. A dokonce v sobě skrývá i něco navíc…

Jestli duchové existují či nikoliv, nemá cenu rozebírat. Ve světě fantazie ale své místo určitě mají. A nemusí se hned jednat o ty zlé. Tabitka Strkavá, která je rovněž vypravěčkou celého příběhu, Uschloš či Karlík Vypařílek jsou strašidla, kteří žijí v domě obývaném „živáčky“. Tak totiž nazývají lidi, jež tu bydlí – dva dospělé a dvě děti. S jejich přístupem ale nejsou spokojeni. Vůbec nechápou, proč se s nimi nechtějí spřátelit, když oni jim přece nechtějí nijak ubližovat. Chtějí žít v souladu a harmonii a občas se proletět v noci po domě. Jenže vysvětlete živáčkům, že je naprosto normální, když si k vám do postele lehne duch, protože je krapet unavený… Duchům dochází trpělivost, zvláště pak poté, co živáčci zavřou, i když nechtěně, jejich kamarádku Pamelu Strašílkovou do podkrovního pokoje, který je navíc obývaný nohatým pavoukem. A z toho má Pamela příšerný strach. Duchové se rozhodnou dát lidem poslední šanci…

Příběh Darena Kinga zaujme lehkostí, s jakou je psán. I přesto, že se jedná o strašidelný příběh, děti rozesměje. Zvláště pak v situacích, kdy se například duchové dohadují o taktice, jak se s lidmi skamarádit, či ve chvílích, kdy tato „přátelská“ setkání probíhají. Lidé reagují samozřejmě přesně tak, jak si asi všichni dokážeme představit – křikem, pomateným běháním po místnosti a dokonce i přivoláním faráře s nechutně páchnoucím česnekem. Kniha je psána velice nenuceně, je nabitá autorovou fantazií, které dal volný průchod a vytvořil tak skvěle napsaný příběh, při kterém se děti nudit rozhodně nebudou. A nejen ony. Budou-li si knihu číst společně s rodiči, pak věřím, že i oni si přijdou na své, byť se nejedná o titul určený pro jejich věkovou kategorii.

Protože je kniha doporučena pro mladší děti, vlastně ve věku, kdy se číst teprve začínají učit, je text jednoduchý, s trochu většími písmenky. Některé statě jsou i zvýrazněné tučným písmem pro záživnost děje, který je akční a má spád. Což bude děti i výrazně motivovat pro další čtení, respektive předčítání, protože předpokládám, že budou zvědavé na další dobrodružství několika strašidýlek. Děj není ani nijak překombinovaný, zápletka je jasná a srozumitelná, a i když by se mohlo zdát, že právě z těchto několika důvodů nepůjde o nic „objevného“, je Kingova kniha naprosto originálně zpracovaná.

Nevypráví ale jen tak obyčejný, bohapustý příběh. King myslel na vše, a tak jeho kniha v sobě skrývá i, dalo by se říci, výchovný podtext. Je to příběh o přátelství a spolupráci. Je jedno, že mezi duchy. Děti dostávají názorný příklad, jak je důležité mít kolem sebe dobré a spolehlivé kamarády, na které je možné se kdykoliv obrátit s prosbou o pomoc. Kamarády, kteří nezklamou a jsou vždy připraveni tu být s nimi. Ukazuje na názorných situacích, že pokud budou chtít něčeho dosáhnout, musí si stanovit pevný cíl a vytrvat. Nepodlehnout prvnímu zklamání, ale dát i druhou šanci každému – protože si ji všichni zasloužíme. Protože každý má právo udělat chybu. Neodsuzovat tzv. na první pohled, protože každý člověk/dítě je jiný, má své jedinečné schopnosti. Vypráví o spolupráci, která je nesmírně důležitá ve chvílích, kdy je třeba vykonat něco, kde si děti samy nevystačí. A opět se zaměřením na fakt, že každý jednotlivec dokáže přispět svou „špetkou do mlýna“, aby se vše zdárně povedlo. Autor navíc domýšlí i důsledky jednání duchů v různých situacích, ve kterých se ocitnou.

Ukazuje také na příkladu chování duchů na slušné chování, které by mělo být samozřejmostí i mezi lidmi. I když se právě toto bude nejspíš jevit jako možnost k zasmání, určitě je dobré se nad texty zamyslet. I právě proto se domnívám, že rodiče mají skvělou možnost s pomocí knihy probrat s dětmi určité zásady týkající se této oblasti, ale vůbec jim pomoci v orientaci v reálném světě, který je obklopuje.

Navíc je příběh naprosto fantasticky doplněn ilustracemi duchů a jejich „komplikovaného“ života, které bezvadně dotvářejí děj a jsou velkým přínosem pro celkovou úpravu knihy a především pro vzbuzení zájmu se do něj začíst.

Hrozivě přátelští duchové v sobě skrývají jak veselou knížku o nedorozumění, tak naučného rádce. Ideální kombinace, která je tím nejvhodnějším pro ty nejmenší. Určitě tuto knihu doporučuji, chybu rozhodně neuděláte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrozivě přátelští duchové

King, Daren

Albatros, 2012

Kingovi duchové jsou i něčím víc, než jen hororem pro nejmenší - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. ¨mia napsal:

    Tato knížka je úžasná a sama jsem ji četla je o 8 duchů kteří se na začátku knihy pokouší vysvobodit Pamelu Strašílkovou která je zavřenná s nohatým pavoukem a……

Napsat komentář