Čteme si s nejmenšími

deti ctou
V dnešních knižních tipech si přijdou na své malé děti i jejich rodiče. Představíme vám veršované leporelo o živlech, dobrodružný příběh o dvou rošťácích a také knížku plnou pohádek. A pro rodiče tu máme knihu o vývoji dětské řeči.

Řeč je nedílnou součástí našeho života. Její vývoj probíhá během celého dětství. Zajímá vás, co by mělo dítě umět v různých fázích svého života? Přečtěte si knihu Zuzany Pospíšilové Rozvoj dětské řeči, v níž najdete i hravé říkanky.

Řeč je důležitý prostředek, který nám pomáhá se začlenit do lidského společenství. Už od narození v dětech posilujeme projevy, které vedou ke snadnějšímu dorozumívání. Nemusí se jednat jen o řeč jako takovou, důležitá je také neverbální komunikace. Jelikož je tento proces velice složitý, je vhodné s ním dítěti trochu pomoci.

Jak vlastně probíhá vývoj jednotlivých schopností a co by mělo dítě umět v určitých fázích svého života? Jak můžeme dovednosti svých dětí dále rozvíjet? Na tyto a další otázky pomůže odpovědět předkládaná publikace. Přináší mnoho užitečných rad i nápadů na aktivity, jak tvořivým způsobem pracovat se slovy, říkankami, básněmi a veršíky, které podpoří rozvoj řečových schopností.

Rozvoj dětské řeči

Aktivity s básničkami
Autorka: Zuzana Pospíšilová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 143×208 mm
ISBN: 978-80-271-5108-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rozvoj dětské řeči vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Ještě před 1. rokem života začíná dítě rozumět obsahu některých slov a významu jednotlivých zvuků. Dochází k velkému rozvoji porozumění, které je čím dál patrnější. V tomto období již například dokáže zrakem vyhledat osobu nebo věc, která byla pojmenována. Ještě ne vždy na ni musí ukázat prstem, ale dokáže se na ni podívat. Začíná reagovat na jednoduché dětské hříčky, které se ovšem v předchozím období pečlivě procvičovaly. Samo od sebe se je dítě naučit nemůže. (str. 13)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Zuzana Pospíšilová je oblíbená autorka věnující se téměř výhradně původní tvorbě pro děti. S jejími texty se dětští čtenáři mohou setkávat od roku 2004, kdy jí vyšly první pohádkové příběhy v časopise Sluníčko. V roce 2005 začala publikovat knižně a dodnes je jednou z nejaktivnějších autorek píšících pro děti. Jen v nakladatelství Grada vydala téměř 120 titulů, z nichž nejúspěšnější jsou série Kouzelná třída a edice dětských detektivek DeTeKTiVoVé. Je také autorkou několika sbírek pohádek (např. Psí pohádkyZáchranářské pohádkyHasičské pohádky či Knihovnické pohádky). Některé z jejích pohádkových příběhů se dočkaly rozhlasového zpracování a její texty se objevují i v čítankách a učebnicích českého jazyka. Je maminka dvou dnes již dospělých dcer a původní profesí je dětská psycholožka. Odtud pramení porozumění dětské fantazii a humoru, které se v jejím bohatém díle odráží. V její tvorbě mají převahu pohádky a příběhy, ale věnuje se také poezii a výukovým textům. Od roku 2016 se věnuje literární tvorbě jako spisovatelka na volné noze. Napsala také thriller pro dospělé Podivná hra.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Díky Bohumilovi Matějovskému se i nejmenší děti mohou seznámit se všemi živly. Pořiďte jim veršované leporelo Oheň, voda, mraky a jiné živly taky.

Déšť, oheň, sucho, mráz i duha… Veršované leporelo plné živlů. Cítíte, jak vás leporelo v ruce pálí jako oheň? Jak je mokré, a hned zas suché, jak se třese a soptí, a vlní se jako moře a zebe jako mráz a barvy jsou v něm jako duha a mezi jeho stránkami vítr hvízdá? Živly oživly!

Oheň, voda, mraky a jiné živly taky

Autor: Bohumil Matějovský
Ilustrátorka: Barbora Šemberová

Počet stran: 12
Vazba: lepená
Formát: 220×160 mm
ISBN: 978-80-7558-237-9
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Oheň, voda, mraky a jiné živly taky vydalo nakladatelství Meander v edici REPOLELO.

Ukázka z knihy

ohen_voda_mraky_ukazka
Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorovi

Bohumil Matějovský (*1961) vyrůstal na Vernovi, a snad proto se jeho literární tvorba zaměřuje hlavně na děti a mládež. V různých nakladatelstvích vydal pohádky Čuňa, Zulu a Ferda, Štafeta zvířátek, Bobr a liška, O ježkovi, který se ztratil a další. Pro odrostlejší čtenáře napsal fantasy příběh Dobrodružství potkanů, detektivní povídky u Pražské vydavatelské společnosti. Za zmínku stojí také divadelní pohádka Poprask v lese, uvedená v Teplicích, nebo mluvená povídka Muž, který měl dost času, která získala první místo v literární soutěži Audiotéky, jež ji následně také vydala. Má rád pěší turistiku, jižní Čechy a Rolling Stones. Nejraději čte sci-fi, cestopisy nebo detektivky, v nichž vyšetřování vede neúplatný Phil Marlowe. Kulisy a atmosféra starých let ho v těchto příbězích přitahují více než současnost.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

O ilustrátorce

Barbora Šemberová studovala na AVU v ateliéru malby profesora Michaela Rittsteina, kde na podzim roku 2021 absolvovala, již pod vedením Josefa Bolfa s Jakubem Hoškem. V roce 2015 získala bakalářský titul na FDU Ladislava Sutnara v Plzni na oboru Ilustrace a knižní vazby, které se ve volném čase stále věnuje. Pracuje s malbou a kresbou založenou na barvách a hledání účinků jejich vzájemných kontrastů. Fascinuje ji, jak samy barevné kombinace dokážou vyprávět příběh a vyvolávat emoce. Tematicky ve své tvorbě vychází z přechodových rituálů a zvyků spojených s přírodními cykly a lidovými tradicemi. V poslední době se centrem jejího zájmu stala konkrétní místa z cest nejen po české krajině.

Zdroj informací: nakladatelství Meander

————————————————

Francesca Simonová vás ve svém díle Dva strašliví Vikingové seznámí s nejstrašlivějšími vikingy široko daleko. Co myslíte, do jakých patálií se tito lumpové dostanou?

V zasněženém severském království protkaném fjordy žijí strašlivá dvojčata Tnul a Sekla a hrdě se označují za ty nejstrašlivější vikingy široko daleko. Pořádají nájezdy na narozeninové oslavy, s kamarády plení cizí pobřeží, loupí boty a troufnou si i na trolla. Tuhle děsivou dvojku zkrátka nic nezastaví. Tedy… skoro nic…

Autorka Darebáka Davida přináší další příběh o neodolatelných lumpech, překypující vtipem a strašlivými skutky k popukání!

Dva strašliví Vikingové

Dva strašliví vikingové 1
Autorka: Francesca Simonová
Ilustrátor: Steve May

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-276-0890-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Dva strašliví Vikingové vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

 dva_straslivi_vikingove_ukazka

O autorce

Francesca Simonová je úspěšná americká autorka. Proslavila se knižní sérií Darebák David (např. Darebák David a jídloDarebák David a těloDarebák David chystá léčkuDarebák David má noční můruDarebák David a zvířataDarebák David a duchovéDarebák David – králové a královnyDarebák David a podivná zvířataDarebák David: Hurá do oblak!). Studovala na univerzitách v Yale a Oxfordu, poté pracovala jako nezávislá novinářka a několik let psala divadelní recenze. V současné době se svým britským manželem a synem žije v Londýně.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorovi

Ilustrátor a animátor Steve May se narodil ve slunném Hastingsu, získala magisterský titul v oboru animace na Royal College of Art. Na svém kontě má několik animovaných filmů. Jako ilustrátor pracoval pro různé světoznámé klienty včetně Marks & Spencer, Harper Collins, The Guardian, The Economist, Puffin & Faber a mnoha dalších. Žije v okouzlujícím severním Londýně a jeho matka o něm říká, že je génius.

Zdroj informací: stevemay.biz

————————————————

A na závěr tu máme knihu plnou pohádek, která potěší děti i rodiče. Hlavní hrdinka Josefínka a její tatínek totiž vymýšlejí ty nejbláznivější příběhy! Začtěte se do nich i vy.

Josefínka si s tatínkem vymýšlejí praštěné příběhy, v nichž se dějí neuvěřitelné věci, slova dostávají nové významy a všechny postavy mohou mít stejné jméno.

Pohádky jsou sice určené nejmenším dětem, stejně tak si je ale užijí i začínající čtenáři. Pobaví nicméně i rodiče, popisované scény jsou jak vystřižené z každodenního života. A je to možná tak trochu i návod na přístup k výchově – místo marného vztekání a rozčilování se můžeme raději zasmát.
Ionesco přináší dětem svůj něžně ustaraný, ale hlavně zábavný svět v bláznivých a krásně absurdních příbězích a v doprovodu ilustrací, kterých se nemůžete nabažit!

Pohádky 1, 2, 3, 4

Autor: Eugéne Ionesco
Ilustrátor: Etienne Delessert
Přeložil: Jakub Hlaváček

Počet stran: 114
Vazba: vázaná
Formát: 200×260 mm
ISBN: 978-80-7530-458-2
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Pohádky 1, 2, 3, 4 vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Eugène Ionesco (1909–1994) byl ve třicátých letech paličský literární a výtvarný kritik, v padesátých letech parens magnus absurdního divadla, od roku 1970 jeden ze ‚‚30 nesmrtelných‘‘ členů Francouzské akademie, patří mezi světově uznávané klasiky 20. století. Ve svých početných hrách poukazuje na tragédii jazyka, který přestává být nástrojem dorozumění, na odosobnění a zestádnění člověka ve 20. století. U nás se po úspěšných inscenacích v 60. letech (Nosorožec, Třeštění ve dvou, Král umírá, Plešatá zpěvačka, Židle, Hlad a žízeň) z jevišť postupně vytratil; normalizátorům vadila nejen jeho tvůrčí metoda, na hony vzdálená ‚‚socialistickému realismu‘‘, a jeho katastrofické vidění dějin, ale především nesmlouvavé postoje vůči agresi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Přestože se po roce 1989 Ionesco začíná do obecného povědomí české kulturní veřejnosti vracet (inscenace Macbetta, Židlí aj., vydání vzpomínkových Střípků deníku), dluh vůči jeho dílu u nás zůstává dosud nevyrovnán. Napsal např. Mezi životem a snem.

Zdroj informací: knihkupectví Martinu

O ilustrátorovi

Étienne Delessert je švýcarský grafik a ilustrátor. Proslavil se animovaným seriálem Yok-Yok. Spolupracoval s Eugènem Ionescem či s dětským psychologem Jeanem Piagetem.

Zdroj informací: etiennedelessert.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozvoj dětské řeči
Aktivity s básničkami

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2023

zobrazit info o knizeOheň, voda, mraky a jiné živly taky

Matějovský, Bohumil

Meander, 2023

zobrazit info o knizeDva strašliví Vikingové
Dva strašliví vikingové 1

Simonová, Francesca

Slovart, 2024

zobrazit info o knizePohádky 1, 2, 3, 4

Ionesco, Eugéne

Malvern, 2024

Napsat komentář