Co byste mohli a měli vědět o těle

Simon_DarebakDavidATelo
Nemusíte být právě lékaři či zoology, abyste mohli zazářit v oblasti anatomie a všeobecného rozhledu v souvislosti se stavbou lidských i živočišných organismů. A pokud Vám v tom Darebák David a tělo přímo nepomůže, pak vás alespoň nade vší pochybnost pobaví.

V únoru 2016 nakladatelství BB/art znovu vydalo překlad knihy Francescy Simonové Darabák David a tělo (Horrid Henry’s Bodies, 2011, česky prvně 2012). Překlad pochází již tradičně od Gisely Kubrichtové.

Francescu Simonovou jsme si již představili v recenzi prvního z příběhů jejího dětského hrdiny Darebáka Davida zhruba před dvěma lety. Jak jsme si prozradili o pár měsíců později v recenzi knihy Darebák David a sport, vydala tato americko-britská autorka kromě série příběhových knih i nemalé množství útlých publikací orientovaných na zajímavosti ze světa téměř čehokoli – tak zvaných Fact books, tedy jakýchsi malých encyklopedií plných šťavnatých zajímavostí. Stejně jako Darebák David a jídlo, i dnes představovaná kniha Darebák David a tělo spadá do této skupiny čítající v tuto chvíli v originále osm témat, z nichž některá na své české vydání stále ještě čekají.

Darebák David a tělo rozhodně není učebnicí anatomie, stejně jako postrádá suchopárné výčty dat, jak by nezkušený čtenář možná podle názvu knihy usuzoval. Ti zkušenější, kdo s ne vždy kladným hrdinou Francescy Simon přišli již alespoň jednou do kontaktu, vědí, že opak je pravdou. Faktografie nemusí být jen nudná sada statistických dat a pouček, ale může jít i o zábavu plnou zajímavých překvapení, zvláště když je text prokládán, opět tradičně, vtipnými ilustracemi Tonyho Rosse. Na co se tedy můžeme těšit? Kromě obvyklého Davidova úvodního slova na nás čeká patnáct kapitol naplněných k prasknutí více či méně známými, případně zcela novými, zajímavostmi o skladbě a schopnostech a hlavně anomáliích těl lidských i zvířecích, ta hmyzí nevyjímaje. A jako bonus, poslední kapitolka se samo vysvětlujícím názvem „Dokážete tohle…?“ pak přináší kromě zábavy a ponaučení i nejednu zábavnou chvíli, poměří-li čtenář své schopnosti a dovednosti s přáteli.

Tak tedy, „Fuj! Odporná fakta“přináší šokující informace o všem možném, třeba o kýchání, krkání a jiných formách tělesných projevů, ale nezapomíná i na dnes již snad překonané formy hygienických procedur. „Zprávy zevnitř“ jsou hlavně o svalech a vnitřnostech, ale nejenom o nich. „Super kosti“ říkají svým názvem o svém obsahu vše, stejně jako následující „Kůže, šupiny a strupy“, jež  neopomenou zmínit nejenom lidské tělo. „Zprávy o strašlivé srsti“ pak odhalují možná i sem tam šokující objevy a extrémy v oblasti převážně člověčího ochlupení. „Oči pod lupou“ jsou srovnávací kapitolou o zraku napříč živočišnou říší. „Příšerné jazyky“ se dotýkají řady zvířecích druhů, hlavně ve srovnáních a rekordech. „Vše o ruce“ jsou textem o fyzické podobě horních končetin a o schopnostech mozku s nimi nakládat. „Super smysly“ pak představují další srovnávání předmětného skrze živočišný svět. „Zprávy z hajan“ jsou nejenom o snění. Kapitola „Zábavná zvířata“ hovoří o různých zábavných odlišnostech mezi zvířaty samotnými, ale nezapomíná ani na srovnání s člověkem. „Hodnoty z hlubin“ nás zavedou pod hladinu, zatímco „Hrozivý hnusný hmyz“ je očekávatelně hlavně o říši breberek a drobné havěti. „Největší, nejmenší, nejtlustší, nejtenčí…“ je kapitolka plná samých „nej…“. A poslední naučná kapitola „Trampoty růstu“ vysvětluje nejednu zajímavost v souvislosti s tím, jak se naše tělo chová v různém věku a v různou dobu. A v již zmíněné závěrečné části „Dokážete tohle…?“ si lze vyzkoušet na vlastní smysly, jak moc se svým tělem umíte spolupracovat.

Stylově se Darebák David a tělo nijak zásadně neliší od svých předchůdců. Rozsahem devadesáti tří stran patří ale k těm nejkratším publikacím v této sérii. V každém případě se jedná o další velice zábavné čtení, které uspokojí nejenom dětského čtenáře, ale nepochybně i většinu dospělých. Navíc díky krátkým informačním blokům proloženým zhusta vtipnými ilustracemi by mohlo jít, a nejspíš i jde, o další z knih vhodných právě pro začínající čtenáře. Jde totiž o text, z něhož při vynaložení minimálního úsilí rychle dostávají zábavné a ucelené informace. Nezbývá, než se těšit na reedice starších, případně na nové překlady u nás dosud nevydaných příhod i faktů Darebáka Davida z pera Francescy Simon.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebák David a tělo

Simonová, Francesca

BB/art, 2016

zobrazit info o knizeDarebák David a tělo

Simonová, Francesca

BB/art, 2012

Napsat komentář