Dosáhnout svého

Simonova_DarebakDavidHuraDoOblak
Někdy se zdá, že se rodiče, učitelé a vlastně celý svět proti vám spikli. Je vůbec možné, aby se člověku dělo tolik příkoří, když jediné, po čem touží, je dobře se pobavit? Nakonec se jeden zkrátka musí spolehnout na trochu štěstí a schopnost bezbřehé improvizace.

Rok po vydání poslední knihy Francescy Simonové u nás počátkem dubna 2020 nakladatelství BB/art uvedlo na trh další titul ze série Darebák David, tentokrát s podtitulem Hurá do oblak (Up, up and away, 2019). Překlad pochází z dílny Gisely Kubrichtové.

Americko-britskou autorku Francescu Simonovou jsme si prvně představili před více než šesti lety u příležitosti dotisku knihy Darebák David, která v sobě ukrývala hned tři původně samostatné tituly: Darebák David (Horrid Henry, 1994), Darebák David a tajný klub (Horrid Henry and the Secret Club, 1995) a Darebák David a Zoubková víla (Horrid Henry Tricks the Tooth Fairy, 1996). Od té doby jsme se s Darebákem Davidem setkali ještě několikrát, nejčastěji však v souvislosti s malými encyklopediemi. Naposledy třeba právě před rokem u útlé knížečky Darebák David a podivná zvířata (Horrid’s Henry Crazy Creatures, 2015, česky 2019).

Na rozdíl od posledně jmenované publikace, jež spadá do kategorie Darebákova škola (A Horrid Factbook), Hurá do oblak je klasickou příběhovou knihou. Jako obvykle v sobě ukrývá hned čtyři Davidova dobrodružství. V prvním z nich se s Darebákem Davidem vydáme na jeho první let dopravním letadlem. Ve druhém Darebák David mění dějiny – proč se učit o nudných datech a Jindřichu VIII., když dinosauři jsou mnohem zábavnější? Počkat, co je sloučit dohromady? Třetí aktivita posadí našeho hrdinu během divadelního představení ke zvukové aparatuře. Darebák David se stanem Zlatým hřebem večera. A konečně se můžeme těšit na výlet do světa vodních radovánek. Ovšemže plány Darebáka Davida a paní učitelky se zásadně liší. David se rozhodně potřebuje dostat na atrakci Sešup smrti! Společným rysem všech čtyř povídek je až šokující schopnost hlavního hrdiny obrátit dění kolem sebe ve vlastní prospěch vždy a za všech okolností.

Hurá do oblak je dvacátou pátou publikací v sérii Darebáka Davida. V českých překladech se zpravidla v jednom vydání spojují tři původní tituly dohromady. Kupříkladu předchozí trojice vyšla v češtině v roce 2017 pod názvem Darebák David má noční můru (Horrid Henry’s Nightmare, 2013) a kromě stejnojmenné knihy sbírka obsahovala ještě tituly Darebák David a King Kečup (Horrid Henry’s Krazy Ketchup, 2014) a Darebák David a kletba kanibalů (Horrid Henry‘s Cannibal Curse, 2015). Hurá do oblak se tak na české literární scéně stává vpravdě výjimkou, neboť postrádá své dva potenciální bratříčky. Zatímco předchozích čtyřiadvacet knih vycházelo v originále s nejvýše ročním odstupem, propast mezi vydáním dvacet čtyřky a dvacet pětky se protáhla na dlouhé čtyři roky. I to se nejspíš projevilo na mírně odlišném stylu. Hurá do oblak mnohem výrazněji staví na krátkých, až úsečných větách a masivním používáním citoslovcí. Toto pojetí dodává příběhům výrazně rychlejší spád, než tomu bylo u předchozích dílů. Sto čtyřicet dvě strany vám proběhnou před očima s takovou lehkostí, že si ani nevšimnete, že jste se propracovali ke konci.

Nebyla by to správná kniha o Darebáku Davidovi, kdyby nebyla protkána ilustracemi Tonyho Rosse. Podobně jako v případě díla Davida Walliamse, i zde obrázky vtiskávají celému svazku onu skvělou atmosféru, pro niž se příběhy rošťáka, jakého bychom si domů spíše nepřáli, staly tak vyhledávanou komoditou na pultech knihkupectví prakticky po celém světě. K úspěchu na našem knižním trhu beze vší pochyby již tradičně přispívá skvělý překlad Gisely Kubrichtové, jejíž zkušenost září z každého slova.

Sáhnout po práci Francescy Simonové se vyplatí, zvláště potřebujete-li se odreagovat od uspěchaného světa kolem sebe. Darebák David čtenářům možná připomene jejich vlastní zkušenosti s výchovou – o to širší úsměvy jim pak četba jeho příhod dokáže vyloudit na tvářích. Ostatně, kdo z nás se s nějakým takovým Davidem někdy nesetkal, no ne?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebák David: Hurá do oblak!

Simonová, Francesca

BB/art, 2020

Napsat komentář