Nová darebáctví

Simonova_DarebakDavidMaNocniMuru
Část rodičů považuje své děti za dokonalé. Hodné, pečlivé, pořádné, učenlivé. Ale co když se někde něco zvrtne a vedle dokonalého potomka mají doma najednou jeho pravý opak? Co když si na prsou hřejí Darebáka Davida?

Na jaře 2017 přineslo nakladatelství BB/art našim čtenářům další z knih Francescy Simonové, tentokrát titul Darebák David má noční můru (Horrid Henry’s Nightmare, 2013). Ilustrace pocházejí opět z dílny Tonyho Rosse a o překlad se tradičně postarala Gisela Kubrichtová.

Fransescu Simonovou jsme si představili již několikrát. Naposledy na sklonku loňského roku v recenzi knihy Darebák David chystá léčku (A Hat of Horrid Henry, 2007, česky poprvé 2009). Mezi „léčkou“ a dnes představovanou „noční můrou“ přišlo nakladatelství BB/art ještě s druhou reedicí příběhové knihy Darebák David čaruje (složena z Horrid Henry and Abominable Snowman /Darebák David a odporný sněžný muž/, Horrid Henry Robs the Bank /Darebák David vyloupí banku/ a Horrid Henry Wakes the Dead /Darebák David probouzí mrtvého/, 2008, česky prvně 2010). Naneštěstí jsem vydání této knihy propásl a tak se ke mně recenzní výtisk již nedostal.

Dnes si ale představujeme naprostou novinku. Na rozdíl od výše zmíněné reedice, Darebák David má noční můru, vychází v českém překladu poprvé. Na druhou stranu v souladu s ní jde i tentokrát o soubornou knihu, tedy o knihu, jež zahrnuje původně tři samostatné tituly. V našem případě jde nejprve o stejnojmennou Darebák David má noční můru (již tradičně se čtyřmi příběhy: Darebák David má noční můru, Darebák David a pomsta Démonické dozorkyně, Bublina machruje a Darebák David slaví Den matek). Jako druhá se v kompilaci objevuje kniha Darebák David a King Kečup (Horrid Henry’s Krazy Ketchup, 2014) se svými čtyřmi příběhy: Darebák David a pomsta hrozné hlídačky dětí, Darebák David to říká, jak to je, Darebák David a King Kečup a konečně Darebák David a slepice. Třetí knihou souboru je Darebák David a kletba kanibalů (Horrid Henry‘s Cannibal Curse, 2015), již reprezentuje kromě titulního příběhu ještě další trojice: Darebák David cukrářem, Darebák David a výcvik dokonalých rodičů a nakonec Darebák David a braková literatura.

Všech dvě stě třicet osm stran sbírky humorných příběhů (i když řada z nás, rodičů, některé popsané situace jako žertovné možná ani vnímat nedokáže, znáte to… ) je kromě zábavného textu opět protkáno ilustracemi Tonyho Rosse, bez nichž by Darebák David už nikdy nemohl být úplný. Obrázky jsou vtipné a nemine dvoustrana, aby neobsahovala alespoň jeden. I to dělá z příběhů Darebáka Davida vyhledávaný text nejen pro dospělé, ale především pro dětské čtenáře. Pokud existuje v současné literatuře určené dětem nějaký autor schopný dostát srovnání s úspěšným Goscinnyho světem malého Mikuláše, je to právě Francesca Simonová. A i když David má do nevinnosti malého Mikuláše daleko, ve výsledku nesou oba stejné poselství, jímž je přiblížit svět školou povinných dětí pochopitelným způsobem ostatním generacím, stejně jako nastavit zrcadlo jejich vrstevníkům.

Co jsme si ještě v žádné z recenzí Darebáka Davida nezdůraznili, je fakt, že bez skvělého překladu Gisely Kubrichtové by byl samozřejmě pro většinu naší čtenářské veřejnosti úspěch celého cyklu nejistý. Naštěstí se dílo Francescy Simonové dostalo do povolaných rukou zkušené překladatelky a výsledek se dostavil.

Příběhy Darebáka Davida spatřily světlo světa v roce 1994 a zatím poslední je datován rokem 2015. To je dlouhá doba na mapování života věčně malého Davida a jeho kamarádů. Francesca Simonová naštěstí neusnula na pověstných vavřínech, ale s každou novou knihou, každým novým příběhem, upravuje kulisy tak, aby šly s dobou. V „noční můře“ navíc využívá oblíbeného propojení s již vyprávěnými situacemi, takže třeba hned druhý příběh přivádí na scénu již kdysi představenou Mastnou Maruš, kterou David dokázal kdysi prakticky zničit, tentokrát v nové roli Démonické dozorkyně, ne nepodobné její dávné úloze.

Jazyk, jímž jsou příhody vyprávěny, stejně jako u Goscinnyho neurazí a vaše děti nenaučí novým nevhodným výrazům. Další bonus, který dnes zdaleka není u knih pro děti a mládež samozřejmostí. Nemusíte se tedy bát ponechat své děti s Davidem o samotě. Ale vždyť je to darebák, namítnete. Nebojte se ani toho a svým dětem trochu důvěřujte. Ony dobře poznají, co je a co není správné.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebák David má noční můru

Kubrichtová, Gisela – Simonová, Francesca

BB/art, 2017

Napsat komentář