Ukázka z knihy Psí pohádky (Zuzana Pospíšilová)

Zuzana Pospisilova_Psi pohadky
Zuzana Pospíšilová dobře ví, že pohádky i pejsci jsou věrnými přáteli lidí. Děti se s nimi nejen pobaví, ale i poučí. Novou knížku oblíbené spisovatelky doprovázejí ilustrace Michala Sušiny.

Přinášíme vám ukázku z knihy Psí pohádky,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Pohádkové čtení.

 

Bez puntíků?

Zuzana Pospisilova_Psi pohadky_ukazka1„Počkejte tady na mě,“ přikázala maminka svým dvěma dcerkám.
Zuzanka se zamračila. Kristýnka nafoukla tváře a ruce dala bojovně v bok. Obě chtěly do obchodu s maminkou. Na nákup chodily rády. Vždycky se jim podařilo vyškemrat něco navíc. Třeba pytlík bonbonů, čokoládu nebo alespoň docela obyčejné lízátko.
Tentokrát maminka měla v úmyslu koupit něco tajně, aby to dcerky neviděly. Mělo to být překvapení.
„Já nechci čekat. Já chci jít s tebou,“ zaprotestovala Zuzanka.
„Já taky,“ přidala se Kristýnka.
„Nebojte se, budu tady hned,“ chlácholila je maminka. „Zatím si můžete malovat,“ řekla a předala dětem obrázky, které dostaly od paní doktorky, když u ní byly na kontrole po nemoci. Pak zalovila v kabelce a vyndala z ní taky fixy. Maminky musí mít vždycky po ruce něco, čím by své děti zabavily.
Zuzanka s Kristýnkou se na sebe nejprve podívaly a pak neochotně přikývly. Doma jim maminka dovolila jen pastelky, tak se nechaly nalákat.
Když maminku spolkly samozavírací skleněné dveře, Kristýnka si sedla na vyvýšený obrubník, který lemoval schody do obchodu, a otevřela první fix. Vybrala si červenou. Na jejím obrázku byl totiž trpaslík, a ti mívají červenou čepičku. Zuzanka si vzala zelenou, aby vybarvila tříhlavého draka. Čekání jim najednou nepřipadalo tak dlouhé.
„Škoda že tu nemáme další papír,“ povzdechla si Kristýnka a odběhla ke skleněným dveřím, aby se podívala, jestli už maminka není s nákupem hotová.
V tu samou chvíli se k obchodu přihnal pán s krásným bílým pejskem. Asi spěchal.
„Jak se jmenuje?“ zeptala se Zuzanka, která byla starší a taky odvážnější.
„Puntík,“ odpověděl pán. Potom vodítko přivázal ke stojanu na odkládání kol a přikázal: „Zůstaň. Já za chvíli přijdu!“ Pak zmizel v obchodě, stejně jako jejich maminka.
„Chápeš to?“ zeptala se Zuzanka.
„Co?“ divila se Kristýnka.
„Jmenuje se Puntík, ale přitom je celý bílý,“ napověděla Zuzanka.
„Bílý jako papír,“ pochopila hned Kristýnka.
Fixy, kterými vybarvovaly veliké obrázky od paní doktorky, už skoro nepsaly. Jen jeden jediný zůstal nedotčený. Černý. Ten totiž na obrázky nepoužily.
„Já mu zkusím namalovat nějaký puntík. Ty ho zatím nějak zabav,“ navrhla Zuzanka.
Kristýnka si vzpomněla na pohádku o princeznách Lence, Alence a Magdalence, kterou jim maminka četla večer před spaním. Pustila se do vyprávění.
Puntíkovi se pohádka asi líbila, protože spokojeně seděl, pozorně poslouchal a přátelsky vrtěl ocáskem. Zuzanka mu na kožíšku vykouzlila hned několik puntíků. Každý byl trochu jiný.
„Já chci taky malovat puntíky,“ přihlásila se Kristýnka, když byla pohádka u konce.
„Neboj, nechala jsem ti půlku,“ ubezpečila sestřičku Zuzanka. Byla to pravda. Pejsek měl puntíky jen na polovině těla.
Zuzanka předala fix mladší sestře a dávala Puntíkovi hádanky. Pejsek nechápavě nakláněl hlavu na jednu nebo na druhou stranu, ale ani jednu hádanku se mu nepodařilo uhádnout.
„Už nepíše,“ prohlásila zklamaně Kristýnka. Puntíků nakreslila mnohem méně než Zuzanka.
„Mamka už je tady,“ oznámila Zuzanka.
Kristýnka v tu ránu na puntíky zapomněla. „Cos nám koupila?“ vyptávala se.
Když holky s maminkou odešly domů, před obchodem nastalo hotové pozdvižení.
„Kde je můj Puntík? Kdo ho vyměnil?“ rozčiloval se pán. Nikdo mu neuměl odpovědět, tak zavolal na policii. Tohle se musí vypátrat.
Policisté se ho vyptávali, kdy svého psa viděl naposledy a na jaké jméno slyší.
„Puntík,“ odpověděl pán a jeho pomalovaný pejsek zavrtěl ocáskem a natáhl tlapku ke svému pánovi. Naučil se podávat pac a při každé příležitosti to rád zkoušel.
„Ale to vypadá, jako kdyby to byl váš pes,“ divil se policista.
„Můj puntík byl celý bílý, ale tenhle má puntíky,“ vrtěl hlavou pán.
„Asi je to nějaká speciální rasa. Třeba mu ty puntíky vyrašily zrovna teď,“ navrhoval řešení jeden z policistů.
„Poslouchejte, já se ve psech vyznám. To bude nejspíš nějaký úplně nový pes,“ přisadil si další z policistů.
„To je krásný pes,“ prohodila nakonec paní, která jen tak procházela okolo. „Měl byste s ním na výstavu!“
Pán přestal zuřit. Vzal svého Puntíka na vodítko a odešel domů. Tam si vyhledal informace o výstavách psů a na jednu se přihlásil.
Ta paní měla pravdu. Z Puntíka byli všichni nadšení. Nikdo nevěděl, jaká je to rasa, a tak vymysleli, že to bude dalmatin. Vyhrával jednu cenu za druhou. Od té doby byl pán rád, že má jeho Puntík puntíky, ale vůbec netušil, že je to díky Zuzance a Kristýnce.

Zuzana Pospisilova_Psi pohadky_ukazka2

—————————————–

Prolistujte si další ukázku.

—————————————–

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Nezralá, Hruška, k tabuli!Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádky, Záchranářské pohádkyVýlet do Pekla.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePsí pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář