Trocha strašidelného ponaučení

Simonova_DarebakDavidADuchove
Cesty za poznáním mohou být různé. Stejně tak se předmětem studia  může stát ledacos. A konečně i škol je mnoho druhů. Třeba v takové Darebákově škole na nudu zaručeně nenarazíte.

Počátkem listopadu 2017 rozšířilo nakladatelství BB/art počet přeložených knih Francescy Simonové o titul Darebák David a duchové (Horrid Henry’s Ghosts, 2014, česky 2017). Překlad již tradičně připravila Gisela Kubrichtová.

S britskou autorkou Francescou Simonovou jsme se potkali již mnohokrát. Naposledy tomu bylo po vydání překladu předposlední knihy ze série Darebákova škola s názvem Darebák David a zvířata (Horrid Henry’s Animals, 2014). Dnes představovaný titul Darebák David a duchové patří do stejné řady tak zvaných Factbooks, tedy jakýchsi malých encyklopedií, a jde o poslední příspěvek do zatím osmidílné sady. U nás ale dosud vyšlo jen šest překladů. Konkrétně to kromě dvou již zmíněných byl Darebák David a tělo (Horrid Henry’s Bodies, 2011, česky prvně 2012), Darebák David a sport (Horrid Henry’s Sports, 2012, česky 2014), Darebák David a jídlo (Horrid Henry’s Food, 2012, česky 2014) a Darebák David a dinosauři (Horrid Henry’s Dinosaurs, 2011, česky 2012).

Podobně jako všichni jeho předchůdci stojí Darebák David a duchové na mnoha zábavných a nezřídka i méně známých poznatcích k danému tématu. V tomto případě nás tedy Davidův průzkum zavádí do oblasti paranormálního světa. Tajemno, záhady, duchové i podvody jsou hlavním hnacím motorem Davidových duchů.

Rozsahem devadesáti čtyř stran se osmý díl série řadí spíš k těm útlejším. I počtem dvanácti kapitol patří k tomu nejkratšímu, co Darebákova škola nabízí. Pojďme si jako obvykle prostřednictvím jejich názvů prozradit, na co se mohou čtenáři těšit tentokrát. „Úděsné úvodní údaje“ seznamují čtenáře s problematikou a názvoslovím, s nímž se budou dále potkávat. „Pátrání po příšerách“ naťukává nejčastější metody pátrání po duších a zmiňuje některá duchy oblíbená místa. Na téma populárních lokalit načaté v druhé kapitole navazuje část s názvem „Hrůzostrašné hrady a strašidelná stavení“. „Kdo je kdo“ přináší přehled nejčastěji popisovaných druhů strašidelných bytostí a na jejich výčet pak navazují „Protivní poltergeisti“. „Vojenské vidiny“ jsou kapitolkou zaměřenou na speciální druh válkou stvořených duchů. Samovysvětlující je název sedmé kapitoly „Zjevení zvířat“. Příslovečných „top ten“ představuje „Deset nejslavnějších duchů“. Problematiku vyvolávání duchů a komunikace se záhrobím krátce naťukává kapitola devátá „Je tu někdo?“. Svátky spojené s mrtvými v různých světových kulturách probírá „Návrat mrtvých“. O nejslavnějších podvodnících i odkrytých podvodech hovoří „Odhalené podfuky“. A od všeho něco si nechal Darebák David na konec do poslední kapitoly s názvem „Paranormální záhady“.

Kromě standardně skvělého překladu Gisely Kubrichtové potěší všechny čtenáře i mnoho obrázků z dílny Tonyho Rosse, se kterým jsme se kromě knih Francescy Simonové měli možnost potkat celkem nedávno třeba i v díle Davida Walliamse Babička drsňačka. Rossův vtipný přístup ke ztvárnění skutečných i neznámých bytostí, tajuplných míst či neobvyklých situací dodává všem jím ilustrovaným knihám příjemně odlehčený ráz. Nemalou měrou tedy napomáhá k úspěchu takových titulů u celé škály čtenářské veřejnosti.

Z vlastní zkušenosti tentokrát nedoporučuji předčítat Darebákovu školu malým dětem před spaním. Ne že by byla prošpikována přehnaně strašidelnými historkami, ale i těch několik málo faktů stačí, aby se vaše robátko ve snech potloukalo v místech, kde je paranormálno běžnou součástí života. Což může nakonec vést ke spánku narušovanému nočními můrami. A strašit malé děti bychom tedy určitě neměli, co říkáte? Na druhou stranu, u těch starších se jako ideální doba na studium nového titulu Darebák David a duchové  temný podvečer či úplňkem prozářená noc naopak přímo nabízí. Ale to je jistě něco, co si každý rodič musí rozhodnout sám.

Do celé série Darebákovy školy zbývají tedy již jen dva nepřeložené tituly z roku 2013. Jedná se o Horrid Henry’s Kings and Queens (Králové a královny Darebáka Davida) a Horrid Henry’s Bugs (Darebák David a brouci). Plánuje-li nakladatelství BB/art jejich vydání, zatím netuším. Věřím ale, že by takový čin s povděkem přivítali obdivovatelé encyklopedií Darebáka Davida z řad našich čtenářů jakéhokoli věku. Nechme se překvapit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebák David a duchové

Simonová, Francesca

BB/art, 2017

Napsat komentář