České dějiny jako inspirace pro celý svět

historie uvod
Dnes vám představíme několik knih českých i zahraničních autorů, pro které se inspirací staly (skutečné i fiktivní) české dějiny. Připomeneme si třeba některé české alchymisty a mystiky, Jana Žižku a boj proti katolicismu či tragické osudy židovských rodin ve válečném období.

Nejprve potěšíme milovníky komiksů manga. Nenechte si ujít první díl Dívčí války, který vás zavede do období husitských válek. Japonský tvůrce Kóiči Óniši vytvořil příběh o dvanáctileté dívce, která bojuje proti katolicismu.

České království roku 1420. Dvanáctiletá Šárka, jež i po brutálním znásilnění jako jediná přežila z katolíky nemilosrdně vyvražděné vesnice, nachází záchranu u největšího českého vojevůdce Jana Žižky a jeho hrdinné husitské armády, aby se se svými družkami a druhy celou svou duší a tělem oddala boji proti katolicismu. Historický manga velkoopus, volně adaptující motiv husitských válek v Českých zemích, jež v Evropě 15. století zažehly doutnák náboženských reforem, vykreslující hrůzy nelítostných bojů neotřelým pohledem malé dívky.

Dívčí válka 1

Autor a ilustrátor: Kóiči Óniši
Přeložil: Petr Holý

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 127×182 mm
ISBN: 978-80-257-4134-4
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Dívčí válka 1 vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

 divci_valka_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi a ilustrátorovi

Kóiči Óniši je japonský tvůrce a kreslíř komiksů manga. Narodil se v roce 1973 na severním japonském ostrově Hokkaidó. V současné době žije a tvoří v historickém městě Kanazawa v prefektuře Išikawa. Je absolventem fakulty literatury Hokkaidské univerzity, chvíli také studoval katedru evropské historie tamtéž. Debutoval v roce 1997 dílem Prasečí král (japonsky Butaó) a osobitým stylem si vysloužil ocenění Kodansha Afternoon Prize udělované začínajícím autorům manga. Je aktivním členem japonského spolku Castle Tintagel, pojmenovaného podle stejnojmenného středověkého opevnění ležícího v severním Cornwallu ve Velké Británii, spojovaného s králem Artušem. Spolek od roku 2013 provozuje Japonskou ligu rytířských soubojů (Japan Armored Battle League) v historické zbroji s dřevci, pro níž také vytvořil několik merkantilií a od roku 2016 je jejím sponzorem. V roce 2014 vyšel v renomovaném tokijském nakladatelství Futabasha první díl jeho historického opusu Dívčí válka (japonsky Otome sensó – Dívčí válka), ukončeného v roce 2019 dvanáctým dílem. O rok později však vyšla ještě první kniha dodatků (Otome sensó – Dívčí válka gaiden I), rozšířená v roce 2021 o první a druhý díl druhé knihy dodatků (Otome sensó – Dívčí válka gaiden II džó, ge). Za zmínku stojí také Ónišiho JOKER (1999), Pravdivá legenda o Cchao Cchaovi (2006) a další díla. V současné době vychází v nakladatelství Futabasha Ónišiho nový historický opus Horda pod hvězdným nebem aneb tajné dějiny harému Talckého císařství (Seiten no orudo – Taruku teikoku kókjú no hiwa).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Do období druhé světové války vás ve své knize Magdino znamení přenese Chrystyna Lucyk-Bergerová. Podaří se služebné Magdě zachránit jednoho z příslušníků židovské rodiny – malého Samuela? Začtěte se do vyprávění o statečné mladé ženě.

Ne všechny bitvy vždy vybojují vojáci. Strhující román z válečného Československa.

Československo 1942: … opatrně uložila spícího chlapečka v peřince do stísněného tmavého prostoru a položila podlahová prkna zpátky. Sotva se zvedla, uslyšela, jak dole práskly dveře a domem se rozlehlo německé pokřikování a psí štěkot… Když do domu židovských manželů Tauberových vtrhne gestapo, má služebná Magda jen pár minut na to, aby se pokusila zachránit alespoň jejich novorozeného syna Samuela. Do prázdné vily se i s rodinou nastěhuje nacistický důstojník König, odhodlaný lovit v okolí Litoměřic příslušníky odboje jako divokou zvěř. Magdě nezbývá než zůstat a později se jí podaří ukrýt maličkého Samuela u přátel. Sama se snaží pomáhat, jak může – posílá odbojářům tajně informace o Königovi a pašuje jim jídlo. V nebezpečné hře, kterou Magda hraje, nejde jen o její život. Aby dokázala ochránit Samuela, bude muset riskovat mnohem víc, než by kdy považovala za myslitelné. Strhující válečný příběh o lásce, odvaze, schopnosti přežít a výjimečné statečnosti mladé ženy, zasazený do kraje vinic a lesů Českého středohoří. Úvahy a pocity z něj budou čtenáře provázet ještě dlouho poté, co obrátí poslední stránku.

Magdino znamení

Autorka: Chrystyna Lucyk-Bergerová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-197-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Magdino znamení vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Magda otevřela zadní dveře a spíš přeběhla, než přešla sněhem pocukrovaný trávník. Ze zvyku se zahleděla do obory na druhé straně cesty, kde ale v tuhle dobu žádná zvěř nebyla. Poryvy větru ohýbaly vršky stromů lemujících cestu. Tam, tam, ukazovaly všechny stejným směrem a popoháněly ji z kopce dolů, tudy se z toho dostaneš. Právě v tomhle lese, kde jsem se kdysi líbala s tím zrádcem, právě tady teď ukrývám tajemství odplaty.
U kované brány se ohlédla k vile Lišce. Ve vysokých obloukových oknech jídelny a salonu hnízdila tma. Jako by tam ani nikdo nebydlel. Už rok na ni ta žlutavá vápencová fasáda vůbec nepůsobila radostně. Dům byl stále dobře udržovaný, ale jeho duch se vytratil už tak dávno, že si Magda jen stěží dokázala vybavit, jak se tam dřív cítila milovaná a v bezpečí. (str. 9)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Chrystyna Lucyk-Bergerová se narodila v Minnesotě v roce 1969 a vyrostla v kulturně bohaté čtvrti severovýchodního Minneapolis. Kariéru spisovatelky započala psaním povídek a cestopisů. Dříve pracovala jako novinářka, šéfredaktorka časopisu a poté jako editorka, kdy si již mohla plnit svůj sen o psaní a cestování. V roce 2000 se přestěhovala do Rakouska, kde založila vlastní společnost poskytující komunikační školení. Za své povídky a romány obdržela několik ocenění a nyní se věnuje hlavně historické fikci. Miluje svou rodinu, zvířenu, zahradu a cestování. Napsala např. Vzpomínky na Ukrajinu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Na počátku 20. století se ocitnete v nové knize Povídky smíchovské české spisovatelky Marie Rejfové. Přečtěte si šest povídek, které spojuje osmiletá holčička Růženka a záhadný kouzelník…

BRILANTNÍ LITERÁRNÍ POCTA VELIKÁNŮM ČESKÉ LITERATURY JANU NERUDOVI A JAKUBU ARBESOVI…

Smíchovské předměstí počátku dvacátého století, z průmyslového koutu u levého břehu Vltavy se pomalu stává důležitá součást budoucí Velké Prahy. Město tepe každodenním životem, zatímco místa skrytá v potemnělých uličkách, dílnách a pavlačích vyprávějí svůj vlastní příběh. Kdo se schovává pod čerpadly Petržilkovské vodárny? Jaké tajemství odhalí hrob na Malvazinkách? Zastaví se vrah z Kinského zahrad před dalším činem?

Čtenář nahlédne do života kamenického mistra a studentů pražské polytechniky, u pitevního stolu a na přednáškách se setká s posluchači medicíny. V jiné povídce vstoupí do zaprášeného světa staré židovské dámy a jejích vzpomínek, aby vzápětí prožil několik dní s tajemným pekařem a dvojicí starých panen. Jinde ho Smíchovem provede utrápený příručí nebo hezká, ale lehkomyslná služebná.

Na pozadí šesti smíchovských arabesek se pak odvíjejí osudy osmileté holčičky Růženky Horké, která se setká se záhadným kouzelníkem. Kdo je ten muž a proč se u něj sbíhají všechny nitky jednotlivých příběhů?

Povídky smíchovské

Autorka: Marie Rejfová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-461-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Povídky smíchovské vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

„Františku,“ sepjala Dagmar štíhlé ruce v prosebném gestu.
František dál tvrdošíjně hleděl na dno šálku – z loužičky černého indického čaje se na něj škodolibě culily dvě zapomenuté citronové pecky. „Říkám vám, že teď sedí s pány kolegy U Rorejsů,“ zabručel nevrle. To poslední, co se mu v téhle chvíli chtělo, bylo jít pro Ottu do hospody. Zakroužil hrnkem a pak jediným douškem nechal posměváčky sklouznout do krku.
Dagmar ho vzala za ruku a přejela špičkou ukazováčku po jeho mozolnaté dlani. „Drahý…“
Pohlédl do jejích andělsky modrých očí rámovaných leskle zlatými loknami a znovu si uvědomil, jak krásnou ženu vlastně má. S povzdechem vstal a zapnul si vestičku.
Podala mu svrchník a klobouk. „Na zítra mám u hokyně slíbenou kachnu,“ pronesla významně a sebrala mu ze širokých klop pár neviditelných smítek. „Udělám ji se zelím.“

Stáhněte si ukázku.

O autorce

Marie Rejfová pochází z Prahy, vyrůstala v Žatci, v Plzni studovala na Fakultě humanitních studií. Nyní žije s manželem a dvěma dětmi ve Varnsdorfu, kde pracuje jako učitelka v mateřské školce. Psaní beletrie se věnuje od mládí, systematičtěji v posledních několika letech, kdy se úspěšně zúčastnila několika literárních soutěží. V roce 2015 debutovala románem pro mládež Čarověník, na který o rok později navázala volným pokračováním Sestra smrt. Už v těchto knihách naznačila svůj talent odpozorovat a s patřičnou dávkou humoru popsat vztahy mezi obyčejnými lidmi, a zároveň dovedně zprostředkovat atmosféru současného maloměsta, což naplno zúročila v humorných detektivkách s Josefínou Divíškovou. Kniha Jako veš v kožichu je dalším dílem úspěšné detektivní série. Navazuje na Kdo má pod čepicíKdo jinému jámu kopáKdo má za ušimaKomu straší ve věžiKočka myši nenecháKdo maže, ten jedeKdyž se vosy vyrojí Jako veš v kožichu.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

A na závěr tu máme tip pro milovníky záhad a alchymie. Spisovatel a novinář Jan A. Novák se ve své knize Příběhy českých alchymistů a mystiků tentokrát zaměřil na alchymisty a mystiky, kteří působili na území dnešního Česka.

Množství předních alchymistů a mystiků své doby, kteří působili na území dnešního Česka, je ohromující. Právě jim vděčíme za jedinečnou atmosféru magična, jež naši zemi odlišuje od ostatních. České mystické odkazy zná celý svět: Golem, Voynichův rukopis, doktor Faust… Životy alchymistů ale nebyly jednoduché. Nechyběly intriky, útěky, vzestupy i pády.

Příběhy českých alchymistů a mystiků

Autor: Jan A. Novák

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-947-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Příběhy českých alchymistů a mystiků vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

V souvislosti s mystikou červené barvy se nabízejí podivné indicie ještě vzdálenější v čase. Už jeskynní umění a hroby mnoha paleolitických kultur prozrazují, že tehdejší lidé rudé přičítali jakýsi hluboký magický význam. Má se za to, že symbolizovala životní sílu nebo ochranu proti zlým duchům, ale to jsou jen moderní spekulace.
Spojitost mezi oblibou červené barvy v rituálech starší doby kamenné s jejím významem v křesťanské mystice a v alchymii může spočívat jen v tom, že jde o barvu krve, a proto jsou k ní lidské smysly mimořádně vnímavé a psychická odezva je u rudé ze všech barev nejsilnější (což je mimochodem i důvod, proč ji měli tak rádi nacisté a komunisté). (str. 5)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů Jan A. Novák se po studiích věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká především záhad (např. Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí či Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska), ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívčí válka 1

Óniši, Kóiči

Argo, 2023

zobrazit info o knizeMagdino znamení

Lucyk-Bergerová, Chrystyna

Jota, 2023

zobrazit info o knizePovídky smíchovské

Rejfová, Marie

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizePříběhy českých alchymistů a mystiků

Novák, Jan A.

Alpress, 2023

Napsat komentář