Cesta za poklady Čech, Moravy a Slezska

Jan A Novak_Za tajemstvim pokladu
Máte rádi příběhy o velkolepých pokladech, truhlách plných zlata a diamantů? O tom, jak se při jejich hledání prolévá krev? Přečtěte si o pokladech z Čech, Moravy a Slezska v nové knize Jana A. Nováka.

Poklad! Slovo, které zní cinkáním zlata, třpytí se drahokamy a šustí tajnými dokumenty. Současně z něj ale běhá mráz po zádech, protože připomíná krev, která byla prolita při jeho shromažďování, ukrývání i hledání. Neexistuje hrad, zámek, zřícenina nebo nápadná skála, kde by se neukrývaly drahocennosti, často hlídané silami, které nejsou z tohoto světa.

 

Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska

Autor: Jan A. Novák

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-754-3552-2
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska vydalo nakladatelství Alpress.

 

Ukázka z knihy

S poklady žijeme už od dětství, protože celá řada pohádek se bez pořádné truhly se zlaťáky nebo hromady zlata a drahokamů v nějaké komnatě či sluji neobejde – cesta za tímto bohatstvím je v podstatě motorem pohádkového příběhu. Ovšem ani jeho přivlastnění v závěru děje není jen tak, protože v lepším případě na drahocennostech sedí pes s očima jako mlýnské kameny (Hans Christian Andersen), v horším vícehlavý drak chrlící oheň, a to ani nemluvím o zlých kouzlech a kletbách pronásledujících nezvané návštěvníky. Dosažení pokladu tedy je katarzí – vyvrcholením a očistným zakončením děje, kdy se ve vztahu k právě nabytému bohatství teprve ukáže, kdo je kdo: dobří jsou odměněni, zatímco nehodní ztrestáni nebo aspoň poníženi.
Tahle symbolika pokladu a cesty za ním se ukrývá i v pohádkách, které na to zdánlivě nevypadají: pokladem je nejčastěji princezna, a kdyby náhodou někomu pravý smysl nedošel, tak je tu ještě poznámka pod čarou „… a půl království k tomu“. Protože co by to bylo za království, kdyby nemělo královský poklad. (str. 2)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jan A. Novák

Spisovatel, publicista a novinář různorodých zájmů Jan A. Novák se po studiích věnoval mimo jiné potápění a fotografování pod vodou. Fascinují ho záhadné a nevysvětlitelné jevy. Nejprve publikoval časopisecky a později autorsky připravil celou řadu knih, jejichž tematika se týká hlavně záhad, ale najdeme mezi nimi také literaturu faktu, populárně naučné publikace a sci-fi. Je autorem těchto knih: Tajemný hrad KarlštejnOkno do budoucnostiKarel IV. – mystik a čarodějTajemné podzemí na našem územíTajemství mořských hlubinTempláři, zednáři a další tajné společnosti v Čechách a ve světě aj.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.


Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska

Novák, Jan A.

Alpress, 2018

Napsat komentář