Znalosti a poznatky hravě v knihách pro děti

čtoucí dítě - ilustrační
Obohaťte si předvánoční čas hravým učením a poznáváním. Můžete sáhnout po knihách ze zavedených edic pro zvídavé děti, vyzkoušet si hodinu českého jazyka s Hurvínkem, Spejblem a Máničkou, nebo se vydat na cestu časem či po České republice. 

Hlavní hrdinka potká v parku podivného pána, ze kterého má hrůzu. Nejdříve se o tom bojí mluvit, později zjistí, že i její kamarádi zažili něco podobného. A tak se dozví o řadě nebezpečí, která dětem hrozí, a že je potřeba se nebát a svěřit se. Součástí knihy jsou výpravné ilustrace a pracovní listy.

Pepina jde vyvenčit pejska a v odlehlejší části parku narazí na pána, který se chová velice podivně. Asi by to měla někomu říct, jenže copak tohle se dá vyprávět? Vždyť by jí to nikdo nevěřil. Navíc by to ani říct nedokázala, protože jakmile si na toho chlápka vzpomene, hrůzou se jí sevře krk. Nakonec se Pepina přece jen svěří kamarádům a s překvapením zjišťuje, že není jediná, kdo něco podobného zažil. Postupně se dozvídá, jaká různá nebezpečí mohou děti potkat i jak se jim dá úspěšně čelit. A hlavně pochopí, že některá tajemství by si člověk opravdu neměl nechávat pro sebe. Protože když to řekne, ochrání tím nejen sebe, ale také ostatní děti.
S originálním textem synergicky souzní barevné ilustrace Jany Chroustové, které oslovují jak svou imaginací, tak pojetím humoru.
Součástí knihy jsou Pracovní listy. S jejich pomocí si děti zopakují a rozšíří nabyté poznatky tak, aby dokázaly dát člověku, který by se pokoušel narušovat jejich intimní hranice, jasné STOP!

Ukázka z knihy

Hele rekni to_ukazka

Hele, řekni to!

Autorka: Michaela Krýslová
Ilustrovala: Jana Chroustová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 155×185 mm
ISBN: 978-80-88349-18-1
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Hele, řekni to! vydalo nakladatelství Cattacan.

O tvůrkyních

Michaela Krýslová (* 1961) už dělala kdeco – seděla za psacím strojem v kanceláři, rozvážela balíky novin po trafikách, běhala po městě s pošťáckou brašnou, prodávala losy (ty výherní, nikoli severská zvířata), učila angličtinu – až se nakonec uvelebila za výpůjčním pultem v knihovně, odkud už ji zřejmě nikdo nedostane. Vedle toho přeložila řadu knížek z angličtiny, většinou beletrii pro děti a mládež. Na psaní se vrhla až v posledních letech, a pokud zrovna neťuká do počítače další díl série Já se z toho picnu, tak bloumá po parku se svým kokršpanělem Dominikem. Ve zmíněné sérii již vyšly díly Mami, típni to! a Čuně, seber to!.

Zdroj informací: Cattacan

Jana Chroustová (* 1975) hrála hudbu v rádiu (teda z cédéček), lítala po veletrzích, prodávala v obchodě a přitom všem si malovala. Nyní je knihovnicí. Jako rozená knihomolka k tomuto povolání tíhla už odmala – ještě dnes nachází ve svých knížkách z dětství podomácku vystříhané kartičky, které sloužily k půjčování knížek sousedům. O knihovně napsala i detektivku s názvem Naivní detektivka z knihovny. Ilustrovala knížku Karla Poláčka Bylo nás pět, ale jinak maluje hlavně oleje na plátně. Její obrázky jsou k vidění na www.obrazkyproradost.cz.

Zdroj informací: Cattacan

————————————————

Poslechněte si první tři díly z osmidílného cyklu Spejblova a Hurvínkova učebnice českého jazyka. Tu si vymysleli hlavní hrdinové jako dárek k narozeninám Bábinky. Zábavná hodina češtiny může začít!

Hurvínek dělal v diktátech spoustu chyb, což rozčilovalo paní Kateřinu (Bábinku), a tak se Hurvínek se Spejblem a Máničkou rozhodli, že v rámci sebevzdělávání vytvoří učebnici jazyka českého a dají ji Bábince jako dárek k narozeninám. V prvním díle Bábinku „učili“ všichni tři a zadali jí také domácí úkol. V dalších částech řady žactva rozšířil Spejbl a svéráznými učiteli se stali Hurvínek s Máničkou.
Osmidílný seriál Spejblova a Hurvínkova učebnice českého jazyka 1993 byl poslední rozsáhlejším rozhlasovým počinem Miloše Kirschnera (zemřel v roce 1996). Napsal ho Ladislav Dvorský a byl určen pro rozhlasový cyklus Vysílání pro školy.
Na tomto CD najdete první tři ze zachovaných šesti dílů seriálu, které určitě pobaví i dnes.
Seriál se tehdy natáčel a vysílal nepravidelně, neměl tedy pevnou koncepci, což se v dalších dílech občas projevilo třeba v zadávání a kontrole domácích úkolů. Hodiny probíhaly doma, ale i na venkově a třeba i na nádraží.
Hodina českého jazyka začíná…

Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého (audiokniha)

Autor: Ladislav Dvorský
Interpreti: Helena Štáchová, Miloš Kirschner, Jan Bošela

Vazba: CD
ISBN: 8590236108820
Doporučená cena: 199 Kč

Audioknihu Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého vydalo nakladatelství Radioservis, kde si lze přehrát ukázky.

————————————————

Další kniha z edice Má to háček se zabývá tematikou rozvodu rodičů. Ve takové situace se totiž ocitl malý Diviš, a protože doma už to není k vydržení, vezme s sebou psa Bruta a batoh a doma nechá vzkaz, že šel se psem…

Rozvod! Nikdo ho nechce zažít. Rozvod! Děsivé slovo, které se vznáší nad sourozenci Divišem a Dášou. Ani jeden nechápe, co se s rodiči děje. Mají své děti vůbec ještě rádi? Co bude dál? Diviš už nemůže vydržet napětí, které doma panuje. Sbalí si batoh, připne Brutovi vodítko a na stole zanechá vzkaz: Šel jsem se psem.
Čtivě a bohatě ilustrovaná kniha vychází v rámci edice Má to háček, která dětem a jejich rodičům pomáhá s řešením životních problémů a složitých situací. Jednotlivé příběhy si kladou za cíl být inspirací a povzbuzením všem čtenářům, kteří se s nějakým háčkem musejí vyrovnávat.

Ukázka z knihy

„Krucinál, to si vážně po sobě nemůžete uklidit ani boty?“ zahřímá z předsíně tátův hlas následovaný řinčivým zvukem prudce odložených klíčů.
Diviš sebou trhne. Hrot propisky se odlepí od sešitu s rozepsaným úkolem a vyčkává. Celý pokoj jako by zkameněl. Ani záclona na okně se nepohne.

Sel jsem se psem_3.indd

O edici

V rámci řady Má to háček řady již byly vydány příběhy zaměřené na tato témata: autismus, ADHD, střídavá péče, téma sebedůvěry, diabetes a problémové chování. Jedná se například o knihu Řád sladkého sněhuláka. Každý příběh je doplněn o pracovní listy, které je možné si zdarma stáhnout na www.pasparta.cz.

Šel jsem se psem

Autorka: Ivona Březinová
Ilustroval: Petr Morkes

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 168×200 mm
ISBN: 978-80-00-05923-5,978-80-88290
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Šel jsem se psem vydalo nakladatelství Pasparta, kde jsou další ukázky.

O autorce

Ivona Březinová je spisovatelkou na volné noze, šest let vedla semináře tvůrčího psaní na Literární akademii. Její prvotina Zrcátko pro Markétu načala bohatou řadu knih od leporel přes pohádky, příběhy pro malé čtenáře (F jako FíkVítej, Karle!Ďasík a Ďáblík), populárně naučné texty a encyklopedie až po romány pro teenagery. Pro dívky vydala literární cestopisy (tzv. Béčkovky) a nevyhýbá se ani závažným tématům (Lentilka pro dědu EduKluk a pesŘvi potichu, brácho, triptych Holky na vodítku). Mnohé její publikace získaly ocenění a byly přeloženy do cizích jazyků. Autorka ráda beseduje se svými čtenáři. Dále napsala knihy: To si piš!Ťapka, kočka stěhovaváPomeranče v podprsenceDeník vodnice PuškvoryKde jsi, Pierote?Lucka Luciperka či Řád sladkého sněhuláka.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Občanskoprávní průvodce pro děti seznámí čtenáře se základními pojmy z této oblasti, ale zároveň nechybí poutavý příběh o třech kamarádech. Ti způsobí kolotoč problémů a nedorozumění. Podaří se jim vše vyřešit?

Myslíte si, že není možné, aby se z normálních kluků stali jednoho dne nevědomky zločinci, po kterých pátrá policie? Standovi, Romanovi a Štěpánovi se to právě podařilo. Napadlo je totiž schovat něco, co patří jednomu z nich. Anebo už nepatří? Kluci ještě netuší, že svou nevědomostí způsobili hromadu problémů nejen sobě, ale i svému okolí. Roztočí se kolotoč nedorozumění, průšvihů a starostí. Jedinou cestou z téhle bryndy je pochopit, jak vlastně funguje stát, ve kterém všichni žijeme, a začít dodržovat jeho pravidla. A naopak: nebát se vyhledat a přijmout pomoc státu tam, kde ji potřebují.
Vedle poutavého příběhu trojice kamarádů v knize najdete jednoduše a srozumitelně podané základní informace například o tom, co jsou to úspory a co dluhy, jaké platby jsou povinné a bez kterých služeb se obejdeme, jak vypadá pomoc státu, co jsou to sociální služby, jak funguje policie, k čemu slouží exekuce a jak to vypadá u soudu.
Kniha je určena všem (zodpovědným) občanům od 8 do 100 let.

Ukázka z knihy

Jak se dostat z maleru

Jak se dostat z maléru

Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let
Autorka: Petra Štarková
Ilustroval: Libor Drobný

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 202×230 mm
ISBN: 978-80-262-1638-4
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Jak se dostat z maléru vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorce

Petra Štarková je psycholožka a autorka fantasy povídek, fejetonů, populárně-naučných článků a zejména knih pro děti. Její knihy Pirát jménem Šampaňský Jak to chodí v lidské hlavě (dětská psychologická encyklopedie) byly zařazeny do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016, druhá z nich byla nominována na Zlatou stuhu 2017. Další její knížky, Lukáš a profesor Neptun a Můj brácha Tornádo, vydal Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta v edici Má to háček a obdržely Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce (2018).

Zdroj: albatrosmedia.cz

————————————————

Bára opět cestuje časem a tentokrát se ocitá v Arábii v roce 1900. Potkává katolického kněze a šajcha v jedné osobě a vydává se s ním na poutavou cestu do pouště. Na té bude čelit řadě nebezpečenství.

Píše se rok 1900 a kouzelný atlas posílá Báru za dobrodružstvím mezi beduíny do exotické Arábie. Tam se dívka seznámí s Aloisem Musilem, katolickým knězem a šajchem v jedné osobě. Kdo je ve skutečnosti tenhle beduínský šajch? Co ho tak zajímá na polorozpadlém zámku ve vyprahlé pustině? A proč se s ním Bára bude muset vydat na životu nebezpečnou cestu pouští do Damašku?

Ukázka z knihy

Bylo pondělí. Ošklivé, upršené listopadové pondělí. Aspoň že rozvrh byl hezký. Ráno matika, ta Báře vždycky šla, potom děják, což bylo super, jelikož probírali, jak říkala paní učitelka Zounarová, staroorientální despocie, tedy státy v Mezopotámii, a pomalu se schylovalo k Egyptu. Báru hrozně bavilo, že se učí o dobách, kam už se s atlasem dostala. (str. 5)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Doporučujeme

Bára už navštívila řadu zemí a různé historické éry:

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Arábie

Mezi beduíny
Autorka: Veronika Válková
Ilustroval: Petr Kopl

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-271-2556-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Arábie vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Následující knihu ocení každý patriot. Česká republika má bohatou a významnou historii, narodila se tu celá řada slavných osobností, které později dosáhly mnoha úspěchů. Vydejte se na poznávací cestu napříč domovinou.

Máme právo být hrdí na to, co jsme dokázali v historii, kam jsme objevy a vynálezy posunuli hranice vědy a techniky, jakými výkony jsme ohromili sportovní svět, co úžasného jsme dokázali v umění.
Připomeňte si důležité střípky z naší historie, význam státních svátků, znaků a symbolů. Seznamte se s výjimečnými osobnostmi, které naši vlast proslavily nejen doma, ale i ve světě. Poznejte místa naší krásné země, která stojí za to navštívit, neboť se často stala světovým unikátem.
Ať je tato kniha pro vás inspirací a připomene vám, proč můžete být hrdí na to, že žijete v České republice, a jací Češi, Moravané i Slezané byli a jsou světoví kabrňáci!

Ukázka z knihy

Velka kniha spravneho Cecha

Velká kniha správného Čecha

Autoři: Michal Vaněček, Jana Vaněčková
Ilustroval: Václav Ráž

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 215×275 mm
ISBN: 978-80-271-1279-1
Doporučená cena: 699 Kč

 

Knihu Velká kniha správného Čecha vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorech

Michal Vaněček je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy.  Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé. Napsal knihy jako Co má vědět správný Čech či Co má poznat správný Čech.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

Jana Vaněčková je spoluautorkou encyklopedie Co má poznat správný Čech. Je absolventkou oboru Arts management na VŠE a v současné době studuje politologii na FF UK. Žije literaturou, své dojmy z knih zaznamenává v recenzích na Instagramu pod přezdívkou „Knižní Odysea“. V roce 2017 získala ocenění ve fotografické soutěži pořádané Úřadem vlády za ilustrace ke knize O čem se nemluví – Příběhy mladých lidí s Downovým syndromem.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Nejen rodiče a učitelé ocení balíček karet, které obsahují tipy na činnosti v přírodě. Nechybí týmové aktivity či rukodělné tvořivé úkoly, ať už jde o výrobu příběhových kamínků, rámů z klacků či masek z kůry.

Ať už jste rodiče, děti, vychovatelé, učitelé, nebo průvodci v lesní školce či škole, s tímto balíčkem karet s popisem aktivit pod širým nebem si užijete zábavu na 48 způsobů: hry, rukodělné činnosti a dovednostní úkoly, při nichž se nasmějete i mnohé naučíte. Hlavní slovo přitom mají děti, které si dobrodružství samy vybírají a organizují.
Dejte si balíček karet do kapsy a vyrazte do divočiny za každého počasí! Děti si samy vyberou, čemu se chtějí věnovat, a každé téma se pro ně stane inspirací k lesnímu dobrodružství. Vybijte energii při akčních týmových aktivitách, jako je hra na hladová ptáčata nebo zvířátková honěná. Prohlubte spojení s přírodou při výrobě mapy nebo uplácávání narozeninového dortu pro Zemi. Vytvořte si příběhové kamínky, rámy z klacíků nebo masky z kůry. Procvičte si zálesácké dovednosti při přípravě hranice s roštem nebo stavění týpí. A naučíte se ještě spoustu dalšího! Převzato z úspěšných příruček Hry z lesní škol(k)y a Rok v lesní škol(c)e.

Ukázka z knihy

Lesni skolka karty ukazka

Lesní škol(k)a – karty

48 zábavných aktivit pod širým nebem
Autoři: Jane Worroll, Peter Houghton
Přeložil: Vojtěch Ettler

Vazba: volné listy
Formát: 90×120 mm
ISBN: 978-80-88316-78-7
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Lesní škol(k)a – karty vydalo nakladatelství Kazda. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorech

Jane Worroll a Peter Houghton už mají na kontě dvě úspěšné příručky Hry z lesní škol(k)y a Rok v lesní škol(c)e. Jsou kvalifikovanými průvodci lesní školy a společně vedou celoroční lesní kroužek pro děti z Londýna i okolí (více na webové stránce www.theforestschoolway.com). Jane je někdejší countryside ranger (správkyně venkovské oblasti), zahradnice a ošetřovatelka stromů, vystudovala ekologii a ochranu životního prostředí. Peter je umělecký řemeslník se zaměřením na práci se dřevem a deset let pracoval coby koordinátor v charitativní organizaci zaměřené na ohrožené městské děti a mládež.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Zvídavost je skvělá vlastnost. Touhu po vědění uspokojí i kniha, která se zabývá tématem fake news. Zjistíte, o co se vlastně jedná, a že ne vždy se vyplatí všemu věřit. Důležité je umět si informace ověřit a pak už nikdy nenaletíte žádné „kachně“.

Děti se vás pořád na něco ptají? Vyzbrojte se vědomostmi!
Co jsou to fake news? Čím můžou zprávy škodit? Co myslíte?
Je to spousta otázek, že? Kde na ně začít hledat odpovědi? Tato kniha vám vysvětlí, o co jde a o koho jde, abyste si dokázali vytvořit svůj vlastní informovaný názor na téma fake news. Každý z nás může mít svůj názor, tak jaký bude ten váš? Snažit se na to přijít je přece zábava!
Co to vlastně jsou ty fake news? Jak můžou zprávy klamat? A jak poznáme, jestli to, co čteme, je pravda, nebo ne? Tentokrát se zaměříme na pojem fake news a na média jako taková. Prozkoumejte, co je v sázce, když se řekne „fake news“.
Pro děti od 9 let.

Ukázka z knihy

Fake news

O edici

Knižní série O co jde? vás vyzbrojí vědomostmi, díky nimž dokážete obhájit své argumenty a své přesvědčení s jistotou. Každý z nás může mít svůj názor, tak ať je ten váš opřený o informace.
Série se zabývá napínavými tématy mnoha článků a veřejných debat, nad kterými jistě stojí za to se zamyslet. Ptá se, „proč se vlastně kolem toho dělá takový povyk“, předkládá klíčová fakta a zkoumá to, co je dobré i špatné na každém případu. V těchto knihách najdou mladí čtenáři vše, co potřebují vědět o současných důležitých tématech, a budou si tak moci vytvořit svůj vlastní názor.
Knižní série nejen pro věčně zvědavé děti!

Fake news

Autor: Tom Jackson
Přeložil: Pavel Peléšek
Ilustrovala: Cristina Guitianová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 185×240 mm
ISBN: 978-80-7565-659-9
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Fake news vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

Tom Jackson je vědecký spisovatel z anglického Bristolu. V posledních 20 letech byl autorem mnoha knih a článků pro časopisy, noviny, webové stránky či televizní vysílání zabývajících se širokou paletou témat. Pracoval také na projektech s Brianem Mayem, Patrickem Moorem, Marcusem du Sautoy a Carol Vordermanovou a pro velká mezinárodní vydavatelství jako Dorling Kindersley, National Geographic, Scholastic, Hachette, Facts on File a BBC Magazines.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Druhá kniha ze série O co jde? se zaměřuje na člověka a jeho budoucnost. V první části se zabývá, co člověka dělá člověkem, zatímco druhá se snaží najít odpověď na možnost nesmrtelnosti a věčného života.

Děti se vás pořád na něco ptají? Vyzbrojte se vědomostmi!
Dokážeme vylepšit lidské tělo? Zvládneme žít věčně? Jsou takové věci vůbec správné? Co myslíte?

Co vlastně znamená být člověkem? Co to bude znamenat za pár desítek nebo stovek let? K čemu je umělá inteligence? A je nesmrtelnost vůbec dobrý nápad? Tento fascinující úvod do široké problematiky lidského těla a budoucnosti lidstva vám tyto otázky přiblíží skrze témata jako implantáty a protézy, plastická chirurgie, steroidy, externí paměť, genetické úpravy, nanotechnologie, léky na podporu myšlení, kyborgové a biotisk.
Pro děti od 9 let.

Ukázka z knihy

Lide budoucnosti

Lidé budoucnosti

Autor: Tom Jackson
Přeložil: Pavel Peléšek
Ilustrovala: Cristina Guitianová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 185×240 mm
ISBN: 978-80-7565-657-5
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Lidé budoucnosti vydalo nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHele, řekni to!

Krýslová, Michaela

Cattacan, 2020

zobrazit info o knizeSpejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého (audiokniha)

Dvorský, Ladislav

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizeŠel jsem se psem

Březinová, Ivona

Pasparta, 2020

zobrazit info o knizeJak se dostat z maléru
Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let

Štarková, Petra

Portál, 2020

zobrazit info o knizeArábie
Mezi beduíny

Válková, Veronika

Grada, 2020

zobrazit info o knizeVelká kniha správného Čecha

Vaněček, Michal - Vaněčková, Jana

Grada, 2020

zobrazit info o knizeLesní škol(k)a – karty
48 zábavných aktivit pod širým nebem

Worroll, Jane - Houghton, Peter

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeFake news

Jackson, Tom

Jota, 2020

zobrazit info o knizeLidé budoucnosti

Jackson, Tom

Jota, 2020

Napsat komentář